REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Recolte, paine si evaziune

15/8/2013

0 Comments

 
Picture
Potrivit aprecierii agrometeorologilor, dar şi a fermierilor, până în prezent, cu mici excepţii, acest an agricol se anunţă un an bun, sub aspectul precipitaţiilor şi al recoltelor la păioase, anumite legume, fructe şi furaje. Organizaţia interprofesională „Cereale şi produse derivate” estimează, de exemplu, că la grâu se poate conta pe o producţie de peste 7 milioane de tone. În acest sens, recolte de 6,5 t/ha au fost obţinute în ferme din Insula Mare a Brăilei, din zona Iaşiului sau din Banat (care nu sunt cazuri izolate), confirmă respectiva estimare.

Problema realizărilor agricole efective din acest an rămâne însă de actualitate, căci temperaturile ridicate ce se anunţă în lunile august-septembrie, fără suportul irigaţiilor, vor compromite în primul rând recoltele de porumb, furaje, legume-fructe şi plante tehnice.

Este o realitate că, pe fondul schimbărilor profunde ale structurii proprietăţii asupra terenurilor din ultimii 22 de ani, dar şi al administrării, în multe cazuri bazate pe interese condamnabile, sistemul de irigaţii naţional a devenit nefuncţional în proporţie de 65-70%, raportat la cel existent până în 1989. În baza unei legislaţii fluctuante, a unor soluţii administrative costisitoare şi ineficiente, multe dintre instalaţiile de irigat au fost distruse, altele au ajuns în folosinţa Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, fără ca acestora să li se impună şi responsabilităţi concrete de menţinere a acestor investiţii în stare de funcţionare.

Straniu şi condamnabil este faptul că şi o parte din aceste active sunt în prezent nefuncţionale, unele metamorfozându-se în localuri de alimentaţie publică, bazine piscicole etc. În asemenea cazuri, oare direcţia de resort din Ministerul Agriculturii, ANIF şi chiar ADS, care a administrat aceste investiţii şi a avizat transferurile către AUAI, nu au nici o responsabilitate pentru această stare de fapt? În prezent, actuala conducere a ministerului caută măsuri legislative pentru stoparea abuzurilor, dar... sperăm să le şi găsească!

Economist Intelligence Unit (EIU) estimează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,4%, realizare condiţionată şi de diminuarea evaziunii fiscale, analiza fiind bazată pe rezultatele bune din agricultură, dar şi pe creşterea exporturilor, inclusiv în ţări extracomunitare.

Pe acest fond, Guvernul a decis diminuarea TVA la pâine pe tot fluxul de producţie, de la 24% la 9% începând cu 1 septembrie a.c. Măsura mult aşteptată de consumatori, care speră într-o reducere a preţului la acest produs de bază, va fi, potrivit opiniei experţilor economici, benefică pentru combaterea evaziunii fiscale, care a ajuns la peste 80% în acest sector de activitate. Problema dificilă va fi aceea de control la sursa evaziunii, căci miile de aşa-numite fabrici de subsol şi zecile de mii de centre de vânzare, în principal din mediul rural, ce valorifică produse de panificaţie şi care nu se prea complică cu facturi sau cu bonuri fiscale, nu vor ceda prea uşor.

Semnale optimiste în această direcţie au început deja să se manifeste, căci recent Poliţia a intensificat controalele la producătorii de cereale, la silozuri şi la transportatorii de cereale. De asemenea, este demn de reţinut că, în baza protocolului încheiat între MADR, MFP, ROMPAN şi Asociaţia marilor reţele comerciale din România, se va crea o piaţă concurenţială şi în acest sector, menită să conducă la o creştere a veniturilor la bugetul de stat, prin asanarea evaziunii fiscale. Tot prin acest document s-a convenit ca preţul pâinii să scadă cu diferenţa dintre actualul TVA şi cel care se va aplica după 1 septembrie.

Potrivit principiului „nici o muncă fără pâine - nici o pâine fără muncă”, problema combaterii evaziunii fiscale, inclusiv în sectorul agricol, se impune mai acut ca oricând, având în vedere proporţiile fenomenului şi conjunctura economică critică a ţării noastre, ce are de rambursat rate scadente la imprumuturi externe, are de asigurat buna funcţionare a instituţiilor, a protecţiei sociale şi, nu în ultimul rând, să asigure resurse pentru investiţii în producţie.

Simona MUNTEANU

revista, agricultura, editorial
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE