REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Provocarile sectorului agricol european

15/2/2011

0 Comments

 
Picture
Dr. ing. Cătălin ROŞCULETE


1. Securitatea alimentara
Principalul rol al agriculturii este acela de a produce marfuri alimentare. Cererea mondiala este in crestere, in viitor, de aceea UE trebuie sa fie in masura sa raspunda cu o oferta consistent. Este essential ca agricultura europeana sa pastreze si sa-si creasca productia, cu respectarea angajamentelor luate de UE, in cadrul angajamentelor comerciale.
Numai o agricultura puternica permite ca industria alimentara sa-si pastreze locul ei important in mijlocul economiei si comertului european stiut fiind faptul ca, UE este primul exportator mondial in cazul majoritatii produselor agricole transformate care contin o mare valoare adaugata.
Europenii sunt exigenti cu produsele alimentare(inclusiv cele locale) care trebuie sa aiba o calitate superioara si o mare diversitate si care trebuie sa raspunda normelor riguroase in materie de securitate, calitate si bunastare. Agricultura europeana se confrunta astazi cu un mediu extrem de concurential ca urmare a integrarii economiei mondiale si a liberalismului in crestere a schimburilor comerciale. Acesta tendinta se va mentine in anii ce vor veni din perspectiva concluziilor negocierilor ciclului Doha, precum si a acordurilor bilaterale si regionale incheiate. Acesta situatie constituie o provocare pentru agricultorii europeni dar deschide totodata perspectivele exporturilor europene de produse alimentare.
Este deci, important sa se continuie consolidarea competitivitatii si productivitatii sectorului agricol european. Favorabile pe termen mediu, perspectivele, in ceea ce priveste pietele agricole, nu sunt imbucuratoare, in directia incertitudinii si a unei volatilitati, ce va ramane ridicata.
Se pare ca viitoarea PAC va intra in vigoare dupa sfarsitul crizei economice (mit sau realitate!) care a afectat destul de serios zonele agricole si spatial rural si in asociere cu evolutiile macroeconomice globale, care au influentat costul productiei agricole.
Dupa 10 ani de simpla stagnare, venitul agricol a scazut in 2009, agravand si mai mult situatia fragila a agricultorilor: venitul agricol este mai mic cu 47%/unitatea de munca, fata de veniturile din alte sectoare economice, iar venitul locuitorilor din zonele rurale este cu 50% mai mic fata de venitul incasat de un locuitor din zona urbana.

Mediul si schimbarile climatice
Sectorul agricol si forestier joaca un rol cheie in furnizarea de servicii publice apreciate de societate printre care amintim: peisagistica, biodiversitatea terenurilor agricole, stabilitatea climatului, o rezistenta crescuta la inundatii, seceta si incendii. In acelasi timp, numarul de practici agricole pot, potential induce, o presiune asupra mediului provocand epuizarea solului, penuriile de apa, poluarea aerului, pierderea habitatelor naturale si pierderea biodiversitatii.
Emisiile de gaze cu efect de sera, produse de sectorul agricol, au fost diminuate cu 20% in UE, dupa anul 1990. Este important sa exploatam avantajele sectorului agricol european, in materie de atenuare a efectelor schimbarilor climatice si de adaptare la schimbarile climatice, precum si cresterea capacitatii reducerii cantitatii de gaze cu efect de sera, odata cu cresterea productiei de biomasa destinata energiei regenerabile, captarea carbonului si protejarea carbonului stocat in sol pe baza inovatiei.

Echilibrul teritorial
Un numar mare de zone rurale, sunt din ce in ce mai tributare sectorului agricol, ca urmare a diverisificarii structurii socioeconomice. Agricultura ramane un motor esential al economiei rurale, in cea mai mare parte a spatiului european. Vitalitatea si potentialul numeroaselor zone rurale ramane strans legat de prezenta sectorului agricol competitiv si dinamic, care sa atraga tinerii agricultori.
Este cazul zonelor esential rurale sau sectoarelor primare de procesare care asigura 5% din valoarea adaugata si 17% din numarul locurilor de munca mai ales in noile state membre UE, unde este nevoie sa se consolideze productivitatea si sa se exploateze in totalitate potentialul sectorului agricol. In plus, agricultura joaca un rol important in zonele rurale, in ceea ce priveste crearea de activitati economice strans legate de industria agroalimentara, de turism si de comert. In numeroase regiuni, agricultura sta la baza traditiilor locale si identitatii sociale.
Industria alimentara reprezinta 13,5% din numarul total al angajatilor contribuind cu 12,3% la valoarea daugata a industriei de procesare europene.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE