REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Protecția și nutriția livezilor de mere, recomandări de actualitate de la marile companii

1/11/2022

0 Comments

 
Picture
​Companiile partenere la evenimentul ”Zilele Mărului” organizat la ICDP Mărăcineni și-au prezentat programele de protecție, produsele noi precum și sfaturi concrete de nutriție corectă, astfel încât producătorii să obțină fructe care să poată trece testele de reziduuri și care să aibă și calitatea comercială cerută de retaileri. 
​Programul tehnologic al BASF a fost prezentat de Victor Horban, care a insistat pe trei produse cheie din portofoliul companiei: Scala, Regalis Plus și Dagonis.
Scala (400 g/l pirimetanil) este cel mai nou fungicid pentru combaterea putregaiului cenușiu, omologat pentru o gamă largă de culturi: pomi fructiferi (măr, păr, gutui), viță de vie, căpșun, arbuști fructiferi, legume etc.
Are eficacitate foarte ridicată, dată de modul complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori. Produsul inhibă diferitele stadii de dezvoltare ale agentului patogen: germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ şi dezvoltarea miceliului, având performanţă superioară pe o scară mai largă de temperaturi.
Dagonis (75 g/l fluxapiroxad, 50 g/l difenoconzol) este un fungicid polivalent, ușor de folosit și care se poate aplica la peste 20 de culturi: pomi fructiferi (măr, păr) și legume. La măr este omologat pentur rapăn și făinare, cu un maxim de 3 tratamente /sezon.
Regalis Plus este regulatorul de creștere care ajută și la controlul focului bacterian, precum și în situații de stres ale plantelor. Pentru focul bacterian la măr se fac 2 tratamente pe sezon, doză de 1,25 kg/ha fiecare (2 x 1,25 kg/ha), primul tratament pe perioada de înflorire: BBCH 60-69, iar al doilea la începutul formării fructelor: BBCH 71-75. Ca regulator, 1 tratament/sezon cu o doză de 2,5 kg/ha) sau 2 tratamente/sezon cu o doză de 1,5 kg/ha.
 
Compania Corteva Agriscience a venit în fața pomicultorilor cu trei dintre cele mai cunoscute produse ale sale pentru controlul patogenilor din livezi: Delegate, Fontelis și Laser.
George Andron, director vânzări Culturi speciale, a subliniat lipsa de reziduuri la folosirea lor în tehnologiile de protecție, respectând recomandările etichetei.
Delegate (spinetoram 250 g/kg) este un insecticid selectiv destinat controlului larvelor de lepidoptere (omizi), a minatoarelor, tripșilor și puricilor meliferi care stopează procesele de hrănire și distruge insectele țintă.
Fontelis este un fungicid sistemic (pentiopirad 200 g/l) pentru combaterea bolilor foliare la măr, cu eficienţă ridicată în controlul ciupercilor din grupul Ascomycete și Basidiomycete. Are capacitate foarte bună de blocare a transmiterii bolilor, penetrare translaminară și mobilitate acropetală, rezistenţă la spălare. Se recomandă amestecul cu alte fungicide autorizate pentru controlul bolilor întâlnite în plantaţiile de măr în situaţii de presiune de infecţie ridicată sau dacă aplicarea este întârziată din cauza condiţiilor climatice nefavorabile. Amestecul cu alte fungicide autorizate din alte grupe chimice reduce potenţialul apariţiei rezistenţei şi măreşte potenţialul de combatere în situaţii dificile.
Laser 240 SC este un produs biologic (produs de fermentație al unei bacterii din sol: Saccharopolyspora Spinosae), dar cu eficacitatea insecticidului sintetizat chimic (similară piretroizilor și superioară organofosforicelor). La măr are omologare pentru viermele merelor și minierul maromorat. Prezintă un efect rezidual de peste 3 săptămâni, în funcție de condițiile climatice. Nu este spălat de ploaie la două ore de la aplicare. Reprezentantul companiei a precizat și faptul că prețul produselor CortevaAgriscience nu se va modifica până la finalul acestui an.
 
Iulian Zafiu, director vânzări Syngenta, dintre cele aproximativ 12 produse omologate pentru măr (Chorus, Coprantrol, Score, Thiovit, Topas, Affirm, Voliam Trago, Vertimec etc), a vorbit în special despre Afinto și noul produs Isabion.
Afinto este un insecticid sistemic translaminar, adică pătrunde în plante prin frunze și lăstari și circulă acropetal. Poate fi absorbit și din sol de către sistemul radicular și translocat în organele superioare ale plantei. Asupra afidelor acționează prin contact și ingestie, determinând inhibarea hrănirii și moartea prin inaniție. Afinto acționează atât asupra afidelor imature, cât și a celor adulte. Eficacitatea nu este influențată de temperaturile ridicate din momentul aplicării și de intensitatea luminoasă.
Isabion este un biostimulator care conține 10,3% g/gN organic și 62,5% g/total aminoacizi. La pomii fructiferi (măr, păr, piersic şi cireş) îmbunătăţeşte fertilitatea florilor, legarea fructelor şi reduce căderea acestora; în fructele partenocarpice îmbunătăţeşte acţiunea acidului giberelic şi reduce posibilitatea apariţiei efectelor negative (deformarea fructelor), crește dimensiunea fructelor, gradul de timpurietate, culoarea. Cele mai bune momente pentru aplicarea produsului Isabion sunt înainte sau în timpul fazelor fiziologice esenţiale (ex. înflorit) şi în condiţii de mediu suboptime.
 
SumiAgro are pentru cultura mărului o gamă largă de produse, inclusiv fetilizanți.
Daniel Păun, director vânzări, a subliniat și prezența produselor care pot fi folosite și sistemul ecologic.
Pentru protecția mărului în sezonul rece sunt recomandate Mospilan Oil și noul produs Yagos (un insectoacaricid derivat din ulei foarte rafinat, formulat cu surfactanți pentru o mai mare eficacitate, omologat și pentru culturi organice).
Primăvara păduchii pot fi combătuți cu Mospilan 20SG, iar acarienii cu Kanemite sau Nissorun.
Dintre fungicide, o eficiență foarte bună împotriva făinării o are Cyflamidul, iar a rapănului- Curenox50. Unul dintre adjuvanții care se poate aplica în toată perioada de vegetație este Improve 5 in 1, numit astfel datorită celor 5 efecte cumulate (efect acidfiant, are încorporat un indicator de pH care își modifică culoarea dacă apa nu ceea ce trebuie, umectanți, surfactanți agenți penetranți).
Fertilizanții care se pot folosi în livezi sunt Elite și FertigofolUltra. Kaishi, Kinactive fruit și Shigeki sunt biostimulatori omologați și pentru culturi ecologice.
Cristina Stancan a prezentat fermierilor pachetele de Asigurări pentru vii și livezi care se pot face prin intermediul companiei SumiAgro, precum și reducerile de care pot beneficia la diverse polițe.
 
Liviu Gruia, reprezentantul uneia dintre cele mai mari companii specializate în nutriția plantelor- Yara, a vorbit în detaliu despre ceea ce înseamnă nutriția pomilor, accesabilitatea fiecărui element nutritiv în funcție de sol și climă, cum se poate potența absorbția unor elemente și cum sunt ele folosite de către organele pomilor, precum și anumite momente cheie ale tratamentelor.
El a insistat și pe utilizarea calciului în livezi, când și cum poate fi el folosit cel mai eficient de către ramuri și fructe, și a subliniat că atunci când se fac tratamente, mai ales cu fertilizanți, pomicultorul trebuie să se gândească la ceea ce se numește ”reîntoarcerea investiției”, prin recolta de fructe obținută.
Compania românească Marcoser, cunoscută până acum mai mult legumicultorilor, și-a extins aria de cercetare și comercializare și în sectorul pomicol.
Marius Petrache a făcut o amplă prezentare a largi game de fertilizanți, în diverse combinații de macro și microelemente special pentru fructe.
Și așa cum a punctat și Liviu Gruia, ”nu doar gravitația este de vină”, atunci când fructele cad din pom, de aceea trebuie îngrijite corect!
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE