La data de 31 mai a avut loc un eveniment organizat de Asociaţia EcoR Partener - Centru de Resurse pentru Promovarea şi Marketingul Produselor Ecologice Certificate, în cadrul proiectului EcoQualify III. Asociaţia EcoR Partener are ca obiectiv prioritar aducerea excelenţei în sistemul de agricultură ecologică din România, prin acţiuni de consultanţă, formare, educaţie şi marketing. În scopul indeplinirii acestor obiective, asociaţia desfăşoară un proiect internaţional, cu titlul Eco Qualify III, care are ca finalitate transferul şi implementarea unui Sistem de Asigurare a Calităţii (QAS), destinat formării profesionale a celor implicaţi în comerţul cu produse ecologice. Acest sistem de formare este inovator şi unic în majoritatea statelor membre şi constituie o provocare pentru Romania. în dezvoltarea şi implementarea acestui sistem, un rol important il are elaborarea unui Manual de Calitate, care include şi modulele de formare specifice.
„Proiectul a inceput în decembrie 2010 şi urmează să fie finalizat în acest an, în luna septembrie. Prin acest proiect se urmăreşte implementarea unui sistem de asigurare a calităţii în grupul de ţări-ţintă, din care fac parte Romania, Bulgaria, Grecia şi Turcia. Ţările care ne sprijină cu transferul de informaţii, cu know-how-ul necesar, sunt Austria, Italia şi Germania, deoarece acestea au elaborat deja acest sistem de asigurare a calităţii, pentru formarea celor implicaţi în vanzarea cu amănuntul de produse ecologice cartificate. Am realizat o evaluare a nevoilor de formare a retailerilor din Romania şi consider că acest manual de calitate va fi apreciat deoarece mulţi dintre retalieri doresc să evolueze din punct de vedere al formării profesionale. Este foarte important ca managerii de magazine şi cei care vand la raft să ofere informaţiile necesare privind un produs ecologic sau un altul, să poată consilia atunci cand un client doreşte să cumpere un produs bio”, a afirmat dl Damian Dragomir, preşedintele Asociaţiei EcoR Partener. Directorul asociaţiei, dr. ing. Teodora Aldescu, a precizat că pe măsură ce piaţa de produse ecologice ia avant, calitatea marketingului şi a formării profesionale sunt la fel de importante ca şi calitatea produselor. „Unul dintre obiectivele asociaţiei noastre se referă la organizarea pieţei de produse ecologice, care în Romania, la ora actuală, este în creştere, precum şi la nivel european, dar, din păcate, în opinia mea, piaţa romanească este incă nematură şi am considerat că acest proiect este deosebit de important pentru a oferi competenţe retailerilor. Din acest motiv trebuie să-i formăm pe cei care sunt implicaţi în comercializarea produselor ecologice pentru a avea la randul lor metode de a promova aceste produse şi de a atrage, desigur, caţi mai mulţi consumatori de produse ecologice obţinute în Romania”, a spus dna Aldescu. În opinia reprezentanţilor asociaţiei, sistemul de asigurare a calităţii este un pionierat în Romania, iar scopul acestui demers este de a oferi un mijloc de rezolvare a situaţiei actuale, caracterizată prin confuzie, lipsă de informare şi formare şi mai ales de lipsa de incredere a consumatorilor în produsele ecologice certificate. „In ultimul timp, datorită spijinului comunitar acordat agricultorilor, producţiile de produse ecologice au crescut, dar nu avem dezvoltat segmentul de procesare. În acest moment, Romania este o ţară preponderent exportatoare de materii prime şi acest lucru trebuie indreptat, pentru că se inregistrează pierderi de valoare pe flux. Acelaşi lucru se intamplă şi la miere, pe care o exportăm vrac şi apoi vine ambalată la borcănele şi există riscul să-şi piardă identitatea”, a atenţionat dna Teodora Aldescu, directorul Asociaţiei EcoR Partener. Ana MUSTĂŢEA
3 Comments
24/6/2012 16:24:26
Aduceti oameni care sa stie sa vorbeasca pe intelesul celor care vand aceste produse ecologice. Care fac tot posibilul sa reziste cel putin produsele traditionale asa cum sunt, naturale. Pe oameni ii intereseaza scurt, ce au de facut si ce primesc in schimb !
Reply
gabriel vaju
25/6/2012 22:38:07
vreau sa stiu mai multe despre proiect; cu cine trebuie sa iau legatura ?
Reply
16/7/2012 08:53:21
@ albinuta veninoasa: Stimata doamna / domnisoara (banuiesc), acest seminar a fost dedicat unui proiect european si adresat comertului en-detail cu produse ecologice certificate (bio sau organice) si daca ati fi citit continutul comunicatului macar oblic, ati fi inteles si ce urmarim prin aceasta. Produsele traditionale sunt alta clasa de produse cu o certificare indoielnica iar "asa cum sunt naturale" este o exprimare care reflecta exact confuziile existente in Romania cu privire la produsele ecologice certificate. Noi nu ne ocupam de produse traditionale. Nu stiu in numele caror oameni vorbiti, noi nu facem troc cu nimeni ca sa le spunem ce sa faca si ce primesc in schimb, noi oferim un centru de resurse pentru cei ce vor sa faca ecologie si ii intereseaza cum se produc, proceseaza si vand aceste produce si sunt dispusi sa faca eforturi serioase in acest sens. Daca fac aceste eforturi "primesc in schimb" oportunitatea de a activa intr-o piata de nisa. Cred ca v-ati obisnuit sa cereti ceva fara sa stiti macar cu cine stati de vorba sau cu ce intentii.
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|