REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Procera - din ce în ce mai aproape de fermieri

15/9/2014

0 Comments

 
Picture
Fiecare an agricol se adaugă unui istoric pentru fiecare companie prezentă pe piaţa românească. De mai bine de 10 ani Procera Genetics scrie istorie la capitolul cercetare românească pentru porumb, floarea-soarelui şi grâu. Şi ca să celebreze acest lucru, în fiecare august a devenit o tradiţie ca fermierii din întreaga ţară să viziteze loturile demonstrative acasă, la Procera, la Fundulea.
Aşa s-a întâmplat şi la 20 august a.c., când 500 de fermieri au trecut pragul curţii unicului investitor autohton în domeniul cercetării cu capital privat. Cu siguranţă nu numai acest lucru merită atenţia fermierilor, adică nu numai faptul că această companie românească, de la primul până la ultimul salariat, se mândreşte că duce mai departe o moştenire încetăţenită în Fundulea, ci şi faptul că, după ani de muncă, a adus pe piaţă câţiva hibrizi unici, cu performanţe remarcabile. Stelian Fuia, întemeietorul companiei, ne-a declarat că „este cea de-a şasea ediţie a evenimentului anual în care arătăm în câmp rezultatele cercetărilor noastre. În fiecare an noi creăm peste 2.000 de hibrizi noi pentru fiecare dintre culturile de floarea-soarelui şi de porumb, care intră într-un program de testare de câte 5 ani. Din toţi aceştia rămân spre comercializare doar 10 hibrizi. În perioada de primăvară realizăm pe aceste terenuri peste 25.000 de încrucişări. Este o muncă titanică, dar încep să se vadă rezultatele şi de aceea suntem mulţumiţi. Fermierii care ne-au vizitat sunt fie clienţii noştri, care au în cultură genetica Procera şi sunt mulţumiţi, fie sunt potenţiali clienţi sau au nişte loturi demonstrative cu genetica noastră, fie sunt fermieri interesaţi, pur şi simplu, de lucruri noi şi care sperăm să plece de aici măcar cu nişte semne de întrebare pe care să aibă curiozitatea să le desluşească pe parcurs. De peste 10 ani noi investim în fiecare an peste un milion de euro în cercetare. În perioada în care unii făceau afaceri imobiliare, noi am investit în cercetare. La ora actuală, portofoliul începe să se formeze şi, ca urmare, am avut invitaţi ai partenerilor noştri din Republica Moldova, Rusia şi din vestul Europei, unde vindem sămânţă de floarea-soarelui. Credem că în doi ani vom acoperi cheltuielile cu investiţiile în cercetare pe care le-am acumulat în câţiva ani. Anul acesta, suntem conştienţi că pentru fermierii români va fi unul foarte dificil financiar, pentru că, dacă nu vor ieşi în pierdere, în cel mai fericit caz ies pe zero. Dar agricultura trebuie privită ca perspectivă şi nu numai ca un câştig imediat. Sunt ani în care profitul poate fi îndestulător cât pentru doi ani mai slabi, cum pot fi şi ani cu pierdere. Dacă în termen de 3-5 ani ieşi pe plus, cred că agricultura este domeniul viitorului şi de aceea le aducem fermierilor sămânţă adaptată nevoilor de aici. Vrem să fim alături de fermierii români pe termen lung“.

Mihai Radu, director tehnic al companiei Procera, ne-a dezvăluit oferta concretă pe care o face compania fermierilor la cultura de porumb: „Dacă vorbim despre lucruri speciale pentru fermieri, Procera vine cu programul genetic Qtek, care este bazat pe erbicidarea pe bază de quizalofop-p-etil. Aceasta este substanţa activă a unei grupe de erbicide care sunt nespecifice culturii de porumb, dar prin departamentul de cercetare am indus o rezistenţă non-GMO la acest tip de erbicide. Astfel, fermierii pot folosi erbicide precum Leopard, pe care fermierii îl cunosc de la floarea-soarelui şi rapiţă. Am făcut acest lucru pentru a oferi o şansă în plus culturii de porumb în lupta cu buruienile monocotiledonate şi în mod special asupra costreiului şi a pirului. Ceea ce conferă în plus această tehnologie este posibilitatea de folosire a erbicidelor în orice stadiu de dezvoltare, existând flexibilitate foarte mare în posibilitatea de aplicare a erbicidelor. Cu alte cuvinte, cu această tehnologie putem să găsim momentul optim de combatere a costreiului, fără să ţinem cont de faza de dezvoltare a porumbului, concentrându-ne astfel pe soluţia de distrugere a buruienii. Porumbul tratat astfel devine homozigot, rezistent la formele parentale şi nu creează dificultăţi din punctul de vedere al supradozării sau al aplicărilor repetate cu aceeaşi substanţă activă. Toate aceste lucruri sunt unicate pe piaţă, nemaifiind nimeni care să fi produs acest tip de hibrizi. Deja avem pregătită o gamă largă de grupe FAO şi dezvoltăm hibrizi noi care vor intra pe piaţă anul viitor“.

Ceea ce cred că trebuie să reţineţi este faptul că, în timp, cercetarea de la Procera s-a dezvoltat extraordinar, nu numai pe cultura de porumb, unde deja de doi ani există o gamă variată de hibrizi. Pentru sezonul de însămânţări de grâu, care se apropie, nu este lipsit de interes să luaţi în calcul şi genetica Procera, care este continuatoarea cercetărilor româneşti ale geneticii care a făcut celebră România în lume.

Valentin BLĂNARU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE