REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Reforma PAC 2014-2020 - noua arhitectură a plăţilor directe

15/4/2015

0 Comments

 
Picture
Conferinţa „Perspectivele de finanţare a agriculturii României: Reforma PAC 2014-2020 - noua arhitectură a plăţilor directe” organizată miercuri, 18 martie, de Camera de Comerţ Italiană pentru România (CCIpR) şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), cu sprijinul Departamentului Economic al Ambasadei Franţei în România, a creat o oportunitate de dezbatere privind principalele caracteristici ale primului pilon al PAC referitor la plăţile directe, sesiunile de investiţii în dezvoltare rurală dedicate fermelor şi tinerilor fermieri, precum şi privind modelele şi instrumentele de finanţare disponibile în agricultura românească actuală.
Printre cei peste 150 de participanţi s-au numărat fermieri mari, dar şi fermieri mici şi mijlocii, reprezentanţi ai unor organizaţii şi asociaţii agricole, companii cu activitate în domeniul agricol, producători de utilaje, distribuitori de inputuri sau bănci, societăţi de asigurări, consultanţi juridici în domeniul agricol. „Ne aflăm în prag de a lansa campania de primire de cereri pentru plata pe suprafaţă pe primul pilonul al PAC. Avem toată încrederea că putem lansa campania săptămâna viitoare, pe data de 25 martie. Tot atunci ne propunem să lansăm şi primele două măsuri de finanţare pe noul PNDR”, a spus George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în deschiderea evenimentului.

Secretarul de stat a mai menţionat că strategia de finanţare a agriculturii României cuprinde instrumente care încurajează asocierea fermierilor, în special fermierii mici şi mijlocii şi comasarea terenurilor pentru creşterea randamentului şi a productivităţii. Totodată, acesta a subliniat că vor fi finanţate cu prioritate acele proiecte care acoperă zona de producţie, dar au în vedere şi activitatea de procesare a materiei prime. Din discursul secretarului de stat a reieşit faptul că la nivelul autorităţilor există o preocupare privind situaţia polarizării în ceea ce priveşte proprietatea şi exploatarea terenurilor agricole. Ţinând cont că în prezent circa 48-50% din terenurile agricole sunt deţinute şi exploatate de un procent extrem de mic de fermieri, aproximativ 2%, iar restul de 50% de ceilalţi 98%, există pericolul ca perpetuarea şi accentuarea acestei stări de polarizare să creeze o problemă socială. Această îngrijorare este unul dintre motivele pentru care ministerul promovează şi încurajează asocierea fermierilor în cooperative de producţie.

Un alt subiect discutat intens a fost cel legat de necesitatea ca în anul 2018 să fie finalizat procesul de cadastrare a terenurilor agricole la nivel naţional, ţinând cont de faptul că, începând din 2020, alocarea finanţărilor în domeniul agricol va depinde de existenţa acestuia. Acest proces este o provocare importantă pentru sectorul agricol dacă luăm în considerare faptul că în prezent doar 20-30% din suprafeţele agricole reprezintă terenuri cadastrate, după cum a menţionat în cadrul evenimentului Adrian Dimache, secretar general al CCIPR. Boualem Hocine, Deputy General Manager Credit Agricole, a vorbit despre rolul băncilor în identificarea instrumentelor de finanţare, iar din partea UniCredit Ţiriac Bank, Valentin Dima, Head of CTS Key Accounts, şi Andrei Svoronos, coordonator Agri Business, au prezentat soluţii bancare propuse fermierilor şi au vorbit despre hedgingul materiilor prime agricole.

Reprezentanţii Camerelor de Comerţ care au organizat evenimentul, Adrian Dimache, secretarul general al CCIPR, şi Jean Baptiste Jubert, preşedintele Grupului de lucru pe Agriculutură al CCIFER, au atras atenţia asupra aşteptărilor investitorilor în sectorul agricol din România şi au subliniat că dezvoltarea sectorului agricol din România este o temă de interes major pentru cele două camere bilaterale, ţinând cont, pe de o parte, de capitalul italian prezent prin investiţiile în culturi vegetale şi zootehnie, precum şi prin investiţiile în producţia de utilaje agricole şi, pe de altă parte, de activitatea companiilor franceze, care îşi confirmă poziţia de lider pe piaţa agriculturii în categoria seminţelor, fertilizanţilor şi a altor produse. În acelaşi timp, a fost subliniat faptul că orice ameliorare a sistemului de finanţare în domeniu este benefică pentru întreg sectorul, indiferent de naţionalitatea investitorilor.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE