REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Propunerile SCDL Bacău pentru salată și tomate fără copilire

15/3/2022

0 Comments

 
Picture
​În contextul presiunilor schimbărilor climatice performanța speciilor legumicole trebuie să fie susținută şi încurajată prin investiții în ameliorarea plantelor și în îmbunătățirea sistemelor de cultură. Ca urmare, sunt mai multe rezultate obținute în proiectele de cercetare, varietăți de legume pretabile pentru toate zonele țării. Pentru începutul acestui sezon, vă propunem câteva soiuri nou create la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură de la Bacău. 
​Tomate de câmp fără copilire Bacuni: soiul a fost creat pentru a răspunde solicitărilor cultivatorilor de a reduce costurile cu forța de muncă, imprimate de lucrarea de copilit, fără a periclita cantitatea şi calitatea producțiilor obținute. Atuurile soiului: se pretează cu succes la cultivarea fără copilire şi fără sistem de susținere; fructele sunt dulci şi rezistente la crăpare, putând fi valorificate proaspete şi/ sau conservate. Forma este sferic turtită, au fermitate bună, greutate de 90 - 150 g, cu un conținut de substanță uscată de peste 6%, putând fi folosite în consumul proaspăt sau procesat sub formă de suc și pastă. Potențialul de producție 60 - 80 t/ha. De reținut că soiul este rezistent la Fusarium oxisporum și Verticilium dahlie.
Picture
​Soiul de ardei gogoşar Creolica este un soi semi-timpuriu, cu perioada de vegetație de 120 zile. Așezarea fructelor este individuală în poziție semi-erectă. Fructele au formă rotund - turtită cu suprafața netedă. Soiul este apreciat de cultivatori pentru potențialul de producție de peste 40 t/ha, precum şi de consumatori pentru pulpa dulce, groasă de 14 mm, crocantă, atractivă datorită colorației intense. La maturitatea tehnologică culoarea fructelor este verde, iar la maturitatea fiziologică fructele se colorează în roșu strălucitor. Greutatea medie a fructelor variază între 195-250 g. 
Picture
​Porumbul zaharat Deliciosul: acest soi se remarcă printr-un conținut ridicat de glucide solubile, având un gust plăcut, echilibrat. Forma știuletelui este conic - cilindrică, cu o lungime cuprinsă între 18-22 cm, iar greutatea știuletelui proaspăt este de 300 g. Soiul este foarte solicitat de fermieri, deoarece are un potențial de producție de 20 t/ha. Prezintă plasticitate ecologică ridicată, iar boabele fierte sau coapte au un gust foarte apreciat de consumatori. Fiind rezistent la atacul agenților patogeni este recomandat și pentru cultivarea în sistem ecologic.
Picture
Salata Dăriuca: este un soi semi tardiv cu perioada de vegetație de 100 de zile. Căpățâna este sferică, uşor globuloasă, înaltă de 10-15 cm, cu diametrul de 22-30 cm şi greutatea de 250-300 g.
Soiul se poate semăna din toamnă, rezistă peste iarnă în faza de rozetă.
Picture
​Soiul de fasole mung Alexa. Mult mai puțin cunoscută este fasolea mung, specie care are un loc important în rotația culturilor, având un rol-cheie în sistemul de agricultură ecologică. Avantajele cultivării şi consumului sunt susținute de capacitatea de valorificare multiplă în industria alimentară, furajare, potențial fitoameliorativ al solului. Soiul Alexa, pentru cultivat în câmp deschis, se remarcă printr-un port pitic, cu o înălțime a plantelor de până la 70 cm, frunzele seamănă cu cele de fasole de gradină. Păstăile sunt lungi, subțiri, rotunde în secțiune, la maturitate devin negre, fiind foarte dehiscente. Semințele sunt mici, rotunde de culoare verde închis cu MMB 50 g. Semințele soiului Alexa sunt utilizate în alimentația umană ca fasole uscată sau proaspătă. Seminţele încolţite (germenii) se remarcă prin aport proteic superior, fiind un aliment foarte solicitat în dietele mixte, vegetariene, vegane. Potenţialul de producţie al soiului este de peste 1.500 boabe kg/ha.
Picture
Utilizarea semințelor certificate ale unor soiuri adaptate condițiilor climatice specifice României joacă un rol important in eficientizarea exploatațiilor legumicole, în consolidarea rezistenței sistemelor agroalimentare regionale și locale și crearea unor lanțuri de aprovizionare scurte atât de necesare în prezent. Promovarea și cultivarea soiurilor românești pot asigura reducerea dependenței de piețele externe. Planul sectorial pentru cercetare – dezvoltare din domeniul agricol și de dezvoltare rurală al MADR (ADER 2020) finanțează astfel de proiecte pentru elaborarea de soluții adaptate solicitărilor și provocărilor semnalate de legumicultori. Rezultatele științifice obținute în cadrul proiectelor de cercetare sunt transformate în instrumente practice aplicabile în fermele şi grădinile legumicole. Astfel, soiurile prezentate sunt câteva dintre cele nou create în cadrul proiectului ADER 3..4, “Diversificarea sortimentului legumicol prin crearea de soiuri şi hibrizi F1, pentru cultura tradițională și ecologică în câmp pentru principalele specii de legume” finanțat de MADR București, coordonat de SCDL BACĂU, având ca parteneri pe ICDLF VIDRA, SCDL BUZĂU şi SCDL IERNUT.
​Legumicultorii cunosc avantajele cultivării soiurilor care răspund condițiilor de climă şi sol ale ţării noastre. Cercetătorii vin în sprijinul celor interesați cu sămânță certificată, sau material biologic (răsaduri) cu practici și tehnici de cultivare aplicabile în sistemul convențional și ecologic. SCDL Bacău încheie în această perioadă contracte ferme cu cei interesați să-şi procure semințele din soiurile create aici. Pentru anul în curs vă invităm în câmpurile noastre experimentale și ale partenerilor, unde aveți prilejul să vedeți aceste soiuri în toate momentele perioadelor de vegetație.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE