REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Proiectul pentru imbunatatirea cunostintelor manageriale si de fertilizare

15/6/2014

0 Comments

 
PictureFOTO: Janos ALBERT
Firma franceză producătoare de îngrăşăminte chimice Timac Agro România a iniţiat anul trecut proiectul Agro Farm Management, ce presupune optimizarea activităţii de fertilizare la nivelul fermelor agricole. Proiectul are şi o componentă de economie, în sensul că acesta înglobează informaţii folositoare cu privire la piaţă, bursă, cerere şi ofertă etc., pe baza cărora agricultorii pot identifica momentul prielnic pentru a-şi valorifica producţia la cel mai bun preţ.

Picture
„Proiectul este la a doua ediţie şi a fost iniţiat din convingerea noastră că profitabilitatea unei ferme depinde nu doar de cunoştinţele tehnice ale celui care conduce exploataţia, dar şi de cele de management. Agricultorul trebuie să aibă competenţe sub aspectul gestiunii fermei, să fie foarte bine informat despre ceea ce se întâmplă pe piaţă, sursele sale de informare să fie veridice, astfel încât producţia pe care a realizat-o să poată fi valorificată cât mai bine, iar afacerea sa să fie profitabilă pe o perioadă cât mai lungă de timp”, a afirmat dl Adrian Drăgan, director general al Timac Agro România, în cadrul seminarul organizat la 26 mai a.c. la Bucureşti. Agro Farm Management s-a desfăşurat anul acesta în perioada 26 mai-6 iunie, în opt locaţii din ţară şi alte două din Republica Moldova, şi a reunit 50 de fermieri la fiecare locaţie. Seminarul a cuprins o parte teoretică, susţinută de dna Sorana Ruiz, specialist ODA Formation - o importantă companie de consultanţă din Europa, şi o parte tehnică, prezentată de dl Janos Albert, specialist marketing Timac Agro România.

Recomandări de asolament 2014/2015


La începutul evenimentului, s-a vorbit despre calculul pragului de rentabilitate, sistemul francez/englez de management al unei ferme, contractele comerciale şi protejarea venitului. Totodată, s-a prezentat o soluţie de depozitare, de minimum 5.000 de tone, ce presupune o investiţie iniţială de 44 euro/tonă. Potrivit reprezentantului companiei ODA Formation, acest sistem permite recuperarea investiţiei în 1-2 ani, dar stocarea producţiei se face pe termen scurt, iar inconvenientul principal este acela că impune vânzarea întregului stoc în acelaşi moment. În cadrul seminarului s-au făcut recomandări privind asolamentul culturilor din 2014/2015 pe baza a ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială de produse agricole şi a evoluţiei preţurilor de valorificare. La grâu, previziunile sunt bune deoarece cererea va creşte şi, ca urmare, preţurile vor rămâne mari. Doamna Ruiz a făcut astfel recomandarea de a creşte suprafaţa cultivată cu grâu, deoarece va fi una profitabilă.

„La rapiţă, preţurile nu vor creşte pentru că oferta de oleaginoase va fi mare. În plus, consumul de rapiţă pentru biodiesel în Germania este pus sub semnul întrebării. Nu este nimic sigur, sunt doar discuţii politice momentan, însă dacă se pun în practică înseamnă 1 milion de tone de rapiţă mai puţin consumate în Germania. Pentru Europa, acest volum este enorm. În acest context, considerăm că preţul la rapiţă nu va creşte”, a susţinut aceasta.

În privinţa porumbului, specialistul ODA a făcut aprecierea că această cultură nu va fi foarte rentabilă şi a făcut recomandarea ca suprafaţa cultivată cu porumb să fie mai degrabă menţinută decât mărită. Aceeaşi apreciere a fost făcută şi la cultura de orz. Referitor la floarea-soarelui, sfatul a fost acela de se micşora suprafaţa, pentru că la export România nu este competitivă. „Exportăm seminţe care cântăresc mai greu şi astfel costurile de transport sunt mai mari, în timp ce ţările vecine, ca Ucraina sau Rusia, au investit foarte mult în fabrici de ulei, care au intrat deja în producţie, şi vor exporta ulei de floarea-soarelui la preţuri competitive. Dacă uleiul exportat va avea un preţ mic, atunci seminţele de floarea-soarelui ar trebui să aibă un preţ şi mai mic.”

Analiza de sol - factor-cheie în fertilizare

În partea a doua a programului, dl Albert a vorbit despre importanţa cunoaşterii tipului de sol, a texturii acestuia, a pH-ului solului, rolul organismelor vii în convertirea reziduurilor vegetale în humus, precum şi disponibilitatea elementelor chimice în funcţie de reacţia solului, astfel încât costurile cu fertilizarea să fie optimizate, cunoscându-se faptul că acestea pot ajunge până la 50% din investiţia realizată pe hectar. Analiza chimică a solului reprezintă un bun punct de plecare în stabilirea planului de fertilizare.

Compania franceză s-a angajat ca pentru fermierii incluşi în proiect să efectueze în mod gratuit o serie de analize agrochimice complete pentru a evalua starea de fertilitate a solurilor şi a stabili măsurile specifice pentru a îmbunătăţi pH-ul solului şi conţinutul în elemente nutritive. Probele au fost trimise la un laborator din Franţa, iar analiza a cuprins conţinutul de macro- şi microelemente, de materie organică şi viaţă bacteriană, precum şi pH-ul solului, analizat în apă şi clorură de potasiu. Analiza pHul solului în clorură de potasiu este importantă pentru că aceasta arată tendinţa în timp a reacţiei solului dacă nu se intervine cu îngrăşămintele chimice potrivite şi amendamente. Preţul unei analize chimice a solului este de 60 euro/10 hectare.

O parte importantă din analizele efectuate a relevat faptul că, deşi există materie organică în sol, aceasta este lipsită de prezenţa microorganismelor. Pentru activarea vieţii bacteriene din sol, specialistul Timac a recomandat, printre altele, aplicarea de soluţii nutriţionale şi realizarea unei prelucrări mai bune a solului, pentru că bacteriile nu pot exista în lipsa oxigenului. În portofoliul firmei, un produs extrem de eficient este Sulfammo, care ajută la transformarea azotului organic în cel mineral - formă accesibilă plantelor.  50% din analize au arătat faptul că solurile sunt acide, 30% neutre şi 20% bazice. Pe solurile acide se recomandă evitarea îngrăşămintelor care nu conţin carbonat de calciu şi a celor care acidifiează şi mai mult reacţia solului, cum ar fi sulfatul de amoniu şi azotatul de amoniu.

O altă problematică a solurilor analizate este slaba aprovizionare a acestora cu fosfor, circa 75% din totalul analizelor efectuate. La un pH al solului diferit de 7, blocajul fosforului este de cel puţin 50%. În finalul prezentării, dl Albert a făcut recomandarea să se ia în calcul problematica solului şi să se facă totodată corecţiile necesare, să se ţină seama de planta premergătoare şi de producţia pe care a realizat-o, necesarul plantei de elemente nutrutive, precum şi de excesul sau deficienţa într-un element din fertilizare.

Ana MUSTĂŢEA


Fermier care face parte din proiectul Agro Farm Management şi a beneficiat de o analiză completă de sol

Picture
Costel Ghinea, administrator Carolina Prodimpex, comuna Balta Albă, judeţul Buzău

„Lucrăm o suprafaţă agricolă de aproximativ 530 ha, cultivată cu grâu circa 140 ha, rapiţă 125 ha, orzoaică de bere 90 ha, porumb 110 ha şi floarea-soarelui 55 ha. Colaborarea cu firma Timac Agro am început-o când am cumpărat îngrăşăminte chimice, în special pentru cultura de rapiţă, după care am început să cumpărăm şi pentru celelalte culturi. Aplicăm în special produsele DuoFertil şi Sulfammo. Sunt îngrăşăminte chimice de calitate şi mă bucur că în acest an efectul acestora se va vedea mult mai bine, pentru că am beneficiat de multe precipitaţii. Zona unde se află ferma se confruntă frecvent cu seceta. Anul acesta ne dă speranţe că la culturile de toamnă vom obţine producţii bune spre foarte bune. Analiza solului nu am făcut-o niciodată, însă în ultimii 10 ani am aplicat o bună tehnologie de fertilizare a culturilor agricole. Specialiştii Timac au prelevat probe dintr-o solă de 54 ha, cultivată cu floarea-soarelui, iar analiza a fost făcută la un laborator din Franţa.” În cadrul evenimentului, specialiştii în nutriţia plantelor au făcut, pe baza analizei de sol, o serie de recomandări pentru dl Ghinea. Având în vedere că analiza a relevat faptul că materia organică nu prezintă viaţă bacteriană, aceştia au făcut recomandarea de a aplica soluţii nutriţionale pentru a activa această viaţă şi solul să fie mai bine prelucrat. Totodată, a făcut atenţionarea că dacă nu se intervine cu amendamente sau îngrăşăminte cu carbonat de calciu şi dacă nu se evită produsele pe bază de sulfat de amoniu şi azotat de amoniu, pH-ul solului va deveni acid. În momentul de faţă, pH este la un nivel bun, de 6,8, însă analiza pH-lui în clorură de potasiu arată tendinţa de acidifiere a solului dacă nu se intervine cu îngrăşăminte specifice.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE