REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Provocările anului 2017 pentru culturile de toamnă

15/2/2017

0 Comments

 
Picture
Dr. Marius Eftene, Product Manager Timac Agro România

Anul 2016 a fost un an excelent pentru cultura de rapiţă, fermierii au reuşit să însămânţeze peste 400.000 ha, producţiile au fost foarte bune (la nivel de ţară fiind în creştere cu 15% faţă de 2015), iar preţul a fost, de asemenea, unul satisfăcător.
Cultura grâului, deşi cu o suprafaţă mai mică decât în mod normal şi deşi preţurile au fost sub aşteptările fermierilor, a compensat însă prin producţii record, depăşind pragul de 4 tone/ha la nivel de ţară, pentru prima oară în ultimii 10 ani.

Însă rezultatele bune de anul trecut pot fi atribuite în mare măsură şi condiţiilor climatice generale bune, cu ploi suficiente în perioada optimă de semănat pentru marea majoritate a regiunilor, dar şi o toamnă prelungită, cu o o iarnă blândă, urmată de o primăvară puţin cam rece în a doua parte, dar cu multe precipitaţii. Acum suntem la jumătatea lunii februarie, România este încă în cea mai mare parte îngheţată şi sub zăpadă şi, dacă ne uităm puţin în urmă, vom observa că anul acesta am avut condiţii foarte diferite faţă de anul trecut. Toamna nu a mai fost aşa generoasă în precipitaţii în toate regiunile ţării, creând probleme la semănat atât la rapiţă, cât şi la grâu. Rapiţa, după estimările producătorilor de sămânţă, a înregistrat cea mai mare suprafaţă însămânţată din ultimii ani (aproximativ 750.000 ha), însă această cifră cumulează de fapt şi suprafeţe mari de rapiţă care au fost întoarse din cauza precipitaţiilor reduse din epoca de semănat sau din cauza formării crustei care a afectat răsăritul. Astfel, deşi încă putem considera că anul 2017 va fi unul record din punct de vedere al suprafeţei de rapiţă cultivată, suprafeţe însemnate sunt cu probleme, intrând în iarnă nedezvoltate corespunzător. Cultura grâului nu are o situaţie foarte diferită, unde, deşi încă se aşteaptă datele oficiale, se prognozează că nu s-a reuşit însămânţarea întregii suprafeţe planificate, iar mai mult de jumătate din suprafeţe au fost semănate în afara epocii optime. Spre deosebire de toamna anului 2015, care a fost călduroasă şi prelungită, înregistrându-se temperaturi optime pentru vegetat, inclusiv până la sfârşitul lunii decembrie, toamna lui 2016 a fost relativ secetoasă şi foarte rece şi ca urmare mare parte din suprafeţele de grâu de anul acesta au intrat în iarnă slab dezvoltate şi neînfrăţite. La toate aceste probleme din toamnă, atât la grâu, cât şi la rapiţă, se adăugă şi o iarnă deosebit de rece (probabil cea mai grea iarnă din ultimii ani), în care temperaturile au coborât frecvent la 20°C.

Cum ne adaptăm problemelor anului 2017?
Prima soluţie oferită de Timac Agro România pentru culturile (atât de grâu, cât şi de rapiţă) intrate slab dezvoltate în iarnă este un biostimulator radicular cu efect de starter - Gama Fertiactyl. Avantajul acestuia este că poate fi aplicat foarte devreme, imediat la repornirea în vegetaţie, fiind absorbit în proporţie de 70-80% prin sistemul radicular. Acest biostimulator va accelera startul vegetativ, iar plantele îşi vor menţine şi mai târziu intensitatea creşterii vegetative datorită biostimulării sistemului radicular. Acest lucru este esenţial pentru cultura de rapiţă, la care ne dorim în primăvară o creştere vegetativă cât mai intensă (cât mai multe ramificaţii şi etaje de producţie) până la momentul înfloririi, care, în funcţie de condiţiile fiecărui an, poate surveni mai devreme sau mai târziu, limitând perioada de creştere vegetativă.

La grâu, ne dorim, de asemenea, un start în vegetaţie cât mai rapid, mai ales dacă acesta nu a înfrăţit din toamnă, o creştere vegetativă mai rapidă, reducând astfel şi stresul termic din perioada critică de înflorit şi umplere a boabelor, mai ales la soiurile străine. În funcţie de cultură, stadiul de dezvoltare al plantelor, dar şi condiţiile climatice locale, din gama Fertiactyl pot fi recomandate mai multe produse: Starter, Trium sau Radical. Ţinând cont de condiţiile specifice ale acestui an, se pot face recomandări şi cu privire la fertilizarea cu azot. De exemplu, anul trecut, când marea majoritate a culturilor au ieşit din iarnă excelent dezvoltate şi cu pierderi foarte reduse, Timac Agro a pus accentul pe folosirea unor soluţii de fertilizare cu eliberare lentă a azotului. Anul acesta însă, având în vedere că marea majoritate a culturilor de toamnă au intrat insuficient dezvoltate, Timac Agro va promova folosirea unui azot rapid şi cu o formulare ce pune accent pe creşterea vegetativă rapidă şi armonioasă (sinergia azot-sulf). Trebuie reţinut însă că soluţia Timac Agro de azot rapid nu se referă doar la lipsa unui sistem de eliberare lentă. Azotul rapid de la Timac Agro reprezintă o soluţie complexă, ce conţine azot preponderent sub formă amoniacală (70%), formă preferată de plantele tinere deoarece poate fi folosită imediat, spre deosebire de forma nitrică, ce trebuie întâi transformată; conţine sulf, ce are un efect sinergic cu azotul la o creştere vegetativă armonioasă, şi magneziu, pentru intensificarea procesului de fotosinteză. Pentru o recomandare exactă a produselor Timac ce se potrivesc cel mai bine în funcţie de stadiul de dezvoltare al plantelor, dar şi de tipul de sol, condiţiile climatice locale specifice sau de uzanţele din fermă nu ezitaţi să apelaţi la specialiştii Timac Agro din teritoriu.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE