REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Proiect-pilot pentru reducerea TVA la paine

21/1/2013

0 Comments

 
Picture
Premierul Victor Ponta a declarat la data de 15 ianuarie că intenţionează să pună în aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază în 2013, existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii, dar care să nu se aplice unor produse de panificaţie, precum cozonacul.

„Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să luăm tot lanţul de producţie, să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, e ca şi cum de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% neîncasări - asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte - şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu.”

Ulterior, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a sustinut că măsura reducerii TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013 şi nu constituie o discuţie cu FMI în luna ianuarie. „Am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenţiei. Este o discuţie destul de avansată între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor (...) propunerea este să introducem, pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental, la pâine, pentru tot lanţul de producţie, un TVA redus de 9% - asta înseamnă la cereale, la morărit şi panificaţie pentru acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare.”

Ponta a precizat că reprezentanţii FMI nu au încredere că reducerea TVA la alimentele de bază va reduce evaziunea şi va creşte încasările la buget. În schimb, dacă programul-pilot va fi un succes, de anul viitor reducerea TVA la 9% se poate aplica şi altor produse de bază. Reprezentanţii FMI vor asigurări în legătură cu următoarele aspecte: „Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA mai mic, încasaţi. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă!”. Ponta s-a hotărât să aplice această măsură la pâine, pentru că este un produs unde există o „evaziune fiscală uriaşă”, dar şi pentru că este un produs extrem de consumat în România, această măsură având „o anumită semnificaţie”. Deocamdată există discuţii cu ministrul Agriculturii şi cu ministrul de Finanţe pentru punerea în aplicare a măsurii. Premierul a menţionat că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asiguraţi din alte părţi ale bugetului de stat. „Rămâne discuţia în picioare, împreună cu ministrul Agriculturii şi cu cel al Finanţelor o să vă prezentăm, vreau întâi să facem un proiect-pilot. De exemplu la pâine. Vreau să mergem pe tot lanţul de producţie, să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, este ca şi când, pur şi simplu, de la 24% la 9%, considerăm toţi cei 15% neîncasări; asta desigur presupune să asigurăm banii din altă parte şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că la pâine avem mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu.”

Ministrul Agriculturii spune că a calculat împreună cu ministrul Finantelor introducerea acestei măsuri, la un anumit cod CAEN, şi a reieşit că ar putea afecta bugetul de stat doar cu 200 de milioane de lei, iar pe un singur semestru experimental acea pierdere la buget ar fi de 100 de milioane de lei. „Eu cred că prin reducerea evaziunii fiscale am putea compensa foarte uşor aceste sume. Dacă această măsură experimentală va avea succes, am putea să o extindem şi la alte produse”, a mai spus Constantin, precizând că, dacă se va reduce evaziunea de la 70% la 20%, acesta ar fi un „proiect de succes”.

Prim-ministrul a mai susţinut că în acest moment trebuie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul. „Dacă ne trezim că punem la pâine şi cozonacul, o să avem probleme. De aceea am spus că trebuie să discut cu ministrul Agriculturii, a zis că îmi aduce o situaţie exactă, ca să nu ne trezim că toate sunt pâine în România.”

Aurel Popescu, preşedintele Rompan consideră acest proiect-pilot drept unul revoluţionar, de pe urma căruia toată lumea ar avea de câştigat.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE