REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Producerea de sămânţă -o activitate importantă a Bayer

1/10/2020

0 Comments

 
Picture
Bayer CropScience produce în colaborare cu fermierii români sămânţă de porumb Dekalb folosită atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. Practic, compania obţine aici circa 30% din totalul de sămânţă pe care îl asigură la nivel european. Deţine o staţie de procesare seminţe la Sineşti, judeţul Ialomiţa, iar numărul partenerilor fermieri cu care colaborează depăşeşte 200. Despre această activitate, şi nu numai, am stat de vorbă cu Mihai Gheorghe, director comercial Bayer CropScience România.
Ce ne puteţi spune despre activitatea de producere sămânţă din acest an?
​

Suprafaţa contractată de Bayer pentru producerea de sămânţă de porumb Dekalb în România variază între 8 mii şi 10 mii de hectare, în funcţie de planificari. Producţia din România reprezintă circa 30% din cantitatea obţinută de companie la nivel european. Cea mai mare parte din aceasta este destinată exportului, nu doar pieţei interne. Altă ţară importantă pentru producerea de sămânţă de porumb Dekalb este Franţa, dar şi Ungaria. Tehnologia pe care Dekalb a adus-o în România pentru producerea de sămânţă este una de top, pornind de la faptul că toate lucrările se fac cu ajutorul unui GPS, se folosesc semănători de precizie etc. De asemenea, instalaţiile de irigat sunt performante astfel încât să se asigure o calitate foarte bună a procesului.

Au fost probleme din cauza condiţiilor climatice nefavorabile? 

Problemele care sunt la cultura de câmp nu pot fi extrapolate la producerea de sămânţă. Au fost mici probleme, mai mult din cauza grindinei, nu a secetei şi arşiţei. Partenerii noştri irigă suprafeţele destinate producţiei de sămânţă în proporţie de 100%, cheia însemnând ca irigatul să înceapă devreme. Anul acesta s-au facut mai multe udări pentru a se asigura umiditatea necesară. Gradul de profesionalism al fermierilor cu care lucrăm este foarte ridicat, mulţi având parteneriat cu Dekalb de mult timp şi produc sămânţă sub acest brand. Volumul de sămânţă obţinut în acest an este la nivelul planificărilor. S-a remarcat un atac mai virulent al dăunătorilor, fie ca vorbim de Ostrinia sau Helicoverpa, în zona de sud, fie de Diabrotica, în partea de vest a ţării. În privinţa sfredelitorului pot spune că are o generaţie pe an, însă în condiţiile din sudul ţării acesta dezvoltă două generaţii pe an şi atunci atacul este masiv. În aceste condiţii, trebuie urmărită cultura, puse capcane şi efectuate tratamentele fitosanitare la momentul optim. Un alt dăunător periculos pentru cultura de porumb este răţişoara şi ne bucurăm că Ministerul Agriculturii a fost alături de noi şi a acordat în continuare derogare pentru utilizarea produselor pe bază de neonicotinoide.

Ce părere aveţi despre limitarea utilizării de produse de protecţia plantelor la nivel european?

Ne aflăm într-o perioadă de tranziţie, în care măsurile luate de Comisia Europeană afectează foarte mult fermierii prin faptul că se reduce numărul de soluţii pe care ei le pot folosi pentru protecţia culturilor. De asemenea, măsurile sunt luate într-o perioadă foarte scurtă de timp şi nu au permis companiilor şi cercetătorilor să găsească alte substanţe pentru protecţia plantelor. Viitorul cu siguranţă se va schimba. Soluţiile vor fi completate de produsele sintetizate biologic, iar acestea au început deja să fie omologate în România şi vor oferi şansa fermierilor să se promoveze şi să facă consumatorii să înţeleagă că producţia lor este de calitate.

Cum apreciaţi anul agricol 2019-2020? 

Este un an complicat pentru că, pe fondul problemelor climatice (secetă, arşiţă), s-a suprapus şi pandemia provocată de COVID-19. Poate pe unii fermieri restricţiile impuse i-au încurcat şi ştim că în agricultură dacă întârzii în aplicarea unor măsuri agronomice poţi pierde foarte mult din producţie. Referitor la noul an agricol, acesta începe cu un deficit de apă în sol, dar în acelaşi timp sunt anumite zone unde au căzut precipitaţii. Sunt optimist în ceea ce priveşte cultura de rapiţă deoarece sunt condiţii mai bune decât cele din toamna anului 2019 şi sperăm că precipitaţiile care vor veni vor ajuta culturile de toamnă să se dezvolte corespunzător. Pentru cultura de porumb vom lansa în campania următoare şase hibrizi din toate grupele de maturitate, mai productivi şi cu o toleranţă mai ridicată la secetă şi arşiţă.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE