REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Proiect privind bunele practici de guvernanță în cadrul cooperativelor

10/12/2023

0 Comments

 
Picture
​La începutul lunii decembrie, Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor a organizat la București conferința de încheiere a proiectului Erasmus+ „Bune practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole –GGPAC”.
​Evenimentul a reunit peste 130 de specialiști, reprezentanți ai cooperativelor agricole și alte persoane interesate de evoluția acestui sector vital al economiei și a reprezentat o platformă esențială pentru schimbul de cunoștințe și experiențe în domeniul guvernanței cooperativelor agricole. Obiectivul principal al evenimentului a fost adoptarea de strategii pentru menținerea și dezvoltarea efectelor pozitive ale proiectului pe termen lung.
Mircea – Paul Băluță, președintele UNCSV, a subliniat importanța schimbului de idei și experiențe în domeniul cooperativelor agricole și a evidențiat obiectivele conferinței, concentrându-se pe promovarea și dezvoltarea bunelor practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole. De asemenea, a subliniat rolul esențial pe care îl au aceste cooperative în economia țării și importanța lor în asigurarea sustenabilității și dezvoltării sectorului agricol. 
Evenimentul a reprezentat un cadru esențial pentru interacțiunea și schimbul de idei și informații între echipa executivă și membrii UNCSV, partenerii proiectului din Franța, Grecia și Estonia, reprezentanții autorităților statului și participanții interesați de progresul sectorului agricol din România.
„Proiectul, desfășurat pe o perioadă de un an, a avut ca activitate trei mobilități, inclusiv conferința de închidere de astăzi, plus o serie de instrumente livrabile pentru a veni în sprijinul cooperativelor și membrilor cooperatori pentru a-și eficientiza activitatea pe partea de guvernanță și management.
Prin aceste schimburi de experiență, 30 de reprezentanți de cooperative au putut participa la programele de instruire și perfecționare care au avut loc în cele trei țări. Pentru a eficientiza activitatea cooperativelor agricole din România trebuie să avem persoane implicate, cât mai bine instruite, care să cunoască foarte bine tot ceea ce ține de activitatea și specificitatea cooperativelor agricole, să înțeleagă trendul, nevoile, să coaguleze mult mai bine și să poată explica membrilor ce trebuie să facă pentru a crește aceste cooperative și mă refer aici la creșterea numărului membrilor cooperatori, la creșterea vânzărilor și achizițiilor prin cooperativă, la realizarea de investiții care să aducă valoare adăugată fermierilor membri.
Este mult mai ușor și mai eficient să finanțezi o cooperativă care are între 5 și 80 de membri, decât să finanțăm un singur investitor care să realizeze o investiție similară. Totodată, prin intermediul acestor cooperative putem profita și optimiza costurile de producție, de achiziție și de valorificare, iar prin investițiile care se realizează la nivelul lor să ajungem să valorificăm produse finite care să ne ajute să obținem marje de profit mult mai mari.
Trebuie să ajungem în situația în care fermierii membri, prin dividendele rezultate din activitatea cooperativei, să încaseze sume mai mari decât din profitul pe care îl fac din afacerile proprii.
Prin apartenența la COPA COGECA, dar în mod special la COGECA (Comitetul General al Cooperativelor Agricole din UE), putem să fim implicați în modificarea și aprobarea de noi directive, regulamente, încă din stadiul de concepție și să putem susține specificitățile sectorului agricol românesc”, a afirmat Florentin Bercu, director executiv UNCSV și vicepreședinte COGECA.
În cadrul conferinței, partenerii de proiect din cele trei țări europene au susținut prezentări cu privire la modelele de guvernanță a cooperativelor și practicile de succes implementate la nivelul acestor organizații. Totodată, s-au făcut recomandări referitoare la eficientizarea activității cooperativelor agricole din România, iar un accent deosebit a fost pus pe importanța formării liderilor din bordul cooperativelor, dar și a membrilor acestora deoarece, potrivit lui Constantine Illiopoulos, fondator al Institutului Co-opAbility, „dacă membrii unei cooperative sunt de succes, atunci și cooperativa este de succes”. Așadar dezvoltarea personală și dezvoltarea afacerilor agricole ale membrilor favorizează întărirea acestor forme asociative.
O altă sugestie a fost cea referitoare la creșterea numărului de membri: „A crește doar de dragul creșterii nu este benefică pentru că poate să aducă și o parte negativă dacă cooperativele nu sunt în măsură să controleze acea creștere”.
Pentru a avea un control mai bun asupra obiectivelor care trebuie atinse, s-a făcut recomandarea creării unor „instituții” în cadrul cooperativelor pentru a evalua bordul de conducere.
Recomandarea făcută pentru cei care fac politici, a fost să creeze un cadru instituțional care să nu acționeze împotriva afacerilor agricole de orice fel și să ofere flexibilitate în luarea deciziilor la nivelul cooperativelor.
„Legiuitorii trebuie să creeze un mediu propice în care cooperativele să se dezvolte și să investească”, a mai spus Illiopoulos.
Potrivit lui Jean de Balathier, director regional Cooperația Agricolă (Franța), crearea cooperativelor în această țară a avut loc în urma unor situații de criză, cele mai vechi fiind constituite în anii ‘30, iar cooperativele din domeniul cerealelor au luat avânt după cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Nu există un model unic de organizare al cooperativelor. Avem și cooperative mici, cu 7 - 10 membri (7 fiind numărul minim de membri necesari pentru constituirea unei cooperative în Franța), dar și foarte mari, cum este cooperativa Sodiaal, din industria laptelui și care numără 15.000 de fermieri. Dacă ar fi să fac anumite recomandări, bazate pe experiența din Franța, consider că este nevoie de un cadru legal favorabil dezvoltării de cooperative și de îmbunătățirea bazei de capital pentru a avea o creștere durabilă. Totodată, este nevoie de un sistem de audit a cooperativelor. În Franța există și o federație a cooperativelor, care gestionează cca 2.000 de cooperative agricole.”
La eveniment au participat din partea instituțiilor statului Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, și Valeriu Tabără, președintele ASAS, care au prezentat viziunile și strategiile pentru eficientizarea activității de management și guvernanță a cooperativelor agricole din România.
Sesiunea de închidere a conferinței a fost condusă de Nadia Maxim, Expert în cadrul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), care a prezentat o recapitulare a evenimentului și a tras concluziile esențiale.
De asemenea, a avut plăcerea să acorde echipei UNCSV un trofeu și o diplomă în semn de recunoaștere pentru succesul remarcabil al proiectului desfășurat, clasându-l printre cele mai bune proiecte finanțate prin programul Erasmus din România. Echipa UNCSV se simte onorată și încurajată de această recunoaștere, iar premiul reprezintă o motivare suplimentară pentru continuarea eforturilor în sprijinul dezvoltării și consolidării cooperativelor agricole din țară.
Evenimentul a reprezentat o reușită în promovarea schimbului de cunoștințe și colaborarea între diverse părți interesate, cu scopul comun de a îmbunătăți guvernanța în sectorul cooperativelor agricole din România.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE