REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

«Producem hrană sănătoasă pentru omenire»

15/3/2021

0 Comments

 
Picture
«Producem hrană sănătoasă pentru omenire»
Trăim într-o lume a vitezei, în care prea puţini mai au răbdare să digere un material amplu, o perioadă în care totul se decide şi se parcurge în viteză! Vedeam zilele trecute pe Facebook, locul unde în vremurile noastre informaţiile se întâlnesc din ce în ce mai des cu publicul-ţintă, printre zecile de ştiri ce-ţi apar pe wall, un interviu marca AGXecutive Recruitment & Training - STRATEGIE AGRICOLĂ, realizat de Florin Constantin. Un antreprenor cu peste 10 ani de experienţă în agribusiness, actualmente unul dintre cei care recrutează şi formează noua generaţie de oameni de afaceri şi profesionişti din agricultura românească.

În prima ediţie, invitată a fost doamna Nina Gheorghiţă, fermier din zona Brăila, cu peste 600 de hectare în management, care înfruntă zi de zi provocările extrem de mari din acest sector. Zilnic, caută soluţii şi lucrează alături de alţi profesionişti pentru a mişca agricultura românească. Printre multe subiecte de interes naţional atent dezbătute, mi-a atras atenţia o idee cu care sunt 100% de acord. Tinerii de astăzi văd agricultura ca pe o profesie care nu îţi dă un anumit statut social. Nimic mai fals, am spune şi noi, dar nici nu este vina lor!

„Nu este cu nimic mai prejos această sarcină de a produce hrană sănătoasă pentru omenire, faţă de a trata un om de o boală sau de a-i legaliza un act. Este la fel de onorabil să fii fermier ca şi statutul de medic sau de notar. Astăzi, să fii mecanizator nu mai are nici o treabă cu ce era cu ani în urmă.“

Totul începe cu formarea profesională!

Din păcate, cifra de şcolarizare pentru nivelul liceal (învăţământ de zi) va fi cu 14.000 de locuri mai mică în anul şcolar 2021-2022, conform proiectului de hotărâre de Guvern pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei în urmă cu câteva zile. World Vision România, parte a consorţiului Creştem prin Educaţie Agricolă, atrage atenţia asupra faptului că, la fel ca în anii precedenţi, cele mai multe tăieri de clase şi locuri le contabilizează liceele tehnologice şi agricole, care au primit deja de la inspectoratele şcolare din ţară alocări la jumătate faţă de nivelul solicitat. Astfel, Ministerul Educaţiei favorizează în continuare filiera teoretică, în ciuda obiectivului strategic asumat în Strategia educaţiei şi formării profesionale din România în perioada 2016-2020 privind creşterea ponderii elevilor cuprinşi în învăţământul liceal tehnologic şi în învăţământul profesional la 60% în 2020, faţă de 49,8% în 2014.

În ultimii ani a fost perpetuată confuzia dintre liceele agricole şi şcolile profesionale: dacă primele dau ca absolvenţi tehnicieni şi tehnologi (nivel 4 de pregătire, cu bacalaureat), din şcolile profesionale absolvă muncitori calificaţi (nivel 3 de pregătire, cu diplomă de calificare). Liceele sunt adevăratele pepiniere de specialişti, fermieri şi viitori studenţi în domenii precum agronomia, medicina veterinară, tehnologii de maşini, ecologie, servicii (turism) şi industrie alimentară.

„În acest moment, niciun absolvent de la liceul nostru nu ajunge să îngroaşe rândurile şomerilor. Având calificări polivalente, elevii noştri ajung fie angajaţi în fermele proprii, fie în agroturism, fie îşi continuă studiile şi fac carieră în agricultură sau industria alimentară. Îşi găsesc uşor de lucru, pot profesa şi câştiga bine în comunităţile din care fac parte. Şi poate acesta este avantajul major al liceului agricol - când ai absolvit nu trebuie să cauţi de muncă în străinătate sau să migrezi la oraş. În acest moment, chiar universităţile de profil se confruntă cu o anomalie: la specializările tehnice sau agricole vin tot mai mulţi candidaţi din mediul urban, absolvenţi de licee teoretice, pentru că veriga cea mai importantă - liceul agricol - nu mai este nici la modă, nici susţinută de stat. Ne-am dori o politică menită să încurajeze elevii să meargă spre aceste licee“, spune Dan Pavel, profesor la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, liceu participant în proiectul „Mândru să fiu fermier“.
​

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE