REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Recomandări tehnologice privind aplicarea tratamentelor la pomii fructiferi

13/12/2022

0 Comments

 
Picture
Majoritatea fungicidelor și insecticidelor folosite ca tratament pentru pomii fructiferi sunt solubile în apă și se vor administra prin stropire. Concentrațiile substanțelor în soluție sunt indicate pentru fiecare în parte sub formă de procente. În ceea ce privește calendarul aplicărilor tratamentelor, acestea pot fi preventive sau de stopare. Avertizările făcute de instituțiile autorizate nu vor fi în nici un fel neglijate. În afara acestor avertizări, însă, pomicultorul va aplica tratamentele preventive necesare și, de asemenea, va acționa prompt atunci când prin observare directă constată apariția unui pericol. Schema pe care o prezentăm în continuare este minimală și are rolul de a da o orientare generală în legătură cu calendarul aplicării tratamentelor.
​Tratamentul ”de iarnă” sau în repaus constă în administrarea unui insecticid menit să distrugă ouăle și larvele dăunătorilor, aflate în crăpăturile scoarței sau în diverse alte zone protejate ale coroanei. Momentul stropirii va fi ales într-una din zilele lunilor ianuarie–februarie, când temperatura aerului este peste 0 grade Celsius și nu bate vântul.
Primul tratament în vegetație va fi aplicat numai când 10–20 % din mugurii florali sunt la începutul înfrunzirii. La măr și păr prin acest tratament se urmărește combaterea rapănului, făinării precum și a ouălelor hibernate sau eclozate de dăunători. Se vor folosi substanțe indicate pentru combaterea rapănului și făinării plus insecticid. La prun, tratamentul în această fază este îndreptat împotriva moniliozei, ciuruirii și păianjenilor. Vor fi alese substanțe dintre cele indicate pentru fiecare în parte. În cazul piersicului și caisului tratamentul acesta are drept țintă combaterea ciuruirii micotice, moniliozei, bolii plumbului, făinării precum și ouălelor de dăunători. Așadar, pe lângă fungicide se va adăuga și un insecticid. La cireș și vișin, tratamentul urmărește combaterea moniliozei, ciuruirii micotice, arsurii bacteriene, pătării purpurii și combaterea dăunătorilor.
Următorul tratament adică al II-lea în vegetație se aplică în faza de ”buton floral” adică atunci când mugurii florali nu s-au desfăcut încă dar imprimă deja coroanei culoarea specifică (roz, verzui etc.). La măr și păr prin acest tratament se urmărește combaterea rapănului, făinării, omizilor defoliatoare, molia cojii fructelor, păduchii, viespea, moliile minatoare și acarienii. Pentru prun acest tratament vizează monilioza și dăunătorii iar pentru cais și piersic boala plumbului, bășicarea frunzelor, ciuruirea micotică, făinarea, precum și dăunătorii. Cireșii și vișinii vor fi tratați împotriva moniliozei și dăunătorilor.
Atunci când 10–15 % din flori și-au scuturat petalele, se poate aplica următorul tratament. În funcție de specie el urmărește la măr și păr, rapăn, făinare, molii, păduchi, gărgărițe și acarieni, la prun, pătarea roșie, ciuruirea precum și alte boli criptogamice dar și majoritatea dăunătorilor potențiali, la piersic și cais, bășicarea frunzelor, ciuruirea, făinarea și o gamă largă de dăunători, la cireși și vișini, monilioza, ciuruirea, cotarii si alte insecte defoliatoare.
La 7–10 zile după acest tratament adică atunci când florile sunt scuturate în totalitate și încep să se dezvolte fructele, este necesar din nou tratament. Acum este perioada când fluturii în zbor ating densitatea maximă. Din soluția pentru stropit nu va lipsi așadar insecticidul. În plus, la măr și păr vor fi combătute rapănul și făinarea, la prun pătarea roșie și ciuruirea, la piersic și cais bășicarea frunzelor, ciuruirea, făinarea iar la cireș și vișin monilioza, antracnoza și ciuruirea.
În continuare, aplicarea tratamentelor se poate diferenția în funcție de specie. Începe perioada lansării avertismentelor care vor fi respectate cu strictețe. Este posibil ca la măr să se primească avertizare pentru combaterea viermelui merelor, la prun pentru combaterea viermelui prunelor etc. Făcând abstracție de aceste avertizări care de multe ori nu ajung la fiecare pomicultor și făcând abstracție și de faptul că la un atac masiv pomicultorul trebuie să-și ia el însuși măsurile cuvenite, vom descrie o schemă de principiu pentru continuarea tratamentelor după cele descrise până acum.
Măr – când fructele au un diametru de aproximativ 1 cm se va aplica un tratament cu un fungicid (făinare+rapăn) și cu un insecticid. Se repetă tratamentul după 10–12 zile. Când fructele au diametrul de 2,5 cm se aplică un nou tratament. Pe lângă fungicid se va folosi și un insecticid indicat pentru dăunătorul care predomină în acest moment. Când merele au diametrul de aproximativ 3 cm este posibil să fie necesar un alt tratament mai ales dacă se observă larve mobile ale păduchelui de San Jose. Atunci când fructele au un diametru de 3,5 cm se va aplica un alt tratament îndreptat împotriva rapănului, făinării, moliilor și acarienilor. Când până la recoltare au mai rămas 10–15 zile se va aplica un tratament împotriva bolilor de conservare (monilioza, fuzarioza).
Păr – după căderea fiziologică, atunci când fructele au un diametru de aproximativ 1 cm se va aplica un tratament de combaterea rapănului, moliilor, gărgăriței, acarienilor. La 8–10 zile după tratamentul anterior, când fructele au un diametru de 1,5 cm se repetă tratamentul. Urmează un tratament foarte important mai ales pentru combaterea larvelor păduchelui de San Jose, la care se va folosi și un fungicid pentru combaterea rapănului. Momentul aplicării acestui tratament poate fi la avertizare sau atunci când sunt depistate larve mobile ale păduchelui de San Jose. Următorul tratament va fi aplicat la avertizarea pentru viermele fructelor, iar în absența avertismentului se va aplica atunci când fructele au un diametru de aproximativ 3 cm. În afara substanței de combatere a viermelui fructelor se vor avea în vedere rapănul, bolile foliare, moliile, acarienii. Cu 10–15 zile înainte de recoltare se va aplica un tratament pentru prevenirea bolilor de conservare (monilioza, fuzarioza).
Prun – după ultimul tratament (postfloral) descris anterior, poate fi avertizată combaterea viermelui prunelor. În lipsa avertizării se vor observa fluturii care zboară în livadă și depunerea de ouă pe fructe. Când pe 5 % din fructele examinate există ouă depuse se va aplica fără întârziere tratamentul. În afara insecticidului pentru combaterea viermelui se va folosi și un fungicid (pătare, ciuruire). În continuare este de așteptat avertizarea pentru păduchele din San Jose. Tratamentul nu trebuie să aștepte avertizarea dacă se observă larve mobile ale păduchelui. Simultan vor fi combătute pătarea, ciuruirea, monilioza. Următorul tratament se va aplica la sfârșitul lui iunie și începutul lunii iulie. El va fi îndreptat împotriva pătării roșii, ciuruirii micotice, păduchelui din San Jose și acarienilor.
În continuare este posibil să apară a doua avertizare pentru combaterea generației a II – a a viermelui prunelor. La intrarea în pârgă a prunelor se va examina atent începutul aracului moniliozei. La primele semne se va aplica tratamentul corespunzător. Tot în această perioadă este posibilă apariția generației a II-a a păduchelui din San Jose.
Piersic și cais – după tratamentul postfloral descris anterior se va aplica următorul tratament atunci când fructele au mărimea unui bob de mazăre. Se urmărește combaterea ciuruirii micotice, făinării precum și a păduchelui din San Jose, moliei, viermelui piersicului și omizilor păroase. Când fructele au mărimea unei alune se repetă acest tratament și apoi se repetă când fructele au mărimea unei nuci. Când fructele au deja mărimea normală dar nu au intrat în pârgă se aplică încă un tratament îndreptat împotriva moniliozei, ciuruirii micotice, păduchelui din San Jose, moliei, viermelui piersicului, afidelor și acarienilor. După ce fructele au început să intre în pârgă se aplică ultimul tratament vizând combaterea moniliozeei, făinării, pătării frunzelor și fructelor precum, și a moliilor și viermelui piersicului.  
Cireș și vișin – după aplicarea primului tratament postfloral, la un interval de aproximativ 10 zile este recomandată aplicarea următorului tratament, care va viza combaterea moniliozei, ciuruirii micotice, antracnozei și insectelor defoliatoare și minatoare. În perioada imediat următoare este posibil să se facă avertizarea pentru combaterea muștei cireșelor. Cu această ocazie se va utiliza o soluție de combatere a bolilor criptogene. Când fructele sunt în pârgă se va aplica un tratament în principal împotriva moniliozei și a muștei cireșelor. Atât vișinul cât și cireșul sunt specii cu coacere timpurie (mai–iulie).
După recoltare nu trebuie să se creadă că protecția pomilor poate fi abandonată pentru restul anului.
După recoltare se vor aplica tratamente în vederea combaterii păduchelui din San Jose (generația I și II), precum și pentru combaterea bolilor.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE