REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Propunerile Syngenta de anul acesta pentru cultivatorii de legume

15/2/2019

0 Comments

 
Picture
Echipa Syngenta s-a prezentat la începutul lunii februarie în faţa cultivatorilor de legume din zona Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, şi din comunele vecine. Întâlnirea s-a realizat în parteneriat cu fitofarmacia Romstar, alături de furnizorii de îngrăşăminte Yara şi familia Fonoage care a venit cu o ofertă de stoloni de căpşuni. Având în vedre specificul zonei, accentul a fost pus pe culturile de vărzoase şi carof, dar nu numai. S-a vorbit despre pepenii de vară (ca alternativă la culturile de câmp), dovlecei, porumb dulce şi alte culturi pentru spaţii protejate.
Iulian Zafiu, reprezentant tehnic de vânzări, a subliniat faptul că Syngenta deţine un portofoliu bogat de produse, foarte diversificat şi mai ales adaptat condiţiilor specifice din fiecare bazin legumicol. Aceasta deoarece, înainte de a fi introduşi în piaţă, hibrizi sunt atent testaţi în condiţiile de cultură de aici, iar recomandările tehnicienilor sunt din observaţiile proprii şi ale cultivatorilor. La cultura de varză, gama de hibizi este de la extratimpurii, cu perioade de vegetaţie de la 60 de zile până la 100 zile. „Este important să îi cunoaşteţi şi să îi folosiţi aşa cum trebuie. Doar în acest fel vor putea da rezultate maxime, conform potenţialului lor genetic“, a atras atenţia Iulian Zafiu. Mirror, Jetodor şi Bolikor (care este nou) fac parte din categoria extratimpuriu, pretabili atât pentru cultura în câmp, cu protecţie de folie microporoasă, cât şi în solarii. Datorită densităţii mari a căpăţânii şi greutăţii acesteia, aceşti hibrizi sunt recomandaţi pentru consum propaspăt.

Se recomandă cultivarea a 55-60 mii plante/ha. Pentru segmentul timpuriu, sunt hibrizii Grepala, Gregorian, Kilagreg (nou), Pruktor şi Pruktor Cemes (nou), cu perioadă de 70-80 de zile şi greutate medie a căpăţânii de 2-4 kg. Sunt recomandaţi pentru productivitate şi timpurietate. Un element important asupra căruia specialistul Syngenta s-a oprit este uniformitatea foarte bună a plantelor de varză, încă din faza de răsad, caracter care se menţine şi în cultură.

Pentru recolte cu timpuritate medie, se pot cultiva hibrizii Sarmalin, Mavunor (nou), Gloria, Carbonara (nou). Cultura se duce către toamnă - 75 până la 90 de zile, greutate mare, cu frunze mai multe, mai subţiri şi se recomandă şi pentru murat. Sarmalin poate fi plantat şi în cultura de toamnă mai târzie, datorită timpurietăţii şi ritmului rapid de creştere. Hibrizii se caracterizează prin vigoare medie, căpăţâni uşor turtite, toleranţă bună la crăpare. Fenomenul care în ultima vreme dă mari bătăi de cap, mai ales pe soluri cu pH acid, este hernia verzei. Simptomele pot fi uşor confundate la început cu alte afecţiuni, plantele infestate nu mai cresc şi nu mai răspund la niciun fel de tratamente. Boala aproape că nu se tratează chimic. Soluţiile sunt o rotaţie bună a culturilor, corectarea acidităţii (foarte dificilă) şi hibrizi rezistenţi. Dintre oferta Syngenta la varză cu toleranţă ridicată la hernie sunt hibrizii Kilagreg şi Kilaherb, cu rezultate excelente dovedite în câmp, în condiţii de infestare. Pentru rezistenţa la atacul de arsură bacteriană este recomandat hibridul Sarmalin. Agressor este un hibrid cu tulpină înaltă, uşor de cultivat pe orice tip de sol şi în condiţii de temperaturi ridicate. Nu a fost ocolită nici cultura de conopidă, pentru care Syngenta are în ofertă patru hibrizi: David, Lecanu, Clapton (nou), Spacestar, cu perioade de 75-80 de zile, acoperire bună. Pentru solurile infestate cu hernia verzei sau sărace în elemente nutritive, se recomandă Clapton, cu o densitate de 1720 mii plante/ha. Batory şi Monaco sunt hibrizi de broccoli, primul fiind pretabil în toate ciclurile de vegetaţie. Ambii sunt rezistenţi la transport şi crăpare. Pentru cultivatorii de morcov, în oferta Syngenta există doi hibrizi: Yukon (17-20 cm), de 110-115 zile, şi Champion (22 cm), de 130 de zile, foarte netezi. Compania vine şi cu o ofertă de trei hibrizi de ceapă rotundă galbenă, varietăţi de tip spaniol: Bratko, Bosko, Banko. Au capacitate bună de păstare şi sunt foarte productivi. Se recomandă semănarea a un milion de seminţe pentru a avea o răsărire de 800-900 mii plante/ha, adică o premisă pentru o cultură profitabilă. Pentru tomate, Syngenta are o gamă largă de hibrizi, dar de data acesta s-au oprit doar la noul Firmus F1, cu creştere determinată, pretabil culturii de câmp şi recoltării mecanizate. Are legare bună în condiţii de căldură, toleranţe la TSWV şi bacterioză. Densitate recomandată: 25 mii plante/ha. O altă specie de intres crescut este porumbul dulce. Cu o maturitate între 65 şi 80 de zile de la plantare, acestă cultură poate fi foarte profitabilă, cu condiţia asigurării apei şi a unei tehnologii bune (tratament sămânţă, sol, eliminare copili etc.). Cultivatorii pot alege între: Spirit F1 (extratimpuriu, se pretează semănatului sub tunel, poate fi şi procesat); Starshine F1 (timpuriu, 20 cm lungime, culoare galben intens), Jubilee (vigoare, galben auriu, 22 cm lungime), GSS 5649 F1 (mai dulce, are gene de rezistenţă long shelf life, 18-20 rânduri de boabe) şi Tyson (gust superdulce, capacitate mare de păstrare - gena LSL).

Aurel Catrina a vorbit despre pepeni, sugerând cultivatorilor din această zonă să ia în calcul o cultură de pepeni verzi de vară, cu care să iasă pe piaţă după colegii lor din sudul ţării, acoperind astfel cererea şi mai târziu. Printre noutăţi se numără Mîrza (extratimpuriu, tip crimson, rezistă bine la transport), Lorian (timpuriu, tip sugar baby, coajă neagră, foarte rezistent la arsuri soalare, capacitate bună de regenerare în condiţii de stres termic), Morena (tip sugar baby, fără seminţe, conţinut ridicat de zahăr, coajă neagră, rotund). Din gama de hibrizi de pepeni galbeni, noutăţile prezentate sunt: Flander (timpuriu, tip ananas, are coacere uniformă şi concentrată, formă ovală, 3-5 kg altoit), Arapaho (timpuriu, tip cantalup pentru supermarket, pentru cultură protejată sau în câmp, dar cu folie, miez portocaliu, capacitate mare de păstrare postrecoltă, răspunde bine la altoire, 1,3-1,5 kg) şi Airen. Dintre pepenii fără seminţe avem Morena şi Fascination. Dintre castraveţi, Ekol F1 este pretabil pentru cultura de câmp, pentru că nu emite lăstari, nu necesită neapărat palisare, fructele se opresc din creştere la circa 12 cm. Serena şi Golden Glory sunt doi hibrizi de dovlecel, primul verde, al doilea galben intens cu gust pronunţat, mai aromat.

Programe tehnologice

Nicu Chilafu a adus în atenţia legumicultorilor fungicidul Carial Star, lansat anul trecut, care combină două substanţe cu acţiune asupra manei şi alternariozei la solanacee: mandipropamid şi difenoconazol, în doză de 0,6 l/ha. Fungicidul este recomandat pentru aplicare preventivă, la avertizare, de la stadiul când începe iniţierea tuberculilor şi până la începutul îngălbenirii frunzelor de cartof. Fiind absorbit rapid prin straturile de ceară ale frunzelor, Carial Star nu poate fi spălat de precipitaţii sau apă de irigaţii. În programul tehnlogic pentru cartof, el a recomandat ca la pregătirea solului să se aplice erbicidul Dual Gold 1,2-1,5 l/ha pentru monocotile sau Arcade, fie preemergent, fie postemergent foarte timpuriu, pentru mono şi dicotile anuale. Tratamentul la sol cu Nemathorin pentru nematozi şi viermele sârmă. Şi tratament sămânţă cu Mancozeb. Specialistul Syngenta a atras atenţia nu doar asupra tratamentelor, dar mai ales asupra momentului în care ele trebuie aplicate şi alegerea combinaţiei corecte pentru combaterea atât a bolilor, mai ales preventiv, cât şi a dăunătorilor. Astfel, în schema de tratament la cartof se folosesc produse ca Ridomil Gold, Revus, Bravo, Arcade, Amistar, Karate Zeon, aplicarea lor însă depinde de fenofaze şi presiunea de atac.

Fertilizarea corectă

Din partea companiei de îngrăşăminte Yara au particpat ing. Liviu Gruia, manager îngrăşăminte foliare, şi ing. Claudiu Neculae, reprezentant zona Muntenia. „Lecţia de agrochimie“ oferită legumicultorilor a fost extrem de bogată în informaţii, cu detalii şi exemple concrete pentru comportarea fiecărui tip de îngrăşământ şi element nutritiv, atât în sol, cât şi în plantă, în funcţie de necesarul culturii. Factorii-cheie de care depinde utilizarea eficientă de către plante a nutrienţilor din sol: pH-ul soluţiei solului, conţinutul de săruri, calitatea apei şi temperatura acesteia, combinaţiile dintre îngrăşăminte. În consecinţă, analizele la începutul ciclului şi în dinamică devin esenţiale pentru o cultură rentabilă şi evitarea favorizării unor boli (cum este hernia verzei pe soluri acide). Nu mai puţin important este modul de recoltare a probelor şi felul cum se interpretează o analiză chimică, atât din sol, cât şi din ţesutul plantei. Au fost aduse în atenţie îngrăşămintele din gama Yara Mila, Yara Vita, Yara Liva, în diverse concentraţii şi cu adaosuri de microelemente, specifice în funcţie de cultură. Prezentarea s-a încheiat cu imaginile apetisante din culturi de căpşuni şi câteva elemente de tehnologie oferite de Vasile Fonoage, reprezentant Planasa în România.

Roxana BĂLAN
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE