REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Proiect Agrostar privind dinamizarea rurala prin anganjare sustenabila

15/12/2011

0 Comments

 
Picture
_La sfârşitul lunii octombrie, Federaţia Agrostar a finalizat proiectul „Dinamizare rurală prin angajare sustenabilă”, care a avut o perioadă de derulare de 36 de luni. Proiectul a fost finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea resurselor Umane 2007-2013 - „Investeşte în oameni”, iar valoarea lui s-a ridicat la 16,8 milioane de lei.

Prin acest proiect, Federaţia Agrostar şi-a propus să îmbunătăţească gradul de angajare a locuitorilor din mediul rural din România, prin asigurarea accesului acestora la formarea profesională şi consilierea de care au nevoie pentru a folosi oportunităţile care apar pe piaţa muncii. Activităţile principale ale proiectului au fost derulate în 15 judeţe din cele 4 regiuni de dezvoltare selectate în proiect, respectiv Regiunea Centru, Regiunea Sud Muntenia, Regiunea Sud-Vest Oltenia şi Regiunea Sud-Est. Obiectivele specifice ale proiectului au vizat identificarea a cel puţin 5 ocupaţii nonagricole care pot constitui oportunităţi de angajare în viitorul apropiat, instruirea a cel puţin 20 de formatori profesionali, calificarea a cel puţin 750 de persoane din mediul rural în ocupaţiile identificate şi dezvoltarea în rândul a 850 de locuitori din mediul rural a abilităţilor necesare pentru a căuta şi a găsi un loc de muncă. Activităţile derulate s-au adresat persoanelor care trăiesc în mediul rural şi care aparţin uneia dintre următoarele categorii: persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, şomeri şi şomeri tineri. Rezultatele obţinute la finalul proiectului au fost elaborarea de studii privind structura socioeconomică a României şi a necesităţilor de formare în mediul rural şi a posibilităţilor de integrare pe piaţa muncii; elaborarea de materiale privind analiza egalităţii de şanse la angajare, iniţierea a 25 de formatori, formarea profesională a 1.950 de persoane din mediul rural, calificarea a circa 1.200 de persoane. Ca urmare a acestui proiect s-au înfiinţat 4 centre de resurse pentru dezvoltare rurală în Craiova, Galaţi, Giurgiu şi Sibiu. Scopul acestor centre este de a sprijini locuitorii din mediul rural în vederea anganjării, de a oferi servicii de informare, consiliere şi tutorizare. Preşedintele federaţiei, dl Ştefan Nicolae, a afirmat că acest proiect, început în noiembrie 2008, a fost o provocare, având în vedere că se adresa unei zone delicate din spaţiul rural românesc. „Sunt o serie de probleme delicate legate de sectorul agricol românesc. 70% din producători practică o agricultură de subzistenţă, sunt zone cu sărăcie şi sărăcie extremă care predomină spaţiul rural. Din păcate, am ajuns o piaţă de desfacere, iar produsele româneşti se găsesc din ce în ce mai puţin. Noi ne-am asumat un rol greu, dar nu imposibil, acela de a revitaliza satul românesc, prin implementarea de proiecte care permit dezvoltarea de meserii nonagricole în mediul rural”, a spus dl Nicolae.

Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, a apreciat reuşita acestui proiect, mai ales că aceia care au beneficiat de formare profesională au continuat cu depunerea de proiecte, în scopul accesării de fonduri europene pentru a demara mici afaceri. „Cel mai mare câştig al acestui proiect este acela că anumiţi cursanţi au depus proiecte pentru atragerea fondurilor europene”. Prezentă la eveniment, dna Sulfina Barbu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat: „Există o rezervă de forţă de muncă în mediul rural care, din păcate, nu a fost valorificată sau de multe ori a fost irosită pentru că nu ne-am îndreptat către formare profesională şi spre ceea ce oamenii au nevoie. Spaţiul rural înseamnă competitivitate. Dacă ne uităm la celălalte state membre ale UE vedem că resursa umană şi tehnologizarea sunt cei doi piloni care duc la performanţă. Nu este suficient să ai utilaje performante dacă nu ştii să lucrezi cu ele. Avem nevoie de formare profesională continuă. În cadrul Ministerului Muncii avem la dispoziţie
260 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013 pentru promovarea măsurilor active de ocupare în zonele rurale, de dezvoltare a resurselor umane. Până în prezent, s-au depus 92 de proiecte, care însumează 167 de milioane de euro. Sper ca toate proiectele contractate să aibă succes, să aibă rezultate aşa cum are acest proiect”, a afirmat ministrul Muncii.

Ana MUSTĂŢEA_
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE