REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Produse şi inovaţii de ultimă oră marca Kverneland

15/9/2015

0 Comments

 
Picture
Compania Kverneland a organizat în zilele de 19 şi 20 august, în apropierea oraşului Praga, un eveniment important, la care a invitat jurnalişti din presa agricolă veniţi din 24 de ţări ale lumii, cu scopul de a dezvălui noutăţile tehnice pe care le va prezenta la expoziţia Agritechnica, care se va desfăşura la Hanovra în perioada 10-14 noiembrie 2015

De inovaţii şi îmbunătăţiri au avut parte toate categoriile de utilaje pe care compania le produce, fie că sunt destinate pregătirii solului, semănatului, protecţiei culturilor, fie că sunt utilaje pentru fân şi furaje. Totodată, au fost prezentate noi soluţii electronice pentru ghidarea şi controlul maşinilor şi utilajelor agricole.

Invitaţia la acest eveniment a fost făcută de firma autohtonă General Leasing, unic importator şi distribuitor al mărcii Kverneland în România. În cadrul conferinţei de presă, care a avut loc în prima zi, s-a vorbit despre istoricul companiei Kverneland Group, dar şi al corporaţiei japoneze Kubota, deoarece aceasta deţine statutul de proprietar, ca urmare a achiziţiei încheiate în anul 2012. De asemenea, s-a discutat despre investiţiile realizate în unităţile de producţie, despre realizări şi priorităţi, precum şi despre piaţa de profil la nivel mondial şi european. Kubota a fost fondată în anul 1890 în oraşul Osaka (Japonia), are 35.000 de angajaţi şi realizează venituri în valoare de 11,3 mld. euro.

Compania norvegiană Kverneland Group a fost înfiinţată în anul 1879, are 2.487 de angajaţi şi deţine fabrici localizate în Norvegia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Germania, Rusia şi China. „În anul 2014, pe o piaţă în declin cauzată şi de criza din Rusia şi CSI, dar şi de scăderea substanţială a pieţei din Franţa, vânzările de la nivelul grupului s-au stabilizat la 500 milioane de euro. Pe termen mediu, previziunile vizavi de sectorul agricol şi industria agricolă rămân pozitive, în ciuda reducerii nivelului de investiţii, ca urmare a preţurilor mici la produsele agricole şi a scăderii drastice a veniturilor fermierilor.

În 2015, chiar şi cu un declin în Europa de 10%, piaţa va putea rămâne la un nivel decent al vânzărilor. Din pricina incertitudinii, este dificil de prezis ce se va întâmpla în următoarea jumătate a anului 2015 şi în 2016“, a afirmat dl Arild Gjerde, vicepreşedinte executiv de vânzări şi marketing Kverneland Group. Din datele prezentate, în anul 2013 producţia globală de maşini agricole avea o valoare de 103 mld. euro, în 2014 de 101 mld. euro, iar pentru acest an se preconizează vânzări în scădere, în valoare de aproximativ 91 mld. euro. La nivelul Uniunii Europene, piaţa tehnicii agricole însuma 26,2 miliarde euro în 2014, iar în acest an se estimează o valoare de 24 miliarde euro, în scădere cu 8% faţă de anul precedent. În pofida acestei scăderi, specialiştii de la Kverneland Group rămân optimişti în privinţa viitorului agriculturii.

Cererea de alimente va continua să crească, ca urmare a creşterii populaţiei globale şi a cererii tot mai mari de proteină animală în ţările aflate în curs de dezvoltare. „Ca producători, vom continua să lucrăm strâns cu consumatorii noştri finali, să dezvoltăm şi să oferim soluţii eficiente pentru o agricultură durabilă şi performantă. Aceasta presupune să producem utilaje versatile care să se potrivească atât practicilor agricole locale, cât şi condiţiilor de climă şi sol locale. Am investit puternic în domeniul electronicii şi în cel al agriculturii de precizie, iar aceasta va continua să rămână o prioritate, pentru reducerea costurilor şi protejării mediului înconjurător“, a mai spus vicepreşedintele companiei. Acesta a mai declarat că vor continua să investească în fabrici pentru a creşte capacitatea de producţie, pentru a deveni mai competitivi şi a asigura fermierilor produse de calitate superioară. De asemenea, vor îmbunătăţi canalele de distribuţie şi eficientiza sistemele destinate activităţii agricole.

Eficienţă în câmp

Demonstraţiile practice, cu cele mai noi şi inovative produse de cele două branduri - Kverneland şi Vicon au avut loc la data de 20 august. Au fost prezentate 30 de noutăţi tehnice. În materie de pluguri reversibile purtate, a fost lansată seria 2500, la care compania Kverneland Group a lucrat timp de 5 ani. Plugurile sunt pentru tractoare de până la 280 CP, care au un cadru robust şi sunt echipate cu 5-6 perechi de trupiţe. Capul de reversare este conceput inteligent şi se poate mări de la patru până la maximum şase trupiţe ale plugului. Distanţa între trupiţe este de 85 sau 100 cm. Cadrul principal este dintr-o bucată, de 120 x 200 mm, şi este tratat termic prin inducţie, pentru a asigura robusteţe şi rezistenţă mai mari, precum şi o uzură minimă. Lăţimea de lucru este de 30 până la 60 cm, iar cu ajutorul sistemului Variomat reglajele se fac din cabina tractorului. Plugurile din noua serie sunt mai uşoare, ceea ce conduce la reducerea puterii de tracţiune şi a consumului de combustibil. Sistemele de protecţie cu bolţ de forfecare şi cel de Auto-Resetare folosesc aceeaşi bârsă. Pentru operare, sunt disponibile trei opţiuni diferite. Cel mai performant sistem de operare lansat cu această ocazie este bazat pe ISOBUS.

Seria plugurilor inteligente i-Plough 2500

Kverneland Group a dezvoltat un terminal ISOBUS pentru plugurile reversibile purtate din noua serie 2500. Cu i-Plough, trecerea de la poziţia de lucru la cea de transport se realizează cu multă uşurinţă şi în timp record. De asemenea, se asigură, printre altele, reglarea unghiului de atac al trupiţelor, a adâncimii şi lăţimii de lucru, precum şi posibilitatea de a schimba poziţia packomatului chiar în timpul aratului. Tot din categoria soluţiilor inteligente de suport, compania a dezvoltat un sistem telematic IsoMatch TopRemote pentru sprijinul operatorilor în timp real, în vederea rezolvării eventualelor probleme pe care le pot întâmpina în timpul lucrului. O soluţie unică pentru toate maşinile din mărcile Kverneland şi Vicon va fi disponibilă din 2016. O altă inovaţie a companiei constă în dezvoltarea unei aplicaţii software unice, care permite fermierului să dea comenzi vocale maşinii şi terminalului prin intermediul telefonului său. Cu IsoMatch Voice Control operatorul se concentrează doar pe condusul maşinii în siguranţă, fără să fie nevoit să se uite şi să seteze diferite funcţii pe terminal.

Pregătire superioară a terenului

Din categoria utilajelor pentru prelucrarea solului au fost prezentate cultivatorul Turbo şi grapa cu discuri tractată Qualidisc Farmer T. Kverneland Group introduce două versiuni tractate ale cultivatorului Turbo, de 6,5 şi 8 m pentru pregătirea solului până la o adâncime de 15 cm. Acestea sunt echipate cu cinci rânduri de organe de lucru, cu o distanţă între ele între 510 şi 900 mm, pentru a asigura un flux optim al solului printre roţi, evitându-se astfel blocajele. Pot fi echipate cu diferite tipuri de tăvălugi, precum Actipack de 560 mm, Actiflex de 500 mm sau Actiring de 540 mm. Qualidisc Farmer T are lăţimi de lucru de la 4 până la 6 metri. Este cu 7% mai uşoară şi mai economică, pentru că reduce consumul de combustibil. Cadrele au fost proiectate pentru a susţine cei mai grei tăvălugi, precum tăvălugul Actipack. Grapa este echipată cu discuri conice mari, cu diametru de 520 x 5 mm, tratate termic, pentru o duritate mai mare. Adâncimea de lucru este foarte uşor de reglat, prin pivotarea de distanţiere în funcţie de adâncimea necesară. Qualidisc Farmer T lucrează la adâncimi de la 2 până la 10 cm. Gama Qualidisc Farmer T poate fi combinată cu o semănătoare u-drill de 200 sau 500 pentru culturile de înverzire sau de iarbă.

Cultivarea în benzi

După lansarea de succes a cultivatoarelor în benzi Kultistrip cu cadre rigide la expoziţia Agritechnica din 2013, în acest an compania îşi extinde gama cu variante cu cadru pliabil. Robusteţea noului cadru permite lucrul în condiţii de sol dificile. Cultivatoarele Kultistrip 4500F şi 6000F au lăţimi de lucru de 4,5 şi 6 m, pot fi configurate cu 4 până la 12 rânduri sau chiar cu un număr impar de rânduri. De exemplu, pot exista combinaţii de 6 sau 8 rânduri la porumb sau de 9-12 rânduri la cultura sfeclei de zahăr. Distanţa între rânduri poate fi ajustată în funcţie de nevoie şi cultură şi poate fi de la 45 până la 80 cm. Opţiunea de a injecta diferite tipuri de fertilizanţi, sub formă granulată sau lichidă, oferă posibilitatea unei economii considerabile şi facilitate în administrarea nutrienţilor chimici. Utilajul şi-a dovedit capacitatea de a lucra cu o performanţă ridicată în diferite condiţii de sol din Europa.

Semănatori de precizie

La semănătorile Optima V cu cadru variabil telescopic noutatea constă
în posibilitatea măririi numărului de rânduri, de la 6 la 7 rânduri. Fermierul poate semăna soia pe 7 rânduri, cu o distanţă între rânduri de 60 cm, iar la porumb poate renunţa la rândul din mijloc, astfel încât să aibă 6 rânduri la o distanţă de 75 sau 80 cm. Buncărul cu fertilizant are o capacitate de 1.100 de litri, este montat direct în partea de sus a capului de prindere şi conceput astfel încât centrul de greutate să fie mai mult în faţă, cât mai aproape de tractor, pentru a reduce efortul de ridicare. Noul sistem de vacuum îmbunătăţeşte calitatea operaţiilor de semănat şi de administrare a fertilizanţilor chimici.

A fost prezentată şi o variantă îmbunătăţită a semănătorii pneumatice de precizie pentru prăşitoare, respectiv Optima TFprofi, cu 6 sau 8 rânduri. Având un nou design, maşina de semănat necesită o putere redusă a tractorului. Buncărul pentru fertilizant are o capacitate mai mare, de 2.000 de litri. Sistemul de frânare pneumatic sau hidraulic permite o viteză de transport de până la 40 km/h. Optima TFprofi asigură o precizie ridicată a semănatului şi confort în operare. Pentru unitatea de însămânţare Optima HD, constructorii de la Kverneland Group au dezvoltat un kit „Safe & Speed“, pentru a creşte viteza de semănat, dar având aceeaşi precizie. Testele din ferme au demonstrat că maşina poate lucra cu până la 12 km/h. O altă noutate a fost semănătoarea combinată de păioase Accord u-drill 6000 plus, care efectuează trei lucrări într-o singură trecere: pregătirea patului germinativ, semănatul şi fertilizarea. Maşina este disponibilă în versiune pliabilă şi are o lăţime de lucru de 6 m.

Extrem de interesant a fost faptul că există două opţiuni de administrare a îngrăşămintelor chimice: fie între rânduri, fie odată cu sămânţa. Cantitatea de îngrăşăminte chimice administrată este de până la 400 kg/ha. Capacitatea buncărului, de 4.200 de litri, este divizată în două părţi: 40% pentru sămânţă şi 60% pentru fertilizanţi. Acţionarea electrică permite reglajul independent al ratelor de aplicare a seminţelor şi a îngrăşămintelor chimice. Controlul secţiilor este, de asemenea, posibil. De altfel, toate reglajele semănătorii se fac din cabină. u-drill 6000 plus are o greutate redusă, necesitând o forţă de tracţiune mai mică, iar acest lucru conduce la viteze de lucru mai mari, de 10-18 km/h, în timp ce adâncimea de semănat rămâne constantă. Există şi variantele de 3 şi 4 m, cu cadru rigid, cu buncăr de cereale u-drill sau cu fertilizare u-drill plus. Sunt echipate cu şase secţiuni de organe de lucru, însă inima maşinii o reprezintă brăzdarul CD dezvoltat de constructorii de la Kverneland Group. Acest brăzdar este construit din două discuri de oţel, cu o distanţă între rânduri de 12,5 cm. Nu necesită o apăsare mare pentru penetrarea solului şi lasă mai mult de 100 kg să fie transferate pe roţile de presare şi nivel. Kverneland Group prezintă un nou dispozitiv de măsurare pentru toate semănătorile pneumatice Kverneland Accord. Dispozitivul este acţionat electric şi este complet compatibil ISOBUS. Calibrarea seminţelor se face în mod automat, iar normele de aplicare variază de la 2 până la 400 kg/ha.

Protecţie superioară a culturilor agricole

La maşinile de erbicidat, compania lansează noul model iXter A, cu capacităţi ale rezervorului de 800, 1.000 şi 1.200 de litri. Rampa este din oţel, pentru o robusteţe mai mare, dar şi mai uşoară, pentru a nu încărca maşina. iXter A este disponibilă în două tipuri de rampe (HOSA şi HC), de la 15 până la 21 m. Pentru operarea maşinii de erbicidat se poate folosi controlul de la distanţă EC sau computerul de stropire FlowMate Control. Kverneland Group îşi întregeşte gama maşinilor destinate protecţiei culturilor agricole prin lansarea maşinilor de erbicidat autopropulsate iXdrive 4240 şi iXdrive 5240, cu capacităţi ale rezervorului de 4.000, repectiv 5.000 de litri. Sunt disponibile rampe HSS de la 27 la 40 m sau rampe de înaltă tehnologie HSA de la 24 la 30 m. Ambele rampe de stropit sunt echipate cu sistemul de recirculare iXflow, cu control pneumatic al duzelor şi GPS. Dotarea standard include şi sistemul iXclean Pro, care înseamnă managementul complet automat electric al valvelor. Toate funcţiile de operare pot fi controlate din cabină. Comutarea între umplere, agitare, stropire, diluare, amorsare, clătire şi curăţirea rezervorului este extrem de uşoară, trebuie apasat doar un buton!

Cabina maşinilor de erbicidat autopropulsate iXdrive este spaţioasă, oferă o bună vizibilitate şi asigură operatorului un confort ridicat. O altă noutate prezentată în cadrul evenimentului a fost maşina de fertilizat Exacta CL GEOspread, cu capacităţi ale buncărului de 1.100 şi 2.450 de litri, destinată fermelor de dimensiuni medii. Sistemul GEOspread aflat în dotarea acestei maşini oferă posibilitatea de a regla manual sau automat lăţimea de lucru şi de a obţine o acurateţe sporită cu ajutorul terminalului ISOBUS. Alte produse prezentate au fost din gama utilajelor pentru fân şi furaje marca Vicon, dar şi Kverneland.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE