REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Proiect european pentru transferul tehnologiei si inovarii in sectorul cresterii suinelor

15/8/2010

0 Comments

 
Picture
Proiectul, denumit Tech.Food, este finanțat de Uniunea Europeană, se desfășoară în șapte țări, printre care și România, iar ținta sa este aceea de a construi o rețea transnațională, în vederea creării de conexiuni între agenții economici și centre de cercetare, care permit schimbul de tehnologie, inovare, experiență și cunoaștere. Suma totală de care dispune proiectul este de 2,6 milioane de euro, din care circa 200.000 de euro îi revin țării noastre. Celelalte țări care participă la acest program pentru îmbunătățirea transferului informatic sunt Italia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croația și Serbia.


Conferința de presă organizată cu scopul de a informa cu privire la demararea proiectului Tech.Food a avut loc la 29 iulie. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Academiei de Studii Economice București - două instituții care vor fi responsabile de coordonarea proiectului Tech.Food.

De asemenea, au dat curs invitației și crescători de porcine din județele Prahova, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu și din municipiul București.

Prezentarea generală a proiectului Tech.Food a fost realizată de dl Bogdan Bazgă, consilier pentru Afaceri Europene și corespondent UN-FAO pentru România, care a precizat că sectorul cărnii de porc are nevoie urgentă de sprijin și că, în urma rezultatelor obținute prin acest program, se vor trasa soluțiile capabile să redreseze această ramură.

„Principalele ținte ale proiectului sunt dezvoltarea tehnologiei și a inovării; creșterea capacității de procesare a produselor, precum și întărirea legăturii dintre producători-procesatori-cercetareinstituț ii”, a afirmat dl Bazgă.

Sorin Chelmu, secretar general adjunct în cadrul MADR, a vorbit la eveniment, în calitatea sa de director coordonator al programului Tech.Food: „Acest proiect este unul important, deoarece avem mare nevoie de un schimb informatic, mai ales în partea de est a Europei, și pentru că sectorul suin este puternic afectat de globalizarea piețelor și a producțiilor. Prin acest proiect, vrem să dăm sectorului o valoare adăugată, iar acest lucru înseamnă tranformarea producției vegetale în producție zootehnică și, în final, mergând pe filieră, în materie finită. Cercetarea joacă un rol important, iar Institutul de Cercetare și Producție pentru Creșterea Porcinelor Periș poate deveni un pol de informare pentru crescătorii din acest sector. Trebuie să nu mai fim dependenți de importul de purcei.” Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a vorbit despre sprijinul financiar acordat sectorului suin pentru bunăstarea animalelor și a făcut precizarea ca beneficiarii acestui ajutor să respecte întocmai angajamentele asumate, deoarece riscă să nu mai primească subvenție mai mulți ani.

„Sprijinul privind bunăstarea animalelor se va acorda trimestrial, timp de 5 ani. Cei care vor să primească acest ajutor trebuie să respecte anumite cerințe, ca de exemplu suprafața utilă per animal. Noi avem o evidență a exploatației, precum și a numărului de animale și nu este greu să găsim nereguli. Important este ca beneficiarii să respecte aceste cerințe, pentru că altfel vor fi în pericol să nu mai primească sprijin trei sau chiar patru ani”, a afirmat dl Rădulescu.

O veste îmbucurătoare pe care a dat-o secretarul de stat a fost aceea că interdicția de a exporta carne de porc pe piața comunitară, și nu numai, a fost ridicată, ca urmare a eradicării pestei porcine. „Decizia Comisiei Europene, luată în urma controlului, este aceea că putem să exportăm animale vii și produse din carne de porc atât în spațiul comunitar, cât și în cel extracomunitar.” După cum au susținut vorbitorii, proiectul vine, în mare măsură, în sprijinul crescătorilor și al producătorilor din sectorul suin. „Acest proiect nu va fi unul doar pe hârtie, ci va avea aplicabilitate. A patra componentă a proiectului presupune adunarea tuturor actorilor din segmentul cărnii de porc, cu scopul de a forma grupuri focale cu profil tehnic”, a precizat dl Bazgă. În prezentarea programului, se specifică faptul că instituțiile coordonatoare, respectiv MADR și ASE, vor crea un pachet de soluții pentru intervenția analitică și autoevaluarea companiilor. Campania de promovare va cuprinde toate județele țării, pentru ca informația să ajungă la toți actorii din sectorul suin.

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, evenimente, zootehnie, transfer tehnologie, inovare, ue, tech food, ministerul agriculturii, suine, cresterea porcilor
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE