REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Producția de mere a europenilor: peste 11 milioane de tone în 2021

15/10/2021

0 Comments

 
Picture
​La nivel european anul acesta se anunță o producție de mere mai mare, dar cu unele întârzieri la recoltare din cauza vremii din primăvară. WAPA (World Apple and Pear Association), estima în prognozele emise la finalul lunii august, o creștere cu 10% față de anul 2020, adică o recoltă totală de 11.735.000 tone.

Producția Poloniei este estimată la 4.170.000 tone de mere (cu 22% mai mare față de anul 2020, și prospectează piața din Egipt). Sunt așteptate creșteri și în: Ungaria cu 49%, Spania cu 28%, Croația cu 18%, Portugalia cu 12%, Germania cu 6%, Franța cu 3% și Belgia cu 14%.
Scăderi de producție sunt prognozate pentru Slovenia, Grecia, Lituania, Letonia, Regatul Unit și Italia. Producția pentru procesare este apreciată la 4 milioane tone, iar cea organică este și ea în creștere ușoară, ajungând la 6% din totalul suprafeței UE de mere (cca 475.000 ha). (wapa-association.org)
 
Nu pot înțelege de ce nu ne promovăm ca țară
”Anul acesta și în România cantitatea de mere recoltată va fi mai mare, probabil cu câteva procente”, estimează Lucian Florea, președintele Asociației grupurilor si organizațiilor de producători agricoli Fruleg.
”Calitatea nu este prea bună, mai ales la cei care au livezi mai vechi. Vremea a fost cu multe extreme atât în primăvară, cât și în vară, un an extrem de ciudat care nu a permis o acumulare bună de zahăr. Cred că este o problemă generală în Europa, nu numai la noi. Dar, din ce informații am eu, cantitatea ar trebui să crească.
Merele acum sunt extrem de ieftine, așa cum este de obicei în perioada de recoltare. De exemplu, fabricile cumpără cu 0,3 lei/kg, ceea ce nu acoperă nici costul de recoltare. Producțiile medii pe plantațiile noi sunt de 40-50 tone, din care 45 tone sunt vandabile. În cele mai vechi, fără investiții, se recoltează aproximativ 20-25 tone, din care doar 10 tone reprezintă producția vandabilă”, a mai spus producătorul din Bacău.
”Cine are depozit, mai poate păstra producția, dar a apărut o altă mare problemă: costul energiei a crescut foarte mult, iar acesta se va regăsi în prețul produselor. Pe de altă parte nici piața nu o controlăm, iar în pomicultură este haos.
Colaborarea cu autoritățile din minister este foarte slabă, iar asociațiile din horticultură nu au avut nicio șansă. De doi ani nu am putut discuta nimic cu reprezentanții ministerului. La capitolul Depozitare a mai apărut sporadic câte un centru, însă nu cum era firesc din banii programelor promise, pentru ca acestea au fost abandonate rapid. Am mai fost la câteva întâlniri de lucru, dar părerile noastre nu au contat deloc, nici măcar nu am văzut un draft de lucru. Este ca și cum s-ar lucra la secret”, a mai spus Lucian Florea.
Liderul Fruleg mai povestește că din discuțiile cu colegii din țările vecine, a aflat că s-au luat diverse măsuri de protejare a producției interne: de pildă în Ungaria, dacă se achiziționează produse locale, societățile sunt scutite de anumite taxe, la fel și fabricile care procesează fructe, pentru a nu se apela la importuri.
”Toți caută să își protejeze producția internă și producătorii, în condițiile unei economii de piață europene. Doar România nu ia nicio măsură”, constată cu amărăciune pomicultorul.
”Noi acum, prin Fruleg, facem eforturi să mergem la Fruit Logistica Berlin anul viitor. Este extrem de complicat pentru că aici nu ai niciun fel de sprijin de la autorități. Nu pot înțelege de ce nu ne promovăm ca țară, pentru că nu putem răzbate individual ca producător, sau chiar ca o asociație”.
 
Alte țări producătoare de fructe, din afara UE, au recolte mai mari în acest an
Serbia așteaptă o producție de 530-540 mii tone. Unul dintre consultanții pomicultorilor din Serbia, profesorul Zoran Keserović, este de părere că producătorii din țara sa ar trebui să vândă dacă reușesc să obțină un preț de 30 eurocenți/kg de mere vrac.
”Dacă prețul este de 30-35 eurocenți/kg, ar trebui vândut cât mai repede posibil (pentru merele din soiul Gala, în curs de recoltare, se oferă peste 50 eurocenți/kg, final de septembrie n.r.), asta în condițiile în care sârbii mai au stocuri de anul trecut”, se arată într-un articol publicat freshplaza.com. Producțiile sunt în creștere la soiurile: Gala, Idared, Jonagold și Red delicacy. În altă ordine de idei, importatorii consideră că marii producători de fructe din Europa ar trebui să își mai diversifice producția/oferta și cu alte specii, de exemplu pere, prune etc.
 
De asemenea rușii așteaptă producții de 1,4 mil. tone de mere, mai mult decât în sezonul anterior, iar pentru China previziunile sunt de 43 mil. tone.
 
Și vecinii moldoveni vor recolta anul acesta, conform prognozelor, peste 600.000 tone de mere. De altfel, nu mai puțin de 11 companii din Republica Moldova și-au prezentat oferta la începutul lunii, la una dintre cele mai importante expoziții europene de fructe - Fruit Attraction 2021 din Madrid, Spania.
Nu trebuie uitat faptul că rușii au triplat taxele de import: de la 1.000 dolari/camion de fructe anul trecut, la 3.000 de dolari/camion anul acesta, spune Lilian Țapu, primarul satului Colicăuţi, raionul Briceni, într-un interviu publicat de adevărul.md.
”Autoritățile ruse explică mărirea taxei de import prin creșterea producției locale. Pentru a-și proteja interesele economice, autoritățile de la Moscova au majorat taxele de import pentru mere. Mai mult decât atât, cercurile de afaceri din Rusia solicită stabilirea unor cote de import ale merelor din Republica Moldova, după exemplul Uniunii Europene. „Există și solicitări de a interzice complet importurile de mere în Rusia”, a adăugat producătorul.
 
Așadar toată această marfă își va căuta piața și în Europa, dar la ce preț?
​
Roxana DRĂGHICI 
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE