REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Protecţia din aer a culturilor

15/7/2021

0 Comments

 
Picture
De multe ori condiţiile nefavorabile întâlnite în câmp împiedică efectuarea la timp a tratamentelor de protecţie fitosanitară a culturilor agricole. Umiditatea ridicată întâlnită deseori primăvara coincide cu perioada aplicării de produse de protecţie şi atunci fermierul este nevoit să amâne această lucrare. Dificile sunt şi intervenţiile atunci când plantele sunt înalte şi nu există tehnica necesară care să le permită tratarea culturilor înaintate. Pentru aceste cazuri, şi nu numai, aplicarea tratamentelor cu ajutorul dronelor reprezintă o soluţie viabilă.
Firma Etu Farm, din judeţul Brăila, comercializează pe piaţa românească drone specializate pentru agricultură, uşor de operat şi eficiente.
​

Dronelor sunt produse de firma ucraineană UkrAeroService, care ocupă o poziţie de top pe această piaţă. Vehiculele industriale aeriene fără pilot (UAV) se deosebesc prin faptul că nu funcţionează cu baterii reîncărcabile, ci cu motoare pe benzină sau hibride. Firma produce în serie drone hibride cu centrale electrice de 7,5 kW - fiind prima companie care a lansat astfel de echipamente pentru piaţa din Ucraina.

Această configuraţie permite UAV să funcţioneze pe cele mai moderne motoare electrice, fără a utiliza deloc bateria. Dronele sunt uşor de controlat cu ajutorul unor telecomenzi moderne. Ionuţ Bochian, tehnician în cadrul firmei, ne-a explicat că modelul UAS-25 UAV dispune de un rezervor pentru soluţia de tratat de 25 de litri şi funcţionează cu ajutorul unui motor cu 2 cilindri pe benzină. Drona este echipată cu motor avansat pe benzină cu tehnologie integrată a generatorului, care combină avantajele combustibilului şi ale electricitătii.

„Dronele sunt utile în situaţiile în 
care trebuie să tratezi cultura, dar nu poţi intra cu echipamentele clasice pentru că fie bălteşte apa, fie plantele au talie înaltă. De asemenea, echipamentele sunt folositoare şi pe fondul lipsei de forţă de muncă în agricultură. Există drone cu capacitaţi mai mari, de 70 de litri. În general, răspunsul fermierilor la astfel de instrumente este pozitiv, însă le lipseşte încrederea de a le utiliza.“ Dronele dispun de sisteme de ghidare prin satelit (GPS) şi semnal RTK pentru a creşte preciza lucrării. Norma de soluţie porneşte de la 3 l/ha datorită tehnologiei UMO (volume ultramici). Acest lucru oferă şansa de a face o soluţie de concentraţie maximă sau de a lucra cu un preparat pur. Aceasta măreşte de 10 ori activitatea substanţei active, care cu ajutorul unei picături micro pătrunde foarte repede în celula plantelor şi asigură un efect rapid şi maxim.

Productivitatea unei drone porneşte de la 20 ha/oră.

Unul dintre avantajele folosirii dronelor este posibilitatea tratării culturilor cu talie înaltă atunci când garda la sol a pulverizatorului 
autopropulsat nu permite o înălţime a plantei mai mare de 2 m. Dronele pot fi utile şi în livezi sau podgorii. Potrivit prezentării făcute de companie, în cadrul „Zilei grâului Bărăgan“, cu ajutorul dronelor se evită compactarea şi se pot aplica tratamente în zone greu accesibile sau când solul nu permite intrarea cu maşinile de erbicidat. Din cauza compactării terenului se pot înregistra pierderi importante de recoltă.

Drona este echipată cu duze care creează o picătura de 60-80 microni. Elicele din dotarea dronelor creează un flux vertical de aer, datorită căruia picăturile de dimensiuni foarte mici sunt foarte rapid apăsate pe suprafaţa tratată şi sunt mai puţin predispuse la uzura laterală. Totodată, distribuţia soluţiei pe suprafaţa foliară se realizează uniform, ceea ce conduce la efectuarea unor tratamente fitosanitare de calitate. Un alt beneficiu menţionat este economia de apă de până la 95%. Când se lucrează cu volume foarte mici, problema alimentarii cu apă dispare. Siguranţa operatorului este un alt aspect important deoarece UAV se manipulează de la distanţă şi astfel nu există riscul contaminării cu substanţe periculoase.

Cu suportul unei aplicaţii special concepute pentru lucrările agricole, drona parcurge un traseu bine stabilit. Practic, aplicaţia oferă planificarea rutei pentru orice teren, editează şi modifică traiectoria zborului în timp real, calculează aria de pulverizare pentru a ajuta operatorii să calculeze mai exact doza. Drona utilizează un sistem de navigaţie şi poziţionare de înaltă precizie, cu o staţie de bază de nouă generaţie. Tehnologia cu două antene este mai rezistentă la interferente şi poate funcţiona stabil în condiţii dificile. Softul dronei permite funcţia de ocolire a obstacolelor, datorită sistemului de poziţionare precisă. Când întâmpină un obstacol vizibil, îl ocoleşte automat. În întuneric, acest lucru devine posibilă datorită camerei de vizionare nocturnă. Instrumentul de precizie este echipat cu un sistem de transmisie a imaginilor de înaltă definiţie, are un sistem de transmisie digitală a imaginii, imunitate puternică la zgomot, o distanţă efectivă de până la 6 km, transmisie stabilă şi fiabilă. Drona hibridă are un design modular al caroseriei. Dacă piesele vulnerabile, cum ar fi motorul şi comanda electrică, sunt deteriorate, acestea pot fi demontate şi înlocuite rapid, ceea ce face ca întreţinerea ulterioară să fie mai convenabilă şi mai economică.

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE