REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Priorităţi ale Ministerului Agriculturii

15/1/2016

0 Comments

 
Picture
La data de 14 ianuarie a.c. primul-ministru Dacian Cioloş a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a discuta Planul de măsuri sectoriale al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul în curs.
Potrivit premierului, discuţiile au vizat, în primul rând, eficientizarea activităţii agenţiilor AFIR şi APIA, care au un rol important în aplicarea Politicii Agricole Comune, realizarea la timp a plăţilor directe în agricultură, precum şi derularea în bune condiţii a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Totodată, acesta a făcut apel la gândirea unor măsuri de sprijin în pachet pentru a stimula accesul banilor europeni. „Am invitat Ministerul Agriculturii să gândească într-un mod mai imaginativ aplicarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care, conform noii Politici Agricole Comune, dă posibilitatea de a gândi şi de a aplica mai multe măsuri în pachet. Pachetele de măsuri pot include concomitent, pentru mai multe categorii de beneficiari, şi susţinerea pentru investiţii, şi pentru instalarea tinerilor fermieri, şi partea de consultanţă agricolă, şi sprijinul financiar pentru formele asociative etc. - deci măsuri care pot fi gândite în pachet pe anumite domenii, pe anumite sectoare sau categorii de beneficiari. Am trecut în revistă şi celelalte priorităţi pe care şi le-au propus legate de irigaţii, de cercetare, de organizarea activităţii de consultanţă“, a declarat premierul Dacian Cioloş. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că lista de priorităţi va fi afişată, în scurt timp, pe site-ul instituţiei şi că printre priorităţile sale se numără accelerarea absorbţiei fondurilor europene, implementarea Politicii Agricole Comune, precum şi continuarea proiectelor mari, cum este cel de irigaţii. Eficientizarea aplicării PAC este esenţială şi de aceea se are în vedere simplificarea procedurilor de accesare a banilor europeni. Potrivit dlui Irimescu, în perioada anterioară, 2007-2013, România a pierdut un miliard de euro, la care se adaugă penalizări de peste 600 de milioane de euro pentru că nu a reuşit să acceseze fondurile alocate pentru agricultură.

„Accesul la banii europeni este dificil şi de multe ori am fost criticaţi pentru ghidurile complexe pe care le-am postat şi de aceea am declanşat un proces de consultare la nivel de ţară. De asemenea, avem şi un proces intern de evaluare, vom avea şi un expert european, pentru a creşte eficienţa celor două agenţii“, a spus acesta. În privinţa reabilitării infrastructurii primare de irigaţii, ministrul a precizat că sunt prevăzuţi din bugetul naţional un miliard de euro pentru perioada 2016 - 2020, la care se pot adăuga câteva sute de milioane de euro prin Planul Juncker. „Pe lângă sistemul deja gândit, de a prelua apă din Dunăre, mai există cel puţin încă două soluţii: utilizarea lacurilor de acumulare care există şi la Ministerul Energiei, şi la Ministerul Mediului. Există deja un exemplu foarte bun care deja s-a aplicat în Dobrogea, cel al perdelelor forestiere. Sper să mergem în paralel cu toate formele pentru a reuşi să asigurăm o sursă de apă de încredere pentru fermieri. Pentru a porni noul program de irigaţii, reabilitarea infrastructurii primare de irigaţii presupune un proces întreg, licitaţii care durează şase luni. Sincer, am dubii că demararea proiectului va permite până la sfârşitul anului să irigăm hectare în plus“, a afirmat acesta.

O altă prioritate a Ministerului Agriculturii este restructurarea cercetării agricole, care poate aduce inovarea atât de necesară în contextul actual, al creşterii demografice. Conform datelor FAO, până în anul 2050, populaţia lumii va ajunge la 9 miliarde de oameni. În vederea îmbunătăţirii eficienţei producătorilor, instituţia îşi propune o serie de măsuri, cu precădere fiscale, pentru a încuraja asocierea fermierilor. „Gândim încurajarea formelor asociative prin revederea sistemului de impozitare, crearea de cooperative moderne care să permită fermierilor noştri să depăşească şocurile datorate volatilităţii preţurilor, să le atenuăm acest şoc prin participarea în cooperative care să cuprindă atât partea de comercializare, cât şi cea de procesare. În momentul de faţă, cei care se asociează sunt dublu impozitaţi şi de aceea avem în vedere reduceri de taxe. Nu în ultimul rând, o altă prioritate este sectorul pomicol, care este gândit ca un subprogram în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Având în vedere că suntem net importatori de fructe, este necesar să dezvoltăm acest sector. Să nu uităm că în producţia europeană de fructe se înregistrează un deficit important şi România poate, măcar într-o primă fază, să îşi asigure autoconsumul“, a declarat ministrul Agriculturii.

Plata integrală a subvenţiilor, în martie

„În urma analizei pe care am avut-o cu Agenţia de Plăţi şi cu furnizorul de soft pentru modulul de plăţi într-o primă fază, analizând toate datele, criteriile care trebuie îndeplinite, a fost avansată data de 27 aprilie 2016. Ulterior, discutând pe o procedură pe care ne-a impus-o Curtea de Conturi în ceea ce priveşte elaborarea contractului şi stabilirea exactă a detaliilor pentru realizarea modulului respectiv, am câştigat o lună. Sper ca în martie, cel târziu, să începem plăţile“, a precizat ministrul Agriculturii.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE