REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Produse inovatoare fabricate la Filipeşti

15/4/2021

0 Comments

 
Picture
În acest an am avut ocazia să vizitez fabrica Romchim Protect din Filipeşti, judeţul Bacău, pentru a vedea liniile de producţie ultramoderne pentru producerea îngrăşămintelor chimice, şi nu numai. Gazda, Ion Neculcea, este fondatorul societăţii şi direct implicat în activitatea de cercetare pentru cele patru divizii ale companiei, respectiv agricultură, aviaţie (degivranţi), construcţii (vopsele, ignifuganţi, tencuieli etc.) şi dezinfectanţi. Fiecare divizie are circa 25% din cifra de afacere.
„În această fabrică sunt mai multe linii de producţie, este de ultimă generaţie şi mie îmi place să spun că este genul de fabrică pe care o poţi lua în valiză“, a spus Neculcea când am făcut turul unităţii. Instalaţia este făcută în România, la Codlea, însă partea de automatizare poartă marca Siemens. În procesul de producere nu intervine factorul uman, iar personalul, constituit în mare parte din ingineri, supraveghează liniile tehnologice. „Din ce cunosc, mai există o singură instalaţie asemănătoare la Abu Dhabi, însă puţin mai redusă din punct de vedere al capacităţii. În România este singura instalaţie şi, cred, că şi din estul Europei.“

În cadrul deplasării am văzut instalaţia modernă unde se condiţionează produsul Asfac BCO-4, un biostimulator inovator pe bază de auxină, un hormon vegetal care stimulează creşterea şi regenerarea plantelor. Produsul se valorifică foarte bine pe pieţele externe, practic jumătate din producţie merge la export. „Este produsul meu de suflet şi aici la Filipeşti este singurul loc unde se produce la nivel local. Consider că în următorii ani fermierii îşi vor da seama cât de important este acest biostimulator. La ora actuală, capacitatea de condiţionare a Asfac BCO-4 este de circa 30.000 litri/zi, însă nu ne oprim aici, sperăm la capacitaţi mult mai mari.“

O altă instalaţie multifuncţională are rolul de a produce 
îngrăşăminte foliare destinate atât agriculturii convenţionale, cât şi celei ecologice.

În fabrică mai există o linie de producere a îngrăşămintelor lichide injectate în sol, cu o capacitate de 1.000 t/zi, precum şi una pentru producerea de geluri, adică îngrăşăminte cu vâscozitate 
foarte mare. Gelurile nutriţionale sunt folosite pentru îmbăierea butaşilor înainte de plantare, asigurând nu doar hrănirea, ci şi protecţia sistemului radicular. Pentru agricultura de hobby există o instalaţie interesantă, unicat în felul ei, care ambalează produse diferite în saci cu două compartimente separate.

O hală separată adăposteşte o linie tehnologică de ultimă generaţie pentru fabricarea îngrăşămintelor solide complexe, hidrosolubile.

„Producem produsul AzoSulf pentru că avem cereri foarte mari, însă capacitatea este limitată la 4 t/h, dar avem un proiect uriaş în derulare. Anul următor o să vedeţi cea mai mare instalaţie din România sau poate chiar din estul Europei pentru fabricarea îngrăşămintelor 100% solubile. Fermierii vor începe să înţeleagă mai bine importanţa acestora şi faptul că nu este necesar să aplice cantităţi mari de îngrăşăminte fosfatice, ci cantităţi reduse, dar substanţa trebuie să fie solubilă şi disponibilă plantelor.“

Laboratorul

„Aici pot să spun că este casa mea. Nu vă ascund faptul că în laborator stau multe ore, 8-10 ore, uneori chiar şi 20 ore. O satisfacţie deosebită am avut-o în anul 2018, când am reuşit să certificam fluidele de degivrare pentru utilizarea pe aeronave. După cercetări de mai mult de 10 ani, am primit recunoaştere la nivel mondial. Suntem singurii producători din Europa Centrală şi de Est şi printre puţinii din lume. Avem nouă brevete de invenţii şi cinci medalii de aur aduse în România. Acum, satisfacţia pe care o am este tehnologia GeMIX. Această tehnologie conţine un aditiv secret al mărcii Romchim Protect, iar el va revoluţiona modul în care plantele accesează nutrienţii blocaţi în sol.“

GeMIX este un aditiv inovator brevetat, care intră în componenţa produsului AzoSulf (azot 30%, sulf 15% şi carbon 7%).

La evenimentul organizat în luna ianuarie a.c., Neculcea a amintit faptul că rezerva de fosfor la nivel mondial este limitată şi că ar ajunge pentru maximum 40 de ani. În sol există cantităţi de fosfor importante, însă acestea sunt blocate.

Pentru deblocarea fosforului se pot utiliza produse inovatoare, precum AzoSulf GeMix. Complexul de substanţe organice care intră în compoziţia tehnologiei GeMix permite solubilizarea şi punerea la dispoziţie a fosforului blocat în sol, dar şi a celorlalte elemente nutriţionale. Un alt produs despre care ne-a vorbit cu multă pasiune poartă o denumire plastică: Ploaia Solidă. Acesta este un îngrăşământ ce conţine un complex de nutrienţi, dar are în compoziţie şi un polimer care are capacitatea de a asimila şi reţine o cantitate de apă de 500 de ori mai mare decât masa lui. „Funcţionează ca un rezervor: asimilează apa şi o pune la dispoziţie plantelor atunci când în sol nu este suficientă. Se încorporează şi rămâne activ în sol aproximativ 8-10 ani. Anul trecut, un fermier mi-a trimis poze din cultura de porumb şi mi-a spus ca a realizat o producţie STAS de 6,7 t/ha, în condiţiile în care vecinii săi nu au realizat nici măcar masă furajeră.“

Un sfat pe care poate să-l ofere fermierilor atunci când achiziţionează îngrăşăminte chimice este acela de a citi cu o atenţie mai mare ce scrie pe etichetă şi să se documenteze. „Pe piaţă există produse cu o cantitate foarte mare de zinc, însă atunci când citeşti eticheta şi vezi sub ce formă este acel zinc, respectiv oxid de zinc, înţelegi că el nu este solubil şi deci nu poate fi asimilat de către plante.“

Întrebat dacă a întâmpinat provocări în activitatea pe care o desfăşoară, fondatorul Romchim Protect a spus: „Nu avem piedici. Trăim într-o ţară frumoasă unde nu te opreşte nimeni să munceşti.“

Produsele Romchim Protect sunt promovate şi comercializate pe piaţa autohtonă de profil de Smart Agricultural Services (SAS). Firma distribuitoare este condusă de Marius Girbea, care are o vastă experienţă în sectorul agribusiness românesc. În portofoliul SAS se regăsesc toate inputurile necesare pentru desfăşurarea activităţii agricole, precum şi soluţiile inovatoare, maca Romchim Protect, pentru asigurarea unei nutriţii optime a plantelor de cultură.

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE