REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Proiect Smart Farm: Fertilizarea solului şi semănarea grâului cu rată variabilă

10/12/2020

0 Comments

 
Picture
BOGDAN CONSTANTIN, PR & Communication Specialist Titan Machinery România
Aşa cum bine am putut observa în prima etapă a acestui proiect, lucrarea a început cu o analiză completă a solului, prin scanarea şi determinarea elementelor agrochimice ale acestuia. Astfel s-au obţinut date despre gradul de compactare, umiditate, textură, Ph, conţinutul de humus, microelemente, potasiu, fosfor şi azot. Ca atare, au rezultat două hărţi, una în urma scanării cu SoilXplorer şi cealaltă rezultată în urma analizei agrochimice. Prin interpolarea acestor date obţinute în softuri complexe, au rezultat dozele de îngrăşământ ce trebuie aplicate în următoarea etapă.

A doua etapă a acestui proiect a constat în aplicarea cu rată variabilă a îngrăşămintelor

Pentru a efectua acest lucru am avut nevoie de o hartă finală completă cu cantitatea şi conţinutul de îngrăşâmânt optimizate pentru fiecare zonă. În urma procesului de cartare agrochimică, s-au obţinut informaţii despre conţinutul chimic al întregii suprafeţe lucrate. În funcţie de acest rezultat, specialiştii Titan Machinery au stabilit un obiectiv de producţie de 8 tone la hectar pe această suprafaţă agricolă exploatată. Pentru a obţine acest rezultat final de producţie, partenerii de la Cartagris au recomandat un dozaj specific de îngrăşamânt pe bază de fosfor. Pe de altă parte, în urma analizelor s-a determinat câte o cantitate specifică de îngrăşământ pentru fiecare zonă, care a variat de la o zonă la alta, în intervalul 170-240 kg. În urma suprapunerii hărţilor, s-a determinat o hartă cu atribuţii (harta variabilă de aplicare) pe care specialiştii Titan Machinery au prelucrat-o în programul AFS Software. Apoi s-a trecut la aplicarea acestei rate variabile cu maşina de fertilizat Sulky X40 + Econov cu 12 secţiuni, cu o lăţime de lucru de până la 44 de metri.

În materie de tehnică de împrăştiere a îngrăşămintelor, tehnologia Sulky Econov cu 12 secţiuni este unică pe piaţa agronomică mondială. Controlul formei reale a suprafeţei, pe care o converteşte în curbe, fie că vorbim de întoarceri la capete de rând sau la diferite unghiuri ale colţurilor, este foarte dorită de fermieri şi 
se află în prim-planul agriculturii de precizie. Această tehnologie face posibil un control mai bun al aplicării îngrăşământului în zonele de tranziţie, zonele în care se recomandă modificările ratei de aplicare. De asemenea, acest sistem permite o economie de până la 15% din îngrăşăminte. Altfel spus, sistemul funcţionează astfel încât împrăştierea îngrăşămintelor să nu se suprapună niciodată.

De exemplu, dacă rândul de aplicare are o lăţime de 24 de metri, iar la capătul acestuia rândul se îngustează, raza de împrăştiere a fertilizatorului se va reduce automat până la zero (la capătul rândului), astfel încât nu se va pierde niciun gram de îngrăşământ. Cele două discuri ale distribuitorului de îngrăşăminte X40 se rotesc în direcţii diferite şi aruncă materialul în faţă sub forma de semicerc. Sistemul de control al secţiunii de lucru poate dezactiva funcţia de împrăştiere în trei paşi pentru fiecare parte a utilajului, fie dinspre exterior spre interior, fie din mijloc spre exterior. De îndată ce distribuitorul de îngrăşăminte X40 ajunge la un capăt de rând, servomotoarele electrice modifică ambele puncte de cădere ale materialului pe disc (discuri) şi închid progresiv vanele de dozaj. Prin această etapă, s-a oferit fiecărui metru pătrat din solul acestei suprafeţe exact ceea ce are nevoie pentru înfiinţarea ulterioară a unei culturi vegetale cu potenţial maxim din start, fără pierderi sau costuri inutile.


Etapa a treia a proiectul Smart Farm a constat în semănarea grâului cu rată variabilă

Campania de semănare s-a desfăşurat pe întreaga suprafaţă de 180 ha, însă variabil pe 103 ha din aceasta, diferenţa fiind semănată convenţional pentru comparaţie. Acţiunea a avut loc în localitatea Furculeşti din judeţul Teleorman, în perioada 19-21 octombrie 2020, şi a avut la bază cele mai avansate sisteme şi echipamente pentru Agricultura de Precizie.

Lucrările premergătoare operaţiunii de semănat variabil au fost următoarele:

1. Pregătirea patului germinativ - scarificare la adâncime de 20 cm cu Väderstad TopDown cu o lăţime de lucru de 3 m şi discuit la adâncime de 10 cm  cu Vogel&Noot Terra Disc 500;
2. Cartarea Agrochimică împreună cu partenerul Cartagris, obţinerea rezultatelor şi a Planului de Fertilizare (vezi prima etapă a proiectului Smart Farm);
3. Scanarea prin inducţie electromagnetică a solului cu Senzor SoilXplorer, prelucrarea datelor şi obţinerea hărţilor VRA şi VSR (vezi prima etapă a proiectului Smart Farm);
4. Aplicarea de îngrăşământ (compozit Fosfor şi Azot) cu Rată Variabilă cu ferilizatorul Sulky X40 (n.r. - vezi etapa a II-a a proiectului Smart Farm).

Toate aceste etape au un rol esenţial în cadrul Smart Farm, în virtutea atingerii obiectivelor propuse: producţie maximă şi costuri reduse!

Etapa a III-a a acestui proiect a pus din nou în prim-plan expertiza Titan Machinery România de 
Semănare cu Rată Variabilă, cu echipamentele inteligente de care dispune: semănătoarea ce beneficiază de cea mai înaltă tehnologie de semănat precis în regim de mare viteză, Väderstad Rapid A 600 (n.r. - cu o lăţime de lucru de 6 metri), capabilă să aplice norme de semănat în b.g./ m2 (n.r. - boabe germinabile / metru pătrat), respectiv tractorul Case IH Optum 270 CVX, echipat cu sistemul integrat de autoghidare ACCUGUIDE cu semnal de mare precizie RTK+, Terminal ISOBUS XCN 1050 CASE IH RTK +, pentru aplicarea Hărţii de Variaţie.

Alături de Titan Machinery România, ca şi în anii precedenţi, partenerii de la Limagrain au fost parte integrantă a acestei etape de semănare a soiului de grâu Avenue. Aceştia au livrat hărţile de semănat cu rată variabilă generate în platforma software Agrility-Easy VR. Ratele de variaţie s-au fixat în urma unor rapoarte detaliate cu privire la: evoluţia culturilor premergătoare din ultimii 5 ani, suma temperaturilor şi precipitaţiilor înregistrate în aceeaşi perioadă de timp pe aceste suprafeţe şi caracteristicile solului, ţinând cont totodată şi de particularităţiile soiului Avenue. Aceste hărţi au fost prelucrate de către specialiştii Titan Machinery în programul AFS Software după care au fost introduse în Terminalul ISOBUS XCN 1050 Case IH. Folosind tehnologia unică SeedEye de la Väderstad a semănătorii 
Rapid, ratele fixe au fost setate în valori de număr de seminţe pe metru pătrat. Pe parcusul operaţiunii de semănat, senzorii au măsurat precis numărul de seminţe ce trec prin fiecare tub de semănat în parte. Prin combinarea acestor informaţii cu viteza de deplasare dată de Sistemul de GPS RTK +, rata a fost ajustată automat pentru a menţine rata fixată în hartă.

Semănatul s-a făcut la o adâncime de 4 cm, cu viteză de înaintare de 14 km/h. Tractorul a transmis prin Terminalul ISOBUS către semănătoare normele de semănat prescrise în hartă. Prima pacelă a fost semănată cu densităţi cuprinse între 355 şi 580 b.g./m2, iar martorul - semănat convenţional Limagrain pentru comparaţie -12 ha cu rată fixă de 390 b.g./m2. Cea de-a doua parcelă a fost semănată cu densităţi cuprinse între 337 şi 440 b.g./m2 şi parcela convenţională semănată de fermier - 53 ha, fără a cunoaşte datele ratelor prescrise de Software Agrility, cu doza de 200 kg/ha.

Proiectul Smart Farm Titan Machinery reprezintă o premieră pe continentul European pentru RATA VARIABILĂ de semănat pentru cultura de grâu. Împreună cu colaboratorii Titan, vom implementa tehnologii pentru agricultura de precizie pe tot parcursul ciclului de producţie. Ne vom folosi de cele mai inteligente sisteme existente în lumea agriculturii avansate: roboţi, senzori, drone, imagistică satelitară, utilaje autonome. Ca atare, fii pe fază să vezi cum se face o agricultură titanică, inteligentă, cu costuri minime şi rezultate maxime, cu cele mai inovative soluţii de pe piaţă şi de la cap la coadă.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE