REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Provocarile sectorului bovin

15/11/2011

0 Comments

 
Picture
_Ca în fiecare an, zootehnia a fost pe deplin reprezentată la expoziţia IndAgra, unde au fost expuse taurine, ovine, caprine şi cabaline. Rasele de bovine expuse în cortul special amenajat au fost aduse de mai multe asociaţii de profil, dintre care amintim: Asociaţia Crescătorilor de Vaci Holstein - Ro, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Bălţată Românească, Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România şi Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania. Animalele care au putut fi admirate în cadrul târgului fac parte din rasele Holstein, Bălţată Românească, Pinzgau, Brună, Charolaise, Limousine, dar şi din rasele care aparţin patrimoniului genetic, cum sunt Sura de Stepă şi Bivolul Românesc.


Creşterea raselor de carne
În cadrul expoziţiei au fost prezentate animale cu însuşiri de producţie mixtă, pentru carne-lapte, care, în opinia lui Costel Caraş, preşedinte executiv al Asociaţiei Holstein.Ro, constituie o soluţie viabilă pentru îmbunătăţirea activităţii de valorificare. „La târg sunt prezentaţi doi metişi de Bălţată Românească cu Limousine şi Charolaise, ce pot fi interesanţi atât pentru micii crescători, cât şi pentru cei mari, pentru că fermierii au posibilitatea de a alege, în sensul că pot valorifica, de exemplu, carnea de vită atunci când laptele are un preţ mic şi în acest mod poţi scăpa şi de faliment”, a spus dl Caraş. Potrivit preşedintelui executiv al asociaţiei, în România sunt puţini crescători de vaci de carne, pentru că cererea pe piaţa internă este mică, însă la export carnea de vită este la mare căutare. „Italia, ţările arabe cer carne de vită. Chiar şi la expoziţie au venit persoane interesate din Egipt, Palestina şi alte ţări. Dacă România ar fi deţinut câteva milioane de vite de carne, acum am fi trăit cu toţii mai bine, nu doar fermierii. Există cerere de carne de vită, însă dacă noi nu avem ce exporta, cei interesaţi cumpără din altă parte, cum ar fi din Franţa sau Marea Britanie. În privinţa cererii interne, din păcate, consumatorul român nu prea cumpără carne de vită, cu toate că este mult mai sănătoasă decât cea de porc”, a mai spus dl Caraş.

În materie de reproducţie, majoritatea crescătorilor de animale recurg la utilizarea materialului genetic de import. „Statul este în mare parte răspunzător de această cădere liberă a cercetării româneşti. Noi am făcut un parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie pentru a dezvolta genetica românească şi suntem conştienţi că aceasta este cea mai bună cale. Vom avea o serie de avantaje dacă vom avea material seminal autohton. Acum, noi aducem cu tirul animale din alte ţări, după care o mare parte din ele le ducem la abator, pentru că nu se adaptează. Aceasta este principala problemă şi de aceea trebuie să avem propriul nostru material seminal, iar animalele să fie adaptate locului unde sunt crescute”, a afirmat preşedintele asociaţiei.

Ridicarea cotelor de lapte
Având în vedere că se prevede deja încetarea cotelor de lapte, preşedintele executiv al Asociaţiei Holstein - Ro consideră că la ridicarea acestora va exista o presiune imensă asupra fermierilor români. „Când am negociat iniţial cota de lapte am crezut că aceasta este prea mică pentru capacitatea noastră de a produce. Adevărul este că de când avem cotă de lapte noi niciodată nu am reuşit s-o realizăm. Cauzele sunt desigur cele financiare, pentru că oameni care să crească vaci de lapte ar fi. Când vor înceta cotele de lapte va fi o problemă mare, pentru că acum ţări mari producătoare de lapte sunt blocate la o anumită cotă de producţie, iar când cotele vor fi ridicate aceste ţări vor începe să producă mai mult şi va exista o presiune imensă pe fermierii români. În România, importul de lapte va creşte destul de mult. Ţări mari producătoare sunt Olanda, Franţa, Grecia şi Polonia, care a început să se dezvolte destul de mult. Un alt mare producător a fost Ungaria, raportat la ce dimensiuni au fermele, iar genetica folosită de acesta este una foarte bună”, a precizat dl Caraş.

Ana MUSTĂŢEA
_
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE