REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Productia de miere a scazut cu 50% in 2012

15/10/2012

0 Comments

 
Productia de miere a scazut cu 50% in 2012 - Agrimedia.ro
În perioada 14-16 septembrie 2012, în incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a 7-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Din cadrul acestei instituţii au fost prezenţi dl Gheorghe Albu, secretar de stat, şi reprezentanţi ai Compartimentului de Agricultură Ecologică, ce promovează produsele ecologice, având în vedere cererea tot mai mare de astfel de produse atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. În 2010, producţia de miere certificată ecologic din România a fost de circa 3.650 de tone, ceea ce a reprezentat aproximativ 15% din totalul producţiei de miere pe ţară.

În cadrul târgului din acest an, au participat circa 90 de expozanţi - producători şi procesatori de miere şi alte produse apicole, dar şi producători de echipamente apicole. La conferinţa de deschidere a târgului, dl Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, a afirmat că producţia de miere din acest an, de circa 12.000 de tone, este mai mică, comparativ cu cea din 2011, când s-a obţinut o cantitate de 21.000 de tone.

„Dacă România realizează, în medie, o producţie anuală de miere situată între 20.000 şi 22.000 de tone, plasând-o din acest punct de vedere pe locul 7 în Europa, în acest an, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cantitatea de miere înregistrată este mai mică cu 55-65%. Anul trecut, mierea a fost printre singurele produse care s-au ieftinit în marile magazinele, însă în 2012 ne vom aştepta la creşteri de preţ de până la 15%”, a afirmat dl Fetea. La mierea de tei s-au obţinut producţii mulţumitoare, spre deosebire de rezultatele înregistrate la celelalte sortimente de miere. „În Tulcea şi în bazinele masive cu tei, s-au obţinut producţii bune, la floarea-soarelui culesul a debutat foarte bine la primul extras, obţinându-se în medie între 10 şi 15 kg per familia de albine, dar apoi, din păcate, a urmat o secetă cruntă, care a dus la uscarea florilor şi, după cum ştiţi, la peste 35 grade Celsius planta nu mai secretă nectar”, a afirmat preşedintele ACA.

Adrian Şiceanu, director ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură, a spus că 2012 este unul dintre cei mai dificili ani din ultima perioadă pentru apicultori, nu doar sub aspectul producţiilor mici realizate, dar mai ales din cauza faptului că familiile de albine intră în iarnă slăbite, în special acelea care nu au beneficiat de culesul de polen şi nectar în ultima perioadă a sezonului. „Seceta a afectat zone apicole întregi şi sunt mulţi apicultori care spun că în acest an nici nu au murdărit centrifuga de miere. Sunt apicultori de elită care practică această meserie de zeci de ani care trebuiau să vină la târg, dar au renunţat. În zona Ardealului, de exemplu, aproape că nu s-a făcut miere.

Producţia naţională de miere a scăzut cu până la 50% faţă de cea obţinută în 2011, iar potenţialul nostru de producţie este de peste 20.000 de tone. Anul acesta a fost aproape dezastruos, iar la mierea de salcâm producţiile sunt extrem de mici. Pe lângă faptul că producţia de miere este mică, problema este că albinele nu şi-au asigurat nici măcar rezerva pentru iarnă. Trebuia să aibă culesul de polen şi nectar pentru a forma familii rezistente pentru iernare - o premisă pentru o producţie bună anul următor. Apicultorii vor avea cheltuieli foarte mari, aşa cum au avut aproape în tot acest sezon. Mulţi apicultori se plâng că nu au reuşit să asigure familii de albine puternice atât cât ar fi trebuit, astfel încât să aibă un start bun anul următor”, a spus dl Şiceanu. Potrivit directorului ştiinţific, pe piaţa mondială va fi o criză de miere, iar aceasta se va resimţi când va începe sezonul rece. „Este o criză de miere în toată lumea, atât în Europa, cât şi în SUA, deoarece producţiile au fost foarte slabe. Mierea este singurul produs care are o cerere nelimitată pe piaţa mondială. România exportă miere, iar calitatea acesteia este recunoscută, deoarece alţii o cumpără pentru a o folosi la cupajare, în amestec, pentru a creşte calitatea altor produse apicole”, a afirmat dl Şiceanu.

Preşedintele ACA a declarat că România exportă mai mult de jumătate de producţia de miere, deoarece românii nu sunt printre cei mai activi consumatori de miere din Europa, şi importă circa 1.000 de tone. „Aceast import ne afectează, din cauză că realizează o presiune mare asupra preţurilor la produsele apicole româneşti. Nu ne referim la produsele apicole care vin din spaţiul intracomunitar, ci la cele care vin, de exemplu, din China, Argentina şi nu sunt taxate de statul român. Consider că nu este protejată producţia apicolă internă”, a spus dl Fetea. În opinia directorului ştiinţific din cadrul ICDA, s-a creat o educaţie a consumatorului român şi acesta preferă acum produsele apicole autohtone, pentru că au garanţia calităţii.

Efectivul de albine din România, comparativ cu cel existent la nivelul Uniunii Europene, poziţionează apicultura din ţara noastră pe locul 4, după Spania, Grecia, Franţa, iar cu privire la producţia de miere, pe locul 7. Efectivele de familii de albine la nivel global sunt într-o uşoară scădere în ultimii ani, mai ales începând cu anul 2007, ca urmare a apariţiei fenomenului de depopulare masivă a familiilor de albine, fiind afectate majoritatea ţărilor mari producătoare de miere. Din acest motiv, se pare că şi producţia globală de miere este într-o uşoară scădere.

Uniunea Europeană este unul dintre cei mai importanţi producători de miere ca volum de producţie din lume, în 2006 producţia din UE fiind de 200 mii de tone, reprezentând aproximativ 14% din totalul mondial. Cei mai importanţi producători mondiali sunt China - 22%, SUA - 6%, Argentina - 6% şi Turcia - 5%. O mare parte a mierii din UE este realizată în estul Europei, în special în Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria. UE-27 a importat miere în valoare de 348 de milioane de euro în 2006. Importurile de miere în UE fluctuează, în general, în funcţie de creşterea preţului. În Uniunea Europeană se produce mai ales miere polifloră şi mai puţin monofloră. Mierea de salcâm şi cea de tei sunt cele mai importante sortimente de miere monofloră produse în UE. Mierea de salcâm provine, în special, din Ungaria, România şi Bulgaria, deşi ea se produce şi în alte ţări. Producţia de miere la nivel mondial este de 1,2-1,4 milioane de tone, cantitate ce reprezintă mai puţin de 1% din producţia de zahăr. În Uniunea Europeană, consumul mediu anual este de 0,3-0,4 kg/locuitor, în Italia, Franţa, Marea Britanie şi Portugalia fiind de 1-1,8 kg/locuitor, iar în Germania, Austria, Elveţia, Ungaria şi Grecia de 2-3 kg. În România, consumul mediu pe cap de locuitor este de 0,5 kg miere/an.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE