REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Proiectul TechFood - transfer de tehnologie si inovare

15/3/2011

0 Comments

 
Picture
TechFood este un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, derulat pe perioada 2009-2012, iar  scopul său este de a defini strategii comune, instrumente şi oportunităţi pentru a sprijini cercetarea, dezvoltarea tehnologică şi inovarea întreprinderilor din sectorul vitivinicol şi al cărnii de porc şi vită. Atingerea acestui obiectiv se realizează prin cooperarea între organele de cercetare, instituţii şi întreprinderi din şapte regiuni europene, respectiv România, Italia, Grecia, Croaţia, Ungaria, Serbia şi Austria.


În perioada 16-17 februarie a.c., la Bucureşti, s-au întâlnit toţi membrii parteneri ai proiectului TechFood, pentru a face schimb de informaţii, de tehnologie şi inovare pentru a îmbunătăţi competitivitatea întreprinderilor agroalimentare din zona de proiect. Proiectul Tech Food face parte dintr-un program de cooperare transnaţională pentru Europa de Sud-Eest, Axa 2, început în urmă cu doi ani, în 2009, şi care se va finaliza în 2012. Este un proiect comunitar unde îşi găsesc locul 12 parteneri, din şapte ţări europene. Principala finanţare a acestui proiect este cea comunitară, de 85%, iar restul, de 15%, sunt fonduri naţionale. La acest proiect, România este reprezentată de două instituţii, respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Academia de Studii Economice din Bucureşti. Valoarea totală a proiectului este de 2,6 milioane de euro. „Scopul acestui proiect este de a aduce elemente importante în sectorul agroalimentar, respectiv tehnologie, inovare, schimbul de informaţii din punct de vedere al cercetării şi schimbul de experienţă între societăţile private, între centrele de cercetare şi institutele publice ale statelor participante la acest proiect. Acest proiect este structurat pe două planuri distincte, unul regional şi celălalt transfrontalier. În cadrul acestui proiect se formează grupuri de lucru, unde are loc un schimb de informaţii atât pe orizontală, cât şi pe verticală. La nivel regional, fiecare stat care participă la proiect desfăşoară o parte de comunicare, de culegere a necesităţiilor, după care au loc întâlniri la nivel transnaţional, unde încercăm să găsim soluţii, rezolvări la problemele identificate. În ţară, am făcut câteva grupuri de lucru, unde au venit toţi actorii interesaţi din sectorul cărnii de porc şi vitivinicol. Beneficiile producătorilor care participă la acest proiect sunt enorme. Aici pot găsi informaţii tehnologice, ultimele noutăţi din domeniu, parteneri cu care să-şi dezvolte afacerea şi căi să pătrundă pe piaţa europeană. Îi invităm pe toţi cei interesaţi să participe la aceste întâlniri să ne contacteze în acest sens”, a precizat dl Bogdan Bazgă, consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi corespondent naţional al FAO în România. Industria agroalimentară este una dintre principalele sectoare economice din Europa de Sud-Est în ceea ce priveşte cifra de afaceri, numărul de IMM-uri şi al angajaţilor. Proiectul TechFood derivă din nevoile acestui sector.

Rezultatele proiectului
Având în vedere concurenţa puternică ce se înregistrează pe piaţa europeană agroalimentară, este absolut necesară asigurarea competitivităţii produselor pe această piaţă, competitivitate ce vizează două domenii importante: calitatea şi costurile de producţie. Ambele domenii sunt influenţate, în mod hotărâtor, de tehnica şi tehnologia modernă, determinate, la rândul lor, de nevoia de inovare. În aceste condiţii, apare şi mai pregnant nevoia creării reţelelor transnaţionale europene sau regionale de transfer de tehnologie şi inovare în sectorul agroalimentar. Aceste reţele, precum şi instrumentele operaţionale de susţinere au ca obiectiv promovarea în mod eficient a inovaţiei tehnice în obţinerea de produse agroalimentare, creşterea calităţii produselor agroalimentare, reînnoirea încrederii consumatorului în calitatea şi siguranţa alimentelor şi diseminarea cunoştinţelor tehnice şi a instrumentelor inovatoare pentru realizarea de produse competitive pe piaţa europeană, şi nu numai. Principalul rezultat al proiectului va consta în crearea unei reţele transnaţionale permanente între cei trei actori din economia cunoaşterii: instituţii, organisme de cercetare şi întreprinderi. Această reţea va furniza servicii avansate pentru încurajarea inovării în economiile locale din sectorul primar. Principalele rezultate şi impactul proiectului vor consta în stabilirea unui proces de lungă durată de inovare în sectorul agricol şi alimentar, capabil să genereze noi procese, pentru produse mai sigure şi de calitate superioară şi creşterea competitivităţii întreprinderilor agroalimentare în sectorul primar din economia locală.
Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE