REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Protecţia boabelor de soia, cerinţă a realizării unor producţii mari şi constante

15/1/2015

0 Comments

 
Picture
Soia este una dintre plantele agricole de cea mai mare importanţă pentru alimentaţia oamenilor, alimentaţia animalelor şi pentru industrie. Seminţele acestei plante conţin, după cum prezintă Gh. Bîlteanu şi V. Bîrnaure, peste 30% substanţe proteice şi 17-25% ulei. Proteinele au o mare valoare alimentară, deosebit de ridicată în producţia mondială de ulei alimentar; de aceea soia ocupă locul întâi faţă de celelalte leguminoase cultivate.
Denumirea speciei „soia“, după cum prezintă Gh. Matei, vine de la „Shiang-yu“ - denumire chinezească pentru sosul de soia. Japonezii au preluat denumirea respectivă, care în final a ajuns la forma „so-ya“, denumire sub care s-a răspândit în toată lumea.

Primele menţiuni referitoare la soia se regăsesc din anul 2838 î.Hr., din timpul împăratului chinez Sheng-Nung (Morse, 1950). Soia este una dintre cele cinci plante sfinte ale civilizaţiei vechi chineze (orez, soia, grâu, orz, mei). Cei mai mulţi autori indică faptul că soia este originală din Asia Orientală. Nagata (1960) susţine ideea că soia este originară din China nordică şi centrală, de unde s-a răspândit în Coreea şi apoi în Japonia, către sfârşitul secolului III î.Hr.

În România, soia a fost introdusă de P.S. Aurelian, în anul 1873, care aduce în ţară, participând ca membru în juriul expoziţiei universale de la Viena, o colecţie de seminţe, printre care şi de soia (Ionescu D., 1984). În cultură, soia se extinde după anul 1930. Pentru multiplele ei întrebuinţări, soia este considerată „plantă de aur“, „cultură de aur“ sau „plantă minune“, menită a rezolva deficitul de proteină vegetală a lumii; la mijlocul anilor ’70, planta a creat în agricultura mondială aşa-numita „revoluţie verde“.

Fiind leguminoasă, soia aduce o importantă contribuţie la ridicarea fertilităţii solului; de aceea are şi o importanţă deosebită din punct de vedere agrotehnic. Proteinele texturale, supranumite „carnea vegetală“, au o valoare alimentară deosebită, având un grad de digestibilitate ridicat şi putând fi administrate în hrana copiilor sau adulţilor fără restricţie. Din punct de vedere agrotehnic, soia este foarte apreciată, fiind o leguminoasă care lasă solul îmbogăţit în azot fixat prin simbioză cu ajutorul bacteriilor din genul Rhizobium, suşa Bradyrhizobium japonicum (san. Rhizobium japonicum).

Rolul plantei de soia, şi indirect prin valorificarea producţiei de soia, a crescut foarte mult în ultimii 20 de ani, când omenirea a renunţat la sistemul de agricultură intensiv, bazat pe folosirea la scară largă a produselor chimice de sinteză şi a trecut la sistemul de agricultură durabilă sau la agricultura organică (biologică sau ecologică), protejând astfel principalul mijloc de producţie - solul. Soia se poate utiliza în cultură succesivă (folosind soiurile de soia extratimpurii) şi este apreciată, de asemenea, ca plantă amelioratoare a solului, putând fi cultivată şi ca îngrăşământ verde. Sămânţa de soia îşi păstrează capacitatea de germinaţie 2-3 ani. Din acest motiv, se recomandă folosirea pentru semănat numai a seminţelor din recolta anului precedent. Indicii de valoare culturală ai seminţei de soia trebuie să aibă minimum 98 puritate biologică şi minimum 85% germinaţie.

Sămânţa folosită la semănat trebuie să fie sănătoasă, mare, nefisurată şi cu un MMB cât mai ridicat, pentru a asigura uniformitatea la răsărire. Germinaţia în câmp a seminţelor vătămate se poate reduce cu 13-65%, diminuând producţia de soia cu 40-50% (Zoia Cseresnyes şi colaboratorii, citată de către Gh. Matei). Tratamentele la sămânţă se vor face cu fungicide sau insectofungicide şi se vor realiza cu produse omologate, de tipul Divident formula M (difenoconazol 30 g/l), 1,7 litri/tonă sămânţă, Apron 35 SD PTS (35 % matalaxil), 2 kilograme/tonă sămânţă, Tiramet 69 PTS (tiofanat metil 20 % + taram 40%), 2 litri/tonă sămânţă sau Mancoben 60 PTS (40% mancozeb + 20% tiofanat metil), 4 kilograme/tonă sămânţă.

Tratamentele cu biopreparate de tip Nitragin soia (Bradyrhizobium japonicum) se fac respectându-se indicaţiile producătorului, utilizând patru flacoane pentru sămânţa necesară la 1 hectar de cultură de soia. Pentru anul 2014, firma Donau Saat vine în sprijinul cultivatorilor de soia cu produse noi, produse ce conduc la o sănătate mai bună a seminţelor şi la obţinerea unor producţii mari şi constante. Donau Saat România vine în sezonul 2015 cu o ofertă specială de seminţe de soia.

Firma va prezenta în cadrul întâlnirilor anuale cu producătorii şi fermierii agricoli din România soiuri de ultimă generaţie, productive şi timpurii, acestea făcând parte din programul propriu al companiei Saatbau Linz Austria pentru ameliorarea şi comercializarea de seminţe non-GMO. Pornind de la protecţia boabelor de soia, compania Saatbau Linz a omologat şi înregistrat variante speciale de tratament pentru seminţele de soia, şi anume: - produsul OPTIFIT - include atât aplicarea unui fungicid, cât şi a unui inoculant, ceea ce dă posibilitatea ca sămânţa să fie pregătită imediat înaintea semănatului, fapt ce reprezintă un avantaj deosebit. Tratamentul propus poate asigura o răsărire rapidă şi dezvoltarea pe parcursul perioadei de vegetaţie a unor plante viguroase şi uniforme.

Efectul tratamentului propus este foarte vizibil, în special când vremea este nefavorabilă, iar cantităţile abundente de precipitaţii conduc la scăderea temperaturii solului (sub 10 grade Celsius). În acest caz, germinarea boabelor de soia este întârziată şi apare fenomenul de mulcire; folosirea tratamentului propus de către firma Donau Saat înlătură aceste inconveniente. De asemenea, vremea nefavorabilă oferă mai mult timp pentru dezvoltarea ciupercilor dăunătoare aflate în compoziţia solului, iar boabele în curs de germinare pot fi uşor infestate. În acest caz, intervine fungicidul din cadrul produsului OPTIFIT, care asigură protecţia boabelor de soia semănate.

Trebuie amintit faptul că, în cadrul produsului OPTIFIT, alături de fungicid este aplicat şi un inoculant. Ceea ce este foarte important pentru o bună stare fitosanitară pe întreaga perioadă de vegetaţie este faptul că, în cadrul tratamentului care se execută înaintea semănatului, atât fungicidul, cât şi inoculantul se distribuie uniform pe suprafaţa bobului de soia. - produsul FIX FERTIG - asigură un mare număr de nodozităţi pe rădăcinile de soia, ceea ce conferă condiţii optime pentru obţinerea de producţii mari, cu un conţinut crescut de proteină şi grăsimi.

Prin mărirea numărul de nodozităţi pe rădăcinile plantelor de soia se asigură atât o bună distribuire a elementului azot în hrana plantelor, cât mai ales rămânerea în sol a unor cantităţi importante de azot. Aceasta permite ca planta următoare din cadrul asolamentului să beneficieze de aceste cantităţi de azot, ceea ce conferă culturii de soia statutul de plantă foarte favorabilă pentru orice cultură agricolă aflată în succesiunea culturilor agricole. Aceste noi tratamente propuse şi efectuate cu ajutorul celor două produse, disponibile în cadrul firmei Danau Saat, asigură o bună protecţie pentru boabele de soia şi conduc, implicit, la obţinerea unei culturi de soia de succes.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE