REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Provocări în sistemul ecologic de producţie

1/4/2021

0 Comments

 
Picture
În sistemul ecologic de producţie depozitarea diferenţiată a recoltei reprezintă o etapă tehnologică importantă, căreia trebuie să i se acorde o atenţie deosebită pentru evitarea contaminărilor accidentale.
Ferma Orgapic, cu acţionariat străin, exploatează în judeţul Iaşi în sistem ecologic o suprafaţă agricolă de 4.000 ha. „Agricultura ecologică este mult mai solicitantă decât cea convenţională. Totodată, depinzi foarte mult de buna cooperare cu fermierii din jur - care nu practică acest tip de agricultură, pentru că ai nevoie de zone de protecţie împotriva erbicidărilor accidentale sau infestărilor de orice fel cu inputuri agricole folosite în sistemul de cultivare convenţional“, a afirmat Vlad Anania, tehnolog în cadrul societăţii. În opinia sa, în agricultura ecologică se obţin rezultate bune, însă dependenţa de condiţiile pedoclimatice este mult mai ridicată.

Referitor la asolamentul practicat în cadrul exploataţiei, Anania a declarat: „Noi cultivăm o paletă mai redusă de plante: soia, floarea-soarelui şi cereale. Această structură este una stabilă, iar rotaţia culturilor agricole o facem în funcţie de asolament şi respectând condiţiile ecologice impuse“.

Pentru cazul în care agricultorii doresc să practice sistemul ecologic de producţie, inginerul agronom a afirmat că tehnica agricolă necesară este specifică acestui tip de agricultură şi, de obicei, mai costisitoare.

„Îţi trebuie o gamă specială de utilaje agricole: cu perii reglabile pentru combaterea buruienilor, prăşitori, utilaje dotate cu 
ghidaj etc., această tehnică agricolă implică un anumit grad de specializare, mult mai mare decât în cazul agriculturii convenţionale şi, de regulă, mai scumpă. Cine doreşte să facă agricultură ecologică trebuie să se gândească bine la gama de utilaje cu care va face aceste lucrări. Pentru că şi oferta de pe piaţa internă este mai limitată. Totodată, foarte importantă este alegerea perioadei de semănat, producţia trebuie să fie de calitate, să închizi lanţul de producţie cu depozitarea, ca astfel să poţi valorifica recoltele la standardul dorit de client.“ Orgapic stochează producţia ecologică în silobaguri furnizate de firma Grain Bags România. În interiorul sacilor, cerealele  consumă oxigenul şi astfel se creează un mediu anaerob în care organismele vii, precum insectele, mor. Acest proces asigură conservarea optimă a producţiei stocate pentru o perioadă mai lungă de timp. „În ultimii doi ani am depozitat foarte mult în silobaguri, ne-am bazat pe ele deoarece pierderile sunt minime - ne-am confruntat cu atacul de şoareci şi alte animale, pierderile cauzate fiind de maximum 2%.

În aceşti saci se menţine calitatea producţiei, chiar şi atunci când 
se stochează pe o perioadă mai lungă de timp, de până la 6 luni. Nu am observat nici o scădere a calităţii producţiei, însă acordăm atenţie umidităţii şi procentului de corpuri străine din recolta ce urmează să fie însilozată, care ar putea fi influenţate de mediul anaerob. Folosind silobaguri ai certitudinea că ceea ce ai depozitat nu va fi contaminat sau alterat - un aspect foarte important în agricultura ecologică. Un alt lucru căreia trebuie să-i acorzi atenţie este trasabilitatea.“ Conform datelor prezentate de reprezentantul Grain Bags România, porumbul depozitat la o umiditate de 15% timp de 5 luni este o practică sigură, ceea ce permite valorificarea porumbului în perioada în care preţul este în avantajul fermierului.

În cazul florii-soarelui, la o umiditate cuprinsă între 8,4 şi 11%, parametrii de calitate s-au menţinut mai mult de 150 de zile, iar la umiditatea de 8,4% nu s-a observat o reducere a cantităţii de ulei.

Producţia merge la export

Toată recolta bio obţinută în cadrul fermei ieşene este exportată.

„În România nu sunt multe firme care preiau producţia ecologică. Noi am valorificat totul la export.“

În cadrul evenimentului organizat la jumătatea lunii martie de firma Grain Bags a intervenit Laura Dosoftei, director general Optim Agro Total - firmă care prestează servicii integrate pentru fermierii din agricultura ecologică, inclusiv cel de valorificare. 

„Este adevărat că multe dintre produse obţinute în ţară ajung ca destinaţie finală pe pieţele străine pentru că acolo există mai mulţi consumatori.

Ştim că în producţia ecologică ai nevoie să depozitezi pe categorii, există o diversitate destul de mare de culturi şi astfel cantitatea pe obţinută din fiecare produs este mai mică. Din acest punct de vedere, depozitarea în silobag este potrivită deoarece le permite fermierilor o flexibilitate mult mai mare. Şi în producţia ecologică există posibilităţi de diversificare a culturilor şi de obţinere a unui profit mai bun: am primit cereri pentru multiplicare de seminţe, producţia de bob şi in, pentru grâul spelta, alac etc.“, a spus Dosoftei.

Un fermier din judeţul Timiş, care practică acest sistem de producţie de 9 ani a declarat că în ţară se produce cu precădere materie primă ecologică şi că aceasta este procesată în alte ţări după care o putem întâlni pe rafturile magazinelor din ţară.

„În aceste condiţii mă întreb cât de ecologic mai este produsul respectiv dacă poluăm atât de mult cu transportul, având în vedere amprenta sa de carbon.“
​
În opinia sa, piaţa de produse ecologice internă nu este pregătită pentru acest tip de agricultură, nu este matură, nu există procesatori, iar consumatorii au un anumit scepticism cu privire la produsele bio.

De asemenea, există dificultăţi şi în activitatea de export. Pentru a vinde pe alte pieţe, fermierii trebuie să prezinte un certificat de tranzacţie - un document introdus de autorităţile române pentru că în alte ţări acesta nu este cerut. „O altă chestiune este aceea că pentru a gestiona o anumită suprafaţă ai nevoie de studii de specialitate, însă nu ştiu dacă cei care vin în ferma mea în inspecţie au studii de specialitate“, a mai spus acesta.

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE