REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Provocări şi soluţii pentru recoltarea rapiţei

1/7/2021

0 Comments

 
Picture
FLORIN NEACŞU, director general adjunct NHR Agropartners
Cultura rapiţei pentru boabe prinde din ce în ce mai mult teren şi în ţara noastră, fiind elementul principal pentru obţinerea combustibilului alternativ şi ecologic cunoscut sub denumirea de biodiesel, şi nu numai. Deşi este o cultură sensibilă la ger, care trebuie să intre în iarnă cu plante robuste dar cu creştere controlată, nu este o cultură pretenţioasă, este profitabilă şi se vinde aproape din lan. Livrarea se face relativ rapid şi fără prea multe cheltuieli cu condiţionarea şi stocarea, iar preţul este din ce în ce mai bun.

În anumite condiţii de temperaturi ridicate în perioada prerecoltare, silicvele se usucă foarte tare şi se pot deschide singure, pierzând boabele înainte de recoltare prin simpla atingere. Atunci se poate face un tratament pentru creşterea stabilităţii silicvelor şi se pot folosi echipamente de recoltat specifice, capabile să reducă pierderile de boabe la recoltare. Se ştie că recoltarea este o operaţie care trebuie făcută într-un timp cât mai scurt pentru a avea pierderi minime. Acest lucru atrage după sine necesitatea găsirii unor soluţii pentru creşterea capacităţii de lucru a combinelor de recoltat.
​

Metoda de recoltare divizată este abandonată sau aplicată extrem de rar, mai toţi fermierii optând pentru recoltarea directă. Recoltarea rapiţei nu este o problemă pentru majoritatea combinelor moderne, care au posibilitatea reglării pentru recoltarea acesteia. Pe lângă parametrii care ţin strict de combină, cum ar fi dimensiunea bătătorului şi contrabătătorului, turaţia bătătorului, suprafaţa de scuturare şi curăţare, tipul şi dimensiunea sitelor etc., de mare importanţă este hederul, care trebuie să recolteze atât plantele normale, cât şi pe cele căzute şi să recupereze cantitatea de boabe care se scutură înainte de a ajunge în combină. În situaţii ca în acest an, când în multe zone vijeliile au afectat suprafeţe mari cultivate cu rapiţă şi cereale păioase, echiparea hederelor cu ridicătoare de plante este foarte importantă. Însă, mult mai importantă este posibilitatea extensiei mesei de tăiere, ca să poată recolta plantele căzute şi sa recupereze boabele care se scutură la atingerea cu barele rabatorului.

O realizare excelentă pentru recoltarea cerealelor, inclusiv a rapiţei, este hederul „Varicrop“ de la Deutz-Fahr, dotat cu un cuţit cu o frecvenţă mare de tăiere de 1.200 curse pe minut şi care se adaptează perfect în orice condiţii. Spre deosebire de hederele obişnuite pentru cereale, la acest heder masa de tăiere se poate deplasa înainte şi înapoi printr-o simplă apăsare de buton din cabină, permiţând o cursă de 70 cm, pentru a optimiza poziţia cuţitului faţă de melcul transportor în funcţie de înălţimea plantelor, indiferent dacă acestea sunt căzute sau nu. Acesta este un mare avantaj faţă de hederele cu poziţie fixă a mesei de tăiere, deoarece întreaga cantitate de material cade cu spicele sau păstăile spre combină pe masa hederului, este transportată de melcul de alimentare şi introdusă uniform în elevatorul central şi apoi în bătător. Acest lucru are ca efect creşterea capacităţii de lucru a combinei, reducerea considerabilă a pierderilor de boabe şi a costurilor de operare şi întreţinere.

​Pierderile prin scuturare se reduc substanţial, în cazul rapiţei putând recolta cu până la 20% mai mult decât cu un heder obişnuit, ceea ce face ca diferenţa de preţ să se amortizeze din primul an în mai puţin de 100 ha. Deplasarea mesei de tăiere în faţă şi în spate este realizată cu ajutorul unor cilindri hidraulici. Pentru ca deplasarea cuţitului să 
fie paralelă cu cadrul hederului în orice moment, cilindrii sunt montaţi în serie şi un cilindru îl acţionează pe următorul. Cilindrii sunt protejaţi în interiorul unor carcase metalice.

Rabatorul este acţionat hidraulic, având posibilitatea de sincronizare automată a turaţiei în funcţie de viteza de deplasare a combinei, ceea ce asigură recoltarea în condiţii optime şi cu productivitate mare, cu pierderi minime prin scuturare. Degetele elastice au poziţie reglabilă din cabină, putând coborî sub nivelul cuţitului şi ridica plantele căzute, şi asigură înălţimi foarte mici de tăiere. Melcul cu degete escamotabile montate în spirală pe toată lăţimea are diametru mare şi asigură transportul spre elevatorul central al unei cantităţi mari de material de treierat. Hederele Deutz-Fahr sunt prevăzute cu palpatori care urmăresc configuraţia terenului, o caracteristică foarte importantă la culturi căzute şi, în special, la hederele cu lăţime mare de lucru şi pe terenuri denivelate sau în pantă. Hederele sunt acţionate de un arbore cardanic, în care este încorporat un cuplaj de siguranţă.

De mare importanţă în cazul recoltării rapiţei sunt despicătoarele de lan cu unul sau două cuţite verticale pentru evitarea încâlcirii plantelor şi scuturării boabelor, reducând pierderile. Acestea sunt acţionate electric sau hidrostatic.

Deoarece aceste hedere pot recolta o gamă largă de culturi ca grâu, orz, ovăz, floarea-soarelui, soia, fasole, rapiţă etc., fără a fi nevoie de modificări sau adaptări, se reduc investiţiile suplimentare şi timpul necesar 
pentru trecerea de la o cultură la alta. De exemplu, se poate recolta în aceeaşi zi atât orz sau grâu, cât şi fasole sau rapiţă, fără a fi necesară nici o intervenţie la maşină. Cuţitele verticale laterale dezactivate rămân pe heder, astfel că trecerea de la orz sau grâu la rapiţă este o chestiune de câteva minute pentru ridicarea lor şi pentru repoziţionarea lor şi acţionarea cu un buton din cabină.

Pentru fermierii care cultivă suprafeţe mai mici cu rapiţă, care au deja un heder convenţional pentru cereale (cu masa fixă) şi nu-şi permit investiţia într-un heder cu extensia mesiei de tăiere şi poziţie variabilă a cuţitului sunt disponibile adaptoare pentru recoltat rapiţă. Acestea constau dintr-unul sau două cuţite verticale actionate electric sau hidrostatic şi extensia mesei de taiere cu cuţit propriu, însă preţul unui astfel de heder şi al adaptorului pentru recoltat rapiţa este similar sau chiar mai mare decât al hederului Varicrop, iar timpul şi manopera necesare montării şi demontării adaptorului sunt considerabile. De asemenea, trebuie asigurate spaţii suplimentare pentru depozitare şi nu se poate trece rapid de la o cultură la alta.

Prin toate aceste opţiuni Deutz-Fahr garantează o creştere a productivităţii la recoltat 
şi reducerea substanţială a pierderilor de boabe datorate hederului, confirmate deja în teren, ceea ce justifică pe deplin investiţia suplimentară. Reglajele specifice ale combinei pentru recoltat rapiţa pot diferi de la producător la producător, în funcţie de caracteristicile principalelor organe de lucru ale combinei. De exemplu, în cazul combinelor Deutz-Fahr cu 5 şi 6 scuturători, cu sau fără turboseparator, care au diametrul bătătorului de 600 mm, turaţia trebuie să fie de 550-650 rpm, distanţa dintre bătător şi contrabătător de 14-20 mm, fiind posibilă reglarea unor distanţe diferite în faţă şi în spatele contrabătătorului, turaţia ventilatorului de 450-550 rpm, deschiderea jaluzelelor sitei superioare de 8-10 mm şi a celei inferioare de 2-3 mm. Ca sită inferioară se poate folosi şi o sită cu găuri rotunde de 2, 3 sau 3,5 mm. Folosirea tocătorului de tulpini este foarte recomandată, pentru a lăsa terenul curat şi a se putea intra imediat pentru pregătirea terenului pentru alte culturi. Stratul de materie organică împrăştiată uniform la suprafaţa solului este un bun îngrăşamânt, protejând în acelaşi timp solul împotriva evaporării apei, compactării, eroziunii şi creând chiar condiţii pentru aplicarea tehnologiilor cu număr redus de lucrări. Este recomandat ca imediat după recoltat să se facă o lucrare de dezmiriştire, o afânare superficială a solului la 5-8 cm cu un combinator cu aripioare, care taie rădăcinile buruienilor şi mobilizează solul pe întreaga lăţime de lucru, asigurând reducerea evaporării apei şi favorizarea răsăririi samulastrei, care se poate controla mai uşor într-o etapă următoare. Câteva zile întârziere la dezmiriştit înseamnă consumuri mari de combustibil şi chiar, în multe cazuri, imposibilitatea efectuării arăturii sau a unor lucrări de afânare a solului până la o ploaie serioasă.

Bazându-se pe o experienţă vastă în construcţia combinelor de recoltat cereale şi a hederelor de mare performanţă, Deutz-Fahr vine în sprijinul fermierilor, fie ca este vorba de cultivatorii de cereale, de rapiţă sau de alte culturi, oferind echipamente care asigură flexibilitate maximă, alimentare optimă şi uniformă a aparatului de treierat în toate condiţiile din teren, monitorizare şi reglare rapidă şi uşoară din cabină, productivitate mare cu pierderi minime, calitate excelentă a boabelor recoltate şi consumuri foarte mici de combustibil, care asigură productivitate şi eficienţă.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE