REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Recomandari pentru conditionarea optima a cerealelor insilozate

21/1/2013

0 Comments

 
Picture
Atenţia pe care o acorzi unei culturi agricole nu se sfârşeşte atunci când combina mai are câteva rânduri de recoltat. Preocuparea pentru obţinerea şi menţinerea calităţii producţiei continuă şi pe perioada de însilozare a recoltei agricole. Pentru a afla mai multe despre elementele pe care trebuie să le avem în vedere atunci când producţia este înmagazinată, i-am solicitat dlui Gheorghe Paraschiv, director general al MG Trade Engineering, să facă în acest sens câteva recomandări.

Eficienţa ridicată a procesului de condiţionare a cerealelor este atinsă dacă sunt îndeplinite câteva criterii: se folosesc echipamente performante, se face o planificare corespunzătoare şi se urmăresc atent curăţarea, uscarea şi aerarea cerealelor.

Curăţarea cerealelor
Prin curăţarea cerealelor se elimină corpurile străine din masa de boabe. Înainte de procesare, curăţarea se face pentru asigurarea unei mai bune uscări şi stocări a producţiei însilozate. Este important ca în uscător să ajungă cereale precurăţate, pentru că în acest fel se împiedică înfundarea uscătorului şi se reduce pericolul de incendiu. În plus, prin curăţare pot fi înlăturate resturile de buruieni, care în general sunt mai umede decât boabele de produs. Astfel, se poate face o economie importantă de combustibil. Timpul de stocare în condiţii optime se prelungeşte dacă cerealele sunt bine curăţate. Praful şi impurităţile au de multe ori o umiditate mai ridicată decât cerealele şi pot conţine microorganisme, micotoxine. În masa de cereale necurăţate stocată într-o incintă există zone de concentrare locală a impurităţilor unde aerarea devine ineficientă. Astfel, cerealele se pot supraîncălzi şi se pot deteriora.

Uscarea cerealelor imediat după recoltare
Uscarea cerealelor nu ar fi necesară dacă recoltarea s-ar face atunci când boabele au umiditatea ideală pentru stocarea pe termen lung. Pentru că există foarte mulţi factori care pot influenţa recoltarea, uscătoarele sunt folosite deoarece oferă flexibilitatea necesară pentru a recolta cerealele atunci când este convenabil. Câteva dintre avantajele unui uscător dimensionat corespunzător capacităţii recoltate sunt: recoltarea poate fi începută devreme, pentru a reduce riscul spargerii boabelor şi pentru a evita distrugerea recoltei din cauza condiţiilor atmosferice; cerealele pot fi vândute la umiditatea cerută, pot fi uscate pentru a rezista mai mult timp în siloz, în scopul vânzării la momentul dorit. Se poate asigura un tampon pentru cazurile când recoltarea se face foarte repede, aşa cum se întâmplă când sunt folosite combine de capacitate mare.

Urmărirea temperaturii cerealelor stocate
Indiferent dacă stocarea se face în siloz sau în magazie, este obligatoriu ca temperatura cerealelor să fie verificată des şi în cât mai multe locuri. În cazul silozurilor, aceste verificări se realizează cu senzori integraţi în cabluri prinse de acoperiş. Un cablu trebuie să aibă câte un senzor la fiecare 1-2 m. Pentru un siloz de 1.000 de tone, cu un diametru de 12 m, sunt necesare 4-5 cabluri de temperatură (3-4 laterală şi unul central).

Aerarea cerealelor folosind o podea complet perforată
Unul dintre criteriile cele mai importante în proiectarea unei soluţii de stocare a cerealelor este eficienţa cu care se face aerarea produsului depozitat. Fluxul de aer ajută la menţinerea unei temperaturi scăzute şi la înlăturarea umezelii din cereale. Astfel, este inhibată dezvoltarea mucegaiurilor şi este redus riscul infestării cu dăunători. În cazul unei podele metalice complet perforate, aerul este introdus prin găurile care se găsesc pe toată suprafaţa silozului. O astfel de podea este compusă din plăci metalice, care sunt aşezate pe suporţi metalici. Sistemul suporţi cu podea este conceput pentru a susţine sarcini foarte mari, atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Principalul avantaj al utilizării acestei soluţii îl constituie gradul ridicat de ventilare a cerealelor. Deoarece aerul pătrunde la fel, indiferent de locul de pe suprafaţa podelei, produsul stocat este răcit în mod uniform. În plus, fundaţia este uşor de realizat, deoarece este nevoie doar de o şapă de beton, iar cantitatea de material este foarte redusă.

Automatizarea echipamentelor de stocare, uscare şi transport
Depozitarea în condiţii optime a cerealelor impune ca sistemele de stocare şi condiţionare să funcţioneze în parametri şi la capacitate maximă. Pentru aceasta, în faza de proiectare se poate concepe un sistem de automatizare, compus din tablouri electrice de comandă pentru acţionarea agregatelor şi un sistem SCADA pentru urmărirea şi conducerea centralizată a proceselor specifice. Avantajele implementării unei soluţii de automatizare se leagă de reducerea costurilor pentru primire, stocarea şi livrarea cerealelor, dar şi pentru mentenanţă. Un motiv evident pentru costurile reduse este numărul mic de oameni necesari administrării unui sistem cu automatizare completă. Un alt motiv este controlul consumului de energie electrică şi de combustibil. Spre exemplu, pot fi eliminate pierderile cauzate de ventilatoare care funcţionează atunci când nu este necesar. Mai mult, stocurile de cereale pot fi adminstrate separat şi se pot afla în orice moment cantităţile disponibile.

MG Trade Engineering este distribuitorul GSI în România, cel mai mare producător de silozuri metalice pentru cereale şi unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru uscare şi condiţionare de cereale. Silozurile, uscătoarele şi echipamentele de manipulare GSI sunt fabricate în SUA.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE