REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Protecţia livezilor cu sisteme inovative

1/8/2020

0 Comments

 
Picture
Pierderile cauzate culturilor horticole, în special cele perene, de schimbările climatice din ultimii ani sunt severe. Renunţarea la unele specii din zone de cultură tradiţională (cais, piersic, nectarin, cireş timpuriu etc.) este un fenomen care se extinde, culturile fiind afectate pe termen lung, nu doar în anul în care se produce un accident climatic. 
De aceea, la USAMV Bucureşti, sub coordonarea prof. Florin Stănică şi ing. Valentin Oprea, a dezvoltat un proiect care are în vedere reducerea impactului acestor fenomene climatice. Este vorba despre un sistem inovativ de protecţie care poate fi folosit şi la alte culturi: viţă-de-vie, căpşuni, legume.

Provocări
​

Principalele obiective pentru realizarea unui spaţiu de cultură protejat au fost: crearea unui sistem universal, care să asigure protecţie la îngheţ, la ploaie şi la grindină; asigurarea colectării apei pluviale; sistemul să poată fi folosit pentru toate tipurile de culturi horticole, pomi, vie, arbuşti fructiferi, legume; să fie uşor de instalat şi de întreţinut; să fie accesibil unui număr cât mai mare de fermieri. Dar acest sistem de contrucţie trebuie să trebuie să facă faţă la cel puţin trei factori: vânt, apă pluvială şi zăpadă. Pentru fiecare dintre ele există soluţii, cu avantaje şi dezavantaje, legate mai ales de costuri pe suprafeţe mari. Soluţia propusă în acest proiect ar putea rezolva obiectivele enumerate prin modificarea unui sistem antigrindină şi antiploaie utilizat cu preponderenţă în plantaţiile de cireş.

Îniţial s-a înlocuit folia lungă ce acoperea întregul rând cu module de folie care se întind doar de la un stâlp la altul. Această modificare a asigurat rezistenţa la vânt, permiţând sistemului să poată fi păstrat deschis de primăvara până toamna. Pentru o mare elasticitate, foliile sunt 
legate cu cordeline elastice, care să permită trecerea vântului. Aceste două caracteristici - modularitatea şi elasticitatea - asigură o rezistenţă foarte mare la rafalele de vânt. În ceea ce priveşte apele pluviale, dacă este necesar, sistemul poate fi dotat cu un sistem de jgheaburi din folie, care captează apa şi o descarcă în conducte subterane, care o scot în afara plantaţiei. Sistemul nostru rezolvă şi problema zăpezii prin faptul că este retractabil, astfel încât toamna este strâns, iar zăpada nu cade pe structură, ci pe pământ. Trebuie menţionat că operaţiunea de strângere şi deschidere a sistemului este foarte rapidă şi nu necesită efort din partea operatorilor.

Aspecte tehnice

Sistemul de cultură conceput în cadrul acestui proiect este un sistem modular de protecţie, alcătuit dintr-o structură de stâlpi de susţinere, ancoraţi perimetral, legaţi între ei atât longitudinal, cât şi transversal, cu o reţea de sârme şi/sau cabluri metalice, astfel încât structura obţinută să fie rigidă, rândurile de stâlpi corespunzând, în plan longitudinal, cu rândurile de plante.

Pe structura de sârme şi/sau cabluri metalice sunt montate nişte module de folii de plastic, care formează un acoperiş în două ape, care protejează rândurile de plante. Fiecare modul de folie are lungimea egală cu intervalul dintre doi stâlpi de susţinere consecutivi, aflaţi pe acelaşi rând de plante, lăţimea modulului de folie este egală cu 40-55% din lăţimea intervalului dintre două rânduri de plante, iar spaţiul dintre două module de folie alăturate este cuprins între 5 şi 40 cm. Faptul că sistemul de folii este modular, deci întrerupt în dreptul fiecărui stâlp, reduce la minim presiunea asupra stâlpilor rezultată în urma acţiunii vântului. Aceasta permite ca foliile să fie menţinute deschise de primăvara până toamna târziu, spre deosebire de toate celelalte sisteme de protecţie antiploaie care sunt utilizate doar o scurtă perioadă de timp în timpul coacerii fructelor. În plus, această modularitate asigură posibilitatea ca atunci când folia este strânsă, pentru perioada iernii, aceasta 
să fie aşezată vertical în dreptul fiecărui stâlp, fiind protejată de acţiunea zăpezii şi a apei.

Structura sistemului este formată din stâlpi de beton precomprimat de 8/8,5 cm pentru intermediari şi 10/12 cm pentru cei perimetrali. Ancorajele perimetrale se fac cu ancore metalice înfiletate în pământ până la adâncimea de 1,5 m. Pe direcţie longitudială, capetele stâlpilor sunt legate între ele cu sârmă galvanizată de 4 mm, iar pe direcţie transversală, cu funie metalică de 5 mm. Sârma de coamă va constitui suportul pe care se va instala plasa antigrindină. La circa 30 cm de vârful stâlpilor se va instala o altă sârmă longitudinală care va constitui suportul pentru partea superioară a modulelor de folie antiploaie.

În plan transversal, la minimum 50 cm sub această sârmă suport se va instala o sârmă transversală care va susţine sârmele longitudinale montate deasupra mijocului fiecărui interval dintre rândurile de plante. Aceste sârme vor susţine partea inferioară a modulelor de folie. Toate vor fi galvanizate şi cu grosimea de 4 mm. Acoperirea sistemului se va face prin două straturi, cel superior, cu plasă antigrindină, şi cel inferior, cu module de folie. Acoperirea cu plasă antigrindină va asigura protecţia culturii atât la căderile de grindină, cât şi umbrirea, protejând plantele de radiaţia solară puternică. Stratul inferior, de folie de plastic, va avea rolul de a proteja cultura de îngheţurile târzii şi de ploaie. Foliile se vor prinde cu funii elastice şi cârlige, astfel încât întregul ansamblu să fie flexibil. Un rol deosebit de important îl au spaţiile libere care rămân între modulele de folie, care egalizează presiunile de deasupra foliei şi sub ea, rezultate în urma rafalelor de vânt.(Extras referat din teza „Studierea unor elemente moderne de tehnologie în cultura cireşului în vederea reducerii impactului negativ al schimbărilor climatice“)

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE