REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Produse și soluții iscusite pentru fermieri

1/2/2023

0 Comments

 
Picture
Pe 26 ianuarie a.c, ALCEDO, furnizor național de inputuri agricole, a dat startul evenimentelor pentru campania de primăvară 2023, iar prima întâlnire cu fermierii a avut loc la București.
Agricultorii din județele Ilfov și Prahova au dat curs invitației pentru a afla despre noile produse din portofoliu, pachetele tehnologice destinate protecției plantelor și programul My Alcedo Carbon, care promovează practicile agricole conservative.
​Vicențiu Cremeneanu, fermier și consultant Alcedo, a trecut în revistă soluțiile propuse de companie pentru controlul bolilor, dăunătorilor și buruienilor, pentru nutriția optimă a plantelor de cultură, dar și pentru creșterea eficacității produselor fitosanitare. Prezentarea sa a cuprins și recomandări cu privire la modul de utilizare a produselor de protecția plantelor astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate atât din punct de vedere agronomic, cât și economic.
Referitor la pachetele tehnologice, a spus că acestea sunt construite pentru a face față exigențelor din orice fermă, la costuri avantajoase, fiind adaptate la starea fitosanitară a culturilor și pun în valoare potențialul economic al zonei. Pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui împotriva rățișoarei și a viermilor sârmă s-a recomandat folosirea insecticidului Nuprid AL 600 FS, care are derogare de utilizare până la 22 mai 2023. 
Picture
​Noi provocări
Gabriela Rizescu, președinte ALCEDO, consideră că anul agricol 2022 – 2023 aduce probleme specifice pentru fermieri. „În agricultură niciun an nu seamănă cu celălalt și de aceea trebuie, în permanență, să ne adaptăm.”
Domnia sa a amintit provocările de natură climatică dar și legislativă, aduse atât de Planul Național Strategic - prin măsurile pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a accesa subvențiile, cât și de decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene de a clasifica ca fiind nelegale derogările privind utilizarea neonicotinoidelor la tratamentul semințelor de cereale.
„Știm cu toții de decizia Curții Europene de Justiție și consider că fermierii trebuie să aibă o voce comună puternică deoarece ei sunt în concurență cu cei de pe alte continente - America de Sud sau America de Nord, care au acces nu doar la substanțele neonicotinoide ci la o paletă mult mai largă de substanțe active și astfel au un avantaj competitiv.”
Noua politică agricolă comună încurajează și sprijină practicile benefice pentru mediu. Fermierii vor trebui să atenueze schimbările climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin îmbunătățirea sechestrării carbonului.
Picture
​Programul My Alcedo Carbon presupune acordarea de consultanță în vederea tranziției către o agricultură conservativă și stabilirea unui bilanț de carbon negativ la nivel de fermă. Președintele companiei i-a îndemnat pe fermierii care sunt la început de drum să facă pași mici și să aibă încredere că acest sistem de producție le va aduce satisfacții.
„Agricultura conservativă înseamnă să încerci să limitezi amprenta de carbon, să știi cum să lucrezi solul pentru a-i reda fertilitatea naturală și a păstra biodiversitatea iar lucrurile acestea poate că unii fermieri le făceau dar nu știau cum se cheamă, iar alții încep ușor să o practice, însă îi vor vedea beneficiile de la un an la altul.
În portofoliul nostru de clienți avem fermieri care pot accesa fără probleme subvențiile acordate pentru eco-scheme, dar aceștia au început tranziția către o agricultură conservativă cu mai mulți ani în urmă. Consider că 95% din fermele din România pot merge, cu pași mici, în direcția unei agriculturi conservative.
Probabil că în 2027 - 2028 vom avea o piață a carbonului reglementată - astăzi ea este voluntară și cei care vor să vândă credite de carbon trebuie să treacă printr-un audit. ALCEDO face un astfel de audit și, mai mult decât atât, propune un program de tranziție personalizat”, a afirmat Gabriela Rizescu.
Privitor la portofoliul companiei din acest an, Gabriela Rizescu a afirmat că este unul complex, bogat și adaptat oricăror cerințe și nevoi din fermele autohtone.  
 
Portofoliu extins
Din categoria erbicidelor, ALCEDO a lansat un produs nou, Tonale, conținând 3 substanțe active și având moduri diferite de acțiune, pentru cultura de porumb. Produsul se poate aplica atât în preemergență (BBCH 00-09), cât și în postemergență, de la răsărire și până când porumbul are 4 frunze (BBCH 10-14), pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Pentru un spectru complet de combatere a buruienilor la porumb, specialiștii companiei recomandă aplicarea erbicidului Tonale împreună cu erbicidele Astral 40 OD și Ceredin Forte 464 SL sau Vector.
Un fungicid nou pentru culturile de cereale (grâu, orz) este Acrisio, pe bază de metrafenonă, care are rolul de a combate făinarea și pătarea reticulară. Doza de aplicare este de 0,2 – 0,5 l/ha, de la apariția celui de-al 5-lea frate și până la începutul înfloritului.
Tot pentru combaterea agenților patogeni, nou intrat în portofoliu, este Salvator Max – un fungicid ready-mix cu două substanțe active din clase chimice diferite. Acesta se recomandă pentru controlul diferitelor boli (făinare, rugini etc) din culturile de grâu, triticale, orz, rapiță și viță-de-vie. Produsul asigură culturilor tratate un efect de stay-green pentru o perioadă mai lungă și o rezistență mai bună la factorii de stres.
Verben este un fungicid inovator care conține două substanțe active, cu acțiune sinergică, și combate un spectru larg de boli foliare, cum ar fi făinarea, pătarea frunzelor, septorioza, rugina brună, rugina galbenă, pătarea cafenie, pătarea în ochi, arsura frunzelor și ramularia. Produsul are acțiune curativă și preventivă, putându-se aplica în primul tratament T1 la culturile de cereale păioase.
În materie de insecticide, a fost lansat Sobek Up, un produs microgranulat cu adaos de fertilizant, cu acțiune rapidă și de lungă durată asupra viermilor sârmă și a altor dăunători din sol. Substanța activă teflutrin acționează ca un halou de protecție în jurul seminței sau rădăcinilor tinerelor plăntuțe, având și un efect repelent. Este selectiv față de toate culturile și nu provoacă nicio reducere a energiei germinative.
Pentru a mări efectul tratamentelor fitosanitare s-a recomandat aplicarea noului adjuvant Hurricane, pe bază de rășină naturală de pin, esteri de acid sulfuric, alcool de acizi grași sulfonați și acetat de dietilenglicol.
Alte noutăți prezentate fac parte din categoria îngrășămintelor chimice, respectiv produsele Unibore, YaraVita Bortrac, YaraVita Brassitrel Pro și YaraVita Last N.
 
La finalul evenimentului a fost invitată Alina Crețu, director executiv al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, care le-a vorbit fermierilor despre cerințele prevăzute în Planul Național Strategic, în vederea accesării sprijinului financiar.
Subvenția pentru efectuarea practicilor benefice pentru mediu este de 56,28 euro/ha. Pentru a beneficia de acest ajutor, agricultorii trebuie să respecte anumite măsuri obligatorii: între 15 iunie - 15 octombrie terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi agricole sau să se asigure o acoperire minimă a solului cu miriște rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă noi înființate, după recoltarea culturii principale, pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației.
La cerințele generale obligatorii, se cumulează una din cerințele specifice, la alegere: să practice diversificarea culturilor pe terenul arabil; să practice o tehnologie de tip conservativ pentru sol; să planteze anual cel puțin 2 arbori pe hectar.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE