REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Prioritati ale culturilor de camp: de ce a incoltit graul si care sunt consecintele?

15/8/2010

0 Comments

 
Picture
În această vară deosebit de ploioasă, soiurile de grâu de toamnă care au repausul germinativ scurt au încolțit în spic. Durata repausului germinativ este determinată atât de grosimea tegumentului seminal, cât și de prezența unor substanțe care au redus la minimum activitatea enzimatică din bob. Diferențele sub acest aspect sunt foarte mari, cele mai afectate soiuri de grâu de toamnă fiind: Fundulea 4, Flamura 85, Lovrin 41 și Delia, din cele mai larg răspândite.


O bună rezistență la acest fenomen l-au manifestat soiurile românești Alex și Fundulea 29. Consecințele fenomenului sunt deprecierea calității de panificație, dar și pericolul de a nu mai avea, cantitativ, sămânță pentru semănat în această toamnă. În aceste conditii, se recomandă ca loturile de sămânță din verigi biologice superioare recoltate în prima parte a intervalului de timp bun pentru recoltat, și deci cu un procent mai mic de boabe încolțite, să fie condiționate prin selectare repetată, până la eliminarea, pe cât posibil, a boabelor încolțite. Condiționarea semințelor de orz, grâu și secară, după treierat, în special, dacă vor fi folosite în toamnă ca material semincer, presupune lucrări prin care se asigură un procent de umiditate redus, o puritate ridicată și o capacitate germinativă superioară.

Pentru păstrarea în bune condiții a recoltei, imediat după recoltare, umiditatea cerealelor trebuie adusă sub 14%. Procedeul cel mai ieftin, practicat de multă vreme, este uscarea la soare. Semințele se întind pe platforme, în strat de 10-15 cm. Sub acțiunea razelor solare, semințele se încălzesc și cedează apa din interiorul lor. Pentru ca uscarea să se producă cât mai rapid, în masa de boabe se fac șanturi pe direcția curenților de aer, care se refac din oră în oră. La 2-3 ore se lopătează semințele. Într-o zi de august, umiditatea boabelor se reduce cu 3-4%. Pentru 1.000 de kilograme de semințe de cereale este nevoie de 15 metri pătrați de platformă. Prin uscarea la soare se realizează și o grăbire a maturizării semințelor, dar și distrugerea, în mare parte, a microorganismelor dăunătoare care se află la suprafața lor.

Pentru semănat, se admit numai loturile de sămânță cu puritatea și germinația minime de 98% și, respectiv, 90%. Condiționarea semințelor cu ajutorul trioarelor este o altă operațiune obligatorie, prin care se separă semințele de buruieni, spărturi, resturi vegetale, de impurități minerale și altele. Această vară a fost favorabilă nu numai încolțirii în spic a boabelor, ci și atacului de boli, unele transmise prin sămânță, fiecare cultivator fiind obligat să trimită eșantioane de sămânță la Inspectoratele Județene pentru Controlul Semințelor și al Materialului Săditor și să execute tratamentele cu substanțe care le vor asigura protecția necesară împotriva acestor boli. În funcție de rezultatul analizei probei de grâu din recolta acestui an, se indică substanțele fitosanitare necesare a se aplica, doza și momentul de aplicare, pentru a combate efectul acestor boli transmise prin sămânță.

Arăturile efectuate pentru semănatul culturilor de toamnă sunt cu atât mai folositoare cu cât se execută mai devreme, respectiv imediat după ce planta premergătoare eliberează terenul. Pentru culturile de toamnă, „nu adâncimea arăturilor este importantă, ci calitatea lor”, adică să încorporeze bine resturile culturii premergătoare, să fie uniforme, fără a avea gresuri sau bolovani. Atașarea de plug a grapei stelate determină nivelarea și mărunțirea arăturii. După ce plantele care părăsesc terenul în toamnă și lasă o cantitate mare de resturi vegetale, discuitul, înainte de arat, perpendicular pe direcția rândurilor plantei premergătoare, este o lucrare care contribuie la efectuarea unei arături de calitate. Pe măsura eliberării terenurilor de culturile recoltate, trebuie să se efectueze pregătirile pentru viitoarea recoltă. În acest sens, este necesar să se transporte gunoiul de grajd la câmp și să fie încorporat sub arătura de vară. Îngrășămintele cu fosfor, dar și cele cu potasiu sunt bine valorificate de culturile de toamnă dacă sunt introduse sub brazdă o dată cu executarea arăturilor.

Având în vedere că, în ultimii ani, majoritatea cultivatorilor nu a mai aplicat îngrășăminte cu fosfor și potasiu, este necesar să asigurăm, pentru obținerea unor recolte normale pentru anul următor, doze de 60-80 kg fosfor (300-400 kg superfosfat) și respectiv 40-100 kg potasiu (150-200 kg sare potasică). Aplicarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu va asigura o mai bună valorificare a îngrășămintelor cu azot și mărește considerabil rezistența soiurilor de grâu la ger, secetă, cădere și boli. În zonele cu dealuri, pe solurile acide, sub arătura de vară trebuie să introduse în sol și amendamentele cu calciu, pentru corectarea reacției solului. Dacă acest lucru nu se realizează pe solurile acide, îngrășămintele minerale aduc sporuri mici de recoltă sau chiar pot influența în rău recolta viitoare. Recoltarea florii-soarelui la momentul potrivit asigură calitatea semințelor, treieratul ușor și pierderi minime de semințe.

Recoltarea directă cu combina se face când 75-80% din capitule sunt brunificate și umiditatea semințelor este de 14-15%. Viteza potrivită de lucru a combinei este de 3-4,5 km/h, înălțimea de tăiere, în lanurile necăzute, este de 50-100 cm, iar în lanurile căzute este de 20-50 cm. Turația tobei se reduce la 400-500 de rotații pe minut, iar distanța dintre bătător și contrabătător se stabilește între 20 și 30 mm la intrare, iar la ieșire, între 12 și 18 mm. Pierderile de semințe în pleavă, dacă a fost bine reglată combina, nu trebuie să depășească 0,5%. Recoltarea manuală se realizează prin tăierea inflorescențelor cu secera, când florile ligulate (cele de pe margine) și frunzele sunt uscate, capitulele pe partea dorsală sunt îngălbenite, măduva începe să se usuce și semințele sunt tari. Capitulele uscate se pun la uscat, pe pat de tulpini. Treieratul se face prin deplasare cu combina de la grămadă la grămadă, când capitulele sunt uscate și umiditatea semințelor se reduce la circa 11%. Imediat după recoltare, semințele trebuie să fie condiționate și uscate, pentru a preveni încingerea și chiar autoaprinderea masei de semințe. Chiar și numai încălzirea acestora determină râncezirea lor și reducerea randamentului de obținere a uleiului.

Rapița pentru ulei este o cultură din ce în ce mai apreciată de către producătorii agricoli particulari, deoarece în prezent se cultivă soiuri și hibrizi de rapiță de toamnă fără acid erucic, productive și rezistente la iernare. Cultura rapiței pentru ulei cere mai puține lucrări, iar perioadele de efectuare a acestora nu corespund cu vârfurile de muncă la alte culturi. Semănatul trebuie efectuat în prima parte a lunii septembrie, cu 150 de semințe la metrul pătrat, respectiv cu circa 10-12 kg de sămânță la hectar (la unii hibrizi actuali de rapiță de toamnă se folosesc 4,5-5 kg/ha), la distanța între rânduri de 12,5 cm și adâncimea de 2-3 cm. Folosirea erbicidelor antigramineice înainte de semănat sau după semănat, dar înainte de răsăritul rapiței, asigură combaterea samulastrei de grâu sau orz, gramineelor anuale, inclusiv costreiul din semințe. Secretul reușitei culturii de rapiță de toamnă constă în semănatul în epoca favorabilă (1-10 septembrie), într-un pat germinativ mărunțit și așezat la adâncimea de semănat indicată mai sus.

În această lună, când 80-90% din capsule sunt de culoare brună, iar semințele au ajuns la 11- 2% umiditate, se recoltează inul pentru ulei. Recoltarea se realizează cu combinele pentru cereale, la care se montează cuțitul liss (coasă), patinele platformei se reglează pentru o tăiere cât mai joasă, transportorul melc se montează în poziția limită jos și deplasat în față, degetele escamotabile se pun în poziție retrasă, ghearele rabatorului se inclină cu vârful spre spate, turația bătătorului se reglează la 900-1.000 rotații pe minut, distanța dintre bătător și contrabătător la intrare se reglează la 12-16 mm și 2-3 mm la ieșire, se montează site adecvate și se reglează la intensitate minimă ventilatorul. După treierat, semințele se condiționează imediat și se aduc la umiditatea de cel mult 9%, în vederea depozitării.

Victor Vătămanu
revista, agricultura, vegetal, tehnologie de cultivare, grau de toamna, hibrizi, rapita de toamna, incoltire
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE