REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Produse tradiţionale - cartea de vizită a fermei Liţoi

1/11/2020

0 Comments

 
Picture
Lipsa forţei de muncă frânează dezvoltarea unor afaceri agricole, fermierii care le deţin fiind nevoiţi să-şi restrângă activitatea şi/sau să facă investiţii mai mari pentru a-şi asigura viitorul. Totodată, orientarea acestora spre calitate le garantează o clientelă dispusă să plătească pentru valoarea produselor respective.
În cadrul unui eveniment desfăşurat la jumătatea lunii octombrie în curtea USAMV Bucureşti am avut ocazia să o întâlnesc pe Giorgiana Liţoi, care împreună cu familia sa administrează în judeţul Argeş o fermă zootehnică. La manifestare a prezentat o parte din brânzeturile pe care le produc şi ne-a vorbit despre activitatea şi provocările cu care se confruntă. „Sunt absolventă a Facultăţii de Medicină Veterinară, promoţia 2009, dar şi a celei de Management şi Dezvoltare Rurală - specializarea Inginerie economică în agricultură. Creştem 160 de vaci de lapte din rasa Brună, iar din lapte obţinem produse tradiţionale, precum caş opărit, brânză de burduf - recunoscută în zona noastră, telemea, urdă, urdă sărată etc.

Este o fermă de familie, bunicii 
ocupându-se cu creşterea animalelor, activitate pe care a continuat-o cu pricepere tatăl meu, căruia doresc să-i mulţumesc pe această cale. Specificitatea fermei noastre ţine de producerea brânzeturilor. Avem cinci produse tradiţionale atestate pe care le obţinem din laptele de vacă. Consider că ne reprezintă caşul opărit pe care îl obţinem după o reţetă tradiţională şi rezultatul este unul neaşteptat, deoarece ne descurcăm foarte bine cu valorificarea acestui produs. În zona noastră, brânza consacrată este cea de burduf.

În urmă cu ceva timp, aceasta se punea în coajă de brad care însă, din păcate, nu se mai găseşte şi brânza o punem în nişte membrane speciale. Obţinem şi produse din carne în carmangeria proprie, însă principala activitate vizează produsele lactate.“

Lipsa forţei de muncă - o problemă arzătoare

„În activitatea zootehnică întâmpinăm tot felul de provocări, însă cea mai gravă este lipsa forţei de muncă şi cred că o să vină o perioadă în care va trebui să ne limităm, să muncim doar cei din familie, pentru că nu mai poţi depinde de oameni din afară. Desigur că trebuie să avem un număr optim de animale pentru ca afacerea să rămână rentabilă. Niciodată nu am fost adepta ideii că trebuie doar să muncim - ne interesează şi răsplata. Este adevărat ca avem şi perioade dificile, însă trebuie să le depăşim. Consider că lipsa forţei de muncă este cea mai arzătoare problemă. De curând am reuşit să instalăm o sală de muls, iar acum facem totul automat pentru că în urmă cu puţin timp foloseam mulgători. Cu această investiţie ne-am uşurat munca şi am eliminat o parte din problemele ridicate de lipsa personalului.

Dacă nu aveam această sală de muls, probabil vara aceasta am fi fost oarecum pierduţi, pentru că cei care ar lucra la noi au pretenţii foarte mari şi nu poţi să ţii pasul financiar. Tot ce am făcut în fermă s-a făcut cu fonduri proprii. Nu am accesat bani europeni. Tatăl meu este un om chibzuit, ştie să facă planuri şi să le pună în aplicare. A ştiut să-şi organizeze timpul şi banii şi cunoaşte ceea ce presupune activitatea de creştere a animalelor. Îi doresc multă sănătate şi mulţi ani de aici înainte.

Procesare şi diversificare am început să facem doar de câţiva ani. Înainte făceam doar telemea, transportam laptele acasă, pentru că ferma se află la 7 km, unde amenajasem un spaţiu unde îl puteam prelucra.

În ce priveşte legea mirosurilor, deocamdată pe noi nu ne afectează pentru că ferma se află într-o zonă unde nu avem vecini, cea mai apropiată casă fiind la circa 500 m. Am observat că nu poţi să ţii pasul financiar având un singur sortiment. Totodată, animalele s-au înmulţit în mod inevitabil, iar cantitatea de lapte a crescut şi a trebuit să ne diversificăm produsele.

Ne bucurăm şi de sprijinul pe care doamna Felicia Gaba ni-l oferă 
în activitatea de procesare, ea fiind un om priceput care a lucrat dintotdeauna în industria lactatelor. Investiţiile pe care le-am făcut în fermă sunt de regulă mai mari decât primeşti înapoi, în sensul că nu ne aşteptăm să fim remuneraţi într-un timp scurt, dar sper că vom beneficia de tot ce a reuşit să facă tatăl meu în fermă. Munca în fermă este grea, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură.“

Cu privire la planurile de viitor, Giorgiana Liţoi a declarat că doreşte să abordeze mai mult partea de valorificare online şi să lucreze mai mult la imaginea fermei. Mai mult decât atât, face un apel la producătorii din zonă - pentru că este una cu tradiţie în creşterea animalelor - să se organizeze pentru valorificarea online a produselor. „Le-aş propune să discutăm, să ne organizăm pentru a valorifica online produsele noastre, care pot fi diverse (unii produc şi altceva decât brânzeturi, dar şi acestea pot fi diferite: doar din lapte de oaie, combinat sau doar din lapte de vacă) şi consider că avem ce oferi consumatorilor.“ Cine doreşte să cumpere produse de calitate obţinute integral din lapte de vacă de către familia Liţoi o poate face mergând la magazinul aflat în comuna Valea Mare Pravăţ, judeţul Argeş.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE