REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Prioritatile noului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin

15/5/2012

1 Comment

 
Prioritatile noului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin - Agrimedia.ro
La 8 mai a.c., dl Stelian Fuia a predat mandatul succesorului său, dl Daniel Constantin, după ce timp de aproape 3 luni a deţinut funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În cadrul ceremoniei de instalare în funcţie, dl Daniel Constantin a făcut cunoscute priorităţile pe care le are în vedere pentru perioada următoare, care nu este una tocmai foarte lungă, după cum aprecia şi dl Fuia. „Deşi nu o să aibă mandatul foarte lung, ci doar de 6-7 luni, până  în noiembrie, îi doresc multă baftă şi îi doresc să facă în continuare paşi în direcţia modernizării agriculturii romaneşti”, a declarat fostul ministru al Agriculturii. În cadrul ceremoniei de predare-primire a mandatului de ministru al Agriculturii, dl Daniel Constantin a vorbit despre obiectivele sale, obiective care „pun bazele unui mandat de 4 ani”.

Primul obiectiv menţionat de dl Constantin a fost mărirea gradului de accesare a fondurilor europene: „După cum ştiţi,  România , în anul 2012, pentru a evita riscul de dezangajare, trebuie să cheltuiască aproximativ 6 miliarde de euro fonduri europene, din care 2,5 miliarde sunt numai la Mnisterul Agriculturii: 1,1 miliarde prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi 1,4 prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.” Sectorul de irigaţii constituie pentru proaspăt desemnatul ministru al Agriculturii un obiectiv esenţial, deoarece potenţialul agricol foarte mare al Romaniei nu este pus în valoare din cauza lipsei sistemelor de irigaţii. Pentru dezvoltarea acestui sector, oficialul are în vedere posibilitatea accesării de fonduri structurale.

„Am discutat şi cu domnul Leonard Orban şi voi discuta şi cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, dl Dacian Cioloş, să identificăm din fondurile structurale, nu din fondurile de dezvoltare rurală sau din FEGA, un program special pentru zona de irigaţii, care să refacă toată infrastructura care aparţine statului. Cred că există şi un studiu al Băncii Mondiale, care arată că aproximativ 800.000 de hectare se pot reabilita cu o sumă de 370 de milioane de euro. Eu sper ca programul să aibă şi alte obiective şi suma să fie mult mai mare. Şi cred că este extrem de important dacă vrem să punem accent pe agricultură, dacă vrem să fim un exportator şi să revenim la ceea ce a fost  România  odată, să avem ca prioritate sectorul de irigaţii”, a susţinut ministrul Agriculturii.

O altă prioritate a noului ministru al Agriculturii, şi pe care speră s-o indeplinească până  la sfarşitul anului, este pregătirea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Potrivit ministrului Agriculturii, în viitorul PNDR fermele de semisubzistenţă vor fi o prioritate. „După cum ştiţi, în noul PNDR fermierii pot să opteze pentru un sprijin fix pe suprafaţă, între 500 şi 1.000 de euro, sau să rămană la sprijinul actual”, a spus dl Constantin. Noul ministru al Agriculturii a adus în discuţie şi problema fărămiţării terenurilor agricole: „Liberalizarea pieţei funciare ne prinde cu valoarea terenurilor foarte mică, comparativ cu ceea ce se întamplă  la nivel european. Una dintre cauze se referă şi la faptul că avem exploataţii făramiţate, că avem terenuri excesiv de mici. Din cate ştiţi - nu ştiu cifrele exacte -, când eram director general la APIA, 900.000 de fermieri aveau între 1 şi 5 hectare. Şi mai este Încă un indicator care nu cred că face bine Romaniei: 1 la sută din fermieri, adică 11.000 de cereri de plată, luau peste 50% din fondurile care veneau pentru sprijinul pe suprafaţă. Noul PNDR va plafona sprijinul pe care îl primesc marii fermieri la un anumit nivel. Dar acestea sunt lucruri pe care le discutăm în perspectivă”, a afirmat dl Constantin. O atenţie deosebită va fi indreptată şi către sectorul legume-fructe, în vederea infiinţării de centre de colectare cu surse de finanţare din PNDR şi prin parteneriate publice-private.

„Depozitele de colectare legume-fructe sunt finanţate în momentul de faţă pentru agenţii economici prin PNDR. Ne gandim şi la o anumită formă, dacă ne permite şi legea ajutorului de stat, să intrăm într-un parteneriat public-privat cu organizaţiile profesionale din domeniu. Dacă acestea vor performa, într-un interval de timp, în 5 sau 10 ani, statul se va retrage din acea asociere, din acel parteneriat publicprivat, şi organizaţiile vor performa în continuare”, a precizat dl Constantin.

Combaterea evaziunii fiscale

Combaterea evaziunii fiscale, prin susţinerea pe termen mediu şi lung a unei cote reduse a TVA, în stransă colaborare cu Ministerul Finanţelor, constituie pentru noul ministru al Agriculturii una dintre priorităţi. „Reducerea TVA la alimente este o prioritate şi sper ca în aceste 6 luni să dăm măcar un exemplu. Nu pot să vă spun că va fi de la 1 iunie, 1 iulie, probabil spre sfarşitul anului, după discuţiile cu Ministerul de Finanţe, care ştiţi şi dumneavoastră că nu sunt foarte uşoare, şi mai ales cu FMI, care deja a ridicat această problemă la modul informal. Sperăm să putem introduce reducerea TVA pe zona de morărit şi panificaţie, pentru a da un exemplu că în acest mod putem combate evaziunea fiscală. Nu am cifrele exacte ale evaziunii din agricultură şi din toate sectoarele conexe, dar o evaziune foarte mare avem la cereale, la panificaţie, la morărit, la carne, flori şi alte domenii care, cred eu, pot aduce un plus la bugetul de stat”, a declarat ministrul Agriculturii. În privinţa bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl Daniel Constantin a afirmat că pentru anul viitor speră să fie mai mare, având în vedere contribuţia mare pe care a avut-o agricultura în 2011 la Produsul Intern Brut al ţării.

„Anul trecut am avut venituri la PIB, dacă nu mă inşel, în jur de 7% din agricultură, iar bugetul Ministerului Agriculturii este sub 1%. Sper ca în anul 2013 să avem venituri într-o proporţie mult mai bună din acest punct de vedere”, afirmat oficialul.

Un nou concept pentru dezvoltarea satului românesc

„Mă gandesc împreună cu specialişti din  România , specialişti şi de la Comisia Europeană de la Bruxelles, să definim un nou concept pentru dezvoltarea satului românesc. În satul românesc s-au investit foarte mulţi bani în ultimul timp, pe zona de infrastructură-aducţiuni de apă, aducţiuni de gaze. Din păcate, cetăţenii care trăiesc în mediul rural nu au suficiente venituri şi nu-şi permit să dea drumul la apă, la gaz şi atunci cred că ar fi bine să ne ocupăm de dezvoltarea macroeconomică a satului romanesc şi după aceea să dezvoltăm şi celelalte activităţi din mediul rural”, a precizat dl Constantin, ministrul Agriculturii. Proaspătul ministru al Agriculturii vrea să-l propună pentru funcţia de secretar de stat pe Achim Irimescu. „O să-i propun domnului prim-ministru un secretar de stat în persoana domnului Achim Irimescu, care de foarte mulţi ani reprezintă România la Delegaţia României pe lângă Comisia Europeană. Este un specialist desăvârşit, care se va ocupa de coordonarea celor două agenţii de plăţi, Autoritatea de Management şi Relaţia cu DG AGRI şi Comisia Europeană pe problemele de agricultură”, a precizat ministrul Agriculturii.

Lista de priorităţi a noului ministru mai cuprinde: crearea unui fond de creditare a beneficiarilor de proiecte prin PNDR; analizarea posibilităţii unificării celor două agenţii de plăţi; accesul fermierilor la apa pentru irigaţii, prin facilitarea cumpărării energiei; accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin măsuri de sprijinire a efectuării cadastrului, asigurarea cadrului legal şi instituţional necesar comasării şi măsuri care să incurajeze tranzacţiile cu terenuri agricole, în scopul comasării; sprijinirea producătorilor din sectorul zootehnic prin plăţi pentru bunăstarea animalelor şi prin armonizarea directivelor APIA cu cele ale ANSVSA în privinţa crotalierii şi identificării animalelor.

Ana MUSTĂŢEA
1 Comment
DAN link
19/5/2012 15:10:12

Buna seara,


Am onoare sa va salut ,- D-le Ministru ,
Vin cu rugamintea de a ne ajuta in rezolvarea situatiei de la IALOMITA , unde doua doamne DIRECTOR Pocotila Vasilica si inspector I.S.C.T.P.V.L.F; Ing. Lucianu Elena , nu se mai satura , pe ultima suta de metri au inceput ca hirciogi ( Hrapareti) ,- fac politica P D L , conditioneaza persoanele care vin cu diferite probleme la D A D R , - cu solariile distruse de intemperii etc. si citiva dintre noi salariati sa ne inscrim in A P I , si practic ne forteaza sa ii votam.
- D-le Ministru aceste doua doamne nu se mai satura d-le au firme in domeniul Agricol - cultura mare si horticultura ,- atit pe numele lor cit si pe numele sotilor si a fiilor , de explu ing Lucianu Elena o gasiti cu firma SC DELICOM - Murgeanca ca de sa nu zica lumea ca are firma la Slobozia siteren pe Slobozia - Foarte mult teren il are declarat pe persoana fizica sa nu plateasca inpozite si taxe la stat,si A F Lucianu Elena ,- detine apartament la Slobozia - Vila la Slobozia -Noua si apt. in Bucuresti ,- mai nou au cumparat si o magazie la fostul CA P , unde a lucrat ca ing. si cocheteaza cu PDL care au numit-o si au tinut-o in functie ca e la P D L unde banu conteaza . in declaratia de avere a omis sa declare averea ca de e membra P D L .- va rugam frumos trimiteti o echipa de control si faceti ce v-ati propus in campanioe - U S L sa ne traeasca si sa dainue ,

.va multumesc

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE