REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Reforma PAC, aplicabila din 2014

15/5/2013

0 Comments

 
Picture
La data de 23 aprilie a.c., la Bucureşti s-a desfăşurat conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture”, ediţia a VIII-a, unde invitat special a fost dl Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acesta a vorbit, în special, despre reforma Politicii Agricole Comune (PAC), despre aplicarea acesteia după 2013 şi schimbările pe care le va aduce în activitatea agricolă.

În deschidere, ministrul Agriculturii adeclarat că anul 2013 este unul extrem de important, pentru că vor trebui luate măsuri pentru a facilita atragerea fondurilor europene disponibile pe actualul PNDR şi va trebui să se creioneze modalitatea în care vor fi accesaţi banii europeni în perioada 2014-2020. „Până la finalul anului va trebui să semnăm toate contractele pentru sumele pe care le avem pe zona de dezvoltare rurală”, a precizat dl Constantin. Cu privire la reforma PAC după 2013, care se află în dezbatere, ministrul Agriculturii a prezentat poziţia Consiliului de Miniştri referitoare la anumite elemente din acest pachet, cum ar fi schema pe baza căreia se acordă plăţile directe, plafonarea subvenţiilor, sprijinul pentru tinerii fermieri şi transferul fondurilor între cei doi piloni ai PAC. „Prezint concluziile Consiliului de Miniştri, care vor fi discutate cu reperezentanţii Parlamentului European şi ai Comisiei Europene şi probabil în câteva luni vom avea o poziţie comună, astfel încât să vorbim în ianuarie 2014 sau la jumătatea acestuia de implementarea noilor reguli ale Politicii Agricole Comune. Este important să discutăm care sunt reglementările în baza cărora nu doar în următoarea perioadă, dar până la o nouă modificare a PAC, vor veni bani europeni în România şi vom lucra în agricultură după o politică agricolă comună”, a afirmat acesta.

Aplicarea SAPS şi după 2013
„Avem 1,8 milioane de fermieri care solicită sprijin pe suprafaţă şi am ţinut foarte mult în negocierile din Consiliul de Miniştri ca această schemă să fie prelungită până în 2020. Majoritatea statelor au fost de acord că este o măsură absolut necesară, mai ales pentru ţările nou intrate în UE, care abia s-au obişnuit cu implementarea acestei scheme. Schimbarea modalităţii de plată de la schema simplificată pe suprafaţă la o schemă unică pe fermă, ce îngloba toate ajutoarele - şi pe cap de animale şi celelalte forme existente în momentul de faţă -, cred că genera costuri instituţionale foarte mari, schimbare de programe şi softuri, pe de o parte, şi pe de alta, ar fi fost dificil pentru fermieri. Este o performanţă că s-a reuşit prelungirea acestei scheme pe suprafaţă până în 2020. Este o schemă ce ne va asigura că banii vor ajunge mai repede la fermieri şi că sumele vor fi din ce în ce mai mari”, a declarat ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, plata pe suprafaţă va creşte gradual până în 2020, când va ajunge la 196 euro/ha. Subvenţia din 2013 va fi de 139 euro/ha, la care se adaugă 27 de euro de la bugetul de stat, iar în 2016, Comisia Europeană va acorda 183 euro/ha.

Acordarea de CNDP
„România a fost singurul stat care a cerut ca şi după 2014 să poată acorda acele CNDP, suplimentar de la bugetul de stat. Să venim cu sume suplimentare faţă de ce plăteşte CE, astfel încât să asigurăm competitivitatea fermierului român faţă de cei din alte state, şi nu mă refer la cei din Franţa sau Germania, care primesc sume impresionante, ci faţă de cei din Cehia, Ungaria, care primesc un pic mai mult decât agricultorii români. Vom avea posibilitatea ca din 2014, când probabil subvenţia va fi de 154 euro/ha, să venim compelentar, în funcţie de posibilităţile bugetului, cu 30-50 de euro. Am cerut acest lucru pentru că suntem pe o piaţă unică, în care interacţionăm, avem costuri de producţie asemănătoare sau chiar mai mari, deoarece nu avem acelaşi grad de tehnologizare, şi intrăm în competiţie cu un fermier din Franţa, care primeşte mai mult, are o tehnologie nouă de producţie şi costuri de producţie mai mici. De aceea trebuie să sprijinim fermierii români. O altă prevedere în concluziile

Consiliului de Miniştri este aceea că la cota de zahăr s-a obţinut o prelungire până în 2017, însă la cota de lapte nu a fost posibilă prelugirea, astfel încât din 2015 va fi eliminată din toate statele membre. Industria laptelui din România va trebui să facă faţă, pentru că din 2015 vom avea invazie de lapte ieftin din alte state membre”, a afirmat ministrul Agriculturii. În privinţa transferului fondurilor între cei doi piloni ai PAC, posibil în viitoarea PAC, dl Constantin a afirmat că, probabil, România nu va uza de această posibilitate, având în vedere că fondurile alocate pentru programul de dezvoltare rurală, Pilonul II, sunt insuficiente. „În perioada 2014-2020, România va avea la dispoziţie 10,5 mld. euro pentru plăţi directe şi 7,15 mld. euro pentru Pilonul II, pe zona de dezvoltare rurală. În reforma PAC s-a obţinut un element care priveşte flexibilitatea transferului de fonduri între piloni, a unui transfer de 25% de la Pilonul II către Pilonul I, de la dezvoltare rurală către plăţi directe. Având în vedere că nu s-a reuşit la Consiliu mărirea acestor sume, cred că România nu va uza de aceasta pentru că, din păcate, sumele nu sunt satisfăcătoare nici pe zona de dezvoltare rurală, avem nevoie foarte mult să investim în zona de proiecte, în modernizarea fermelor, şi în mediul rural, pentru a reduce discrepanţele dintre acesta şi mediul urban. Există această posibilitate, însă după discuţiile pe care le purtăm nu cred că vom uza de această posibililate”, a susţinut dl Constantin.

Creşterea nivelului de plafonare a subvenţiilor
Un alt element mediatizat şi în România se referă la plafonarea subvenţiilor din 2014. În octombrie 2011, Comisia Europeană a propus plafonarea plăţilor directe la 300.000 euro/fermă. Propunerea a trezit dezbateri aprinse, iar multe dintre statele membre, printre care şi România, nu sunt de acord cu această măsură. „Probabil se va merge pe o variantă de implementare voluntară a acestui plafon. Să stabilească fiecare stat membru care este nivelul la care se realizează plafonarea, fie la 300.000 de euro, şi sunt state care vor aplica acest plafon, fie la 600.000 de euro, şi aici vom avea o dezbatere în România. 1% din 1,8 milioane de fermieri primesc aproape jumătate din sprijinul alocat de Comisia Europeană. În 2013, pachetul de sprijin este de 1,4 mld. euro, ceea ce înseamnă că aproximativ 700 de milioane de euro merg către 1% din fermieri. Avem o agricultură extrem de polarizată, avem exploataţii foarte mari şi multe ferme foarte mici. Peste 850.000 de fermieri au între 1 şi 5 ha. Trebuie să întărim clasa de mijloc, iar obiectivul meu acesta este, de a încadra fermele în zona de competitivitate, să producă pentru piaţă să nu mai avem aceste extreme, care nu sunt benefice pentru dezvoltarea pe termen lung a agriculturii româneşti. De aceea, am propus din acest an creăm din fonduri europene conceptul de ferme de familie, acele ferme care să creeze partea de mijloc şi să dea posibilitatea mai multor fermieri de a fi competitivi.”

70.000 de euro pentru tinerii fermieri
„Pentru tinerii fermieri, există măsuri de sprijin pe mai multe zone, atât pe zona de plăţi directe, cât şi pe cea de dezvoltare rurală. Pe Pilonul II am avut o experienţă pozitivă cu instalarea tinerilor fermieri, Măsura 112, unde au existat peste 25.000 de solicitari, dar din păcate fondurile avute la dispoziţie au ajuns pentru 8.500 de fermieri. Am acordat un sprijin de 40.000 de euro, nerambursabil, pentru instalarea tinerilor în mediul rural, iar pe următoarea programare financiară dorim să mărim acest sprijin la 70.000 de euro. Dorim să mărim alocarea financiară, pentru a atrage câţi mai mulţi tineri în mediul rural. Tânărul fermier trebuie să aibă până în 40 de ani şi să desfăşoare o activitate agricolă. Pe zona de plăţi directe, fermierul tânăr va primi o subvenţie suplimentată cu 25%, timp de 5 ani, pentru primele 25 de hectare. Este o măsură pe care România a promovat-o cel mai mult şi pe care a reuşit s-o extindă şi la nivelul celorlalte state membre”, a declarat dl Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, financiar, fermieri, subventii, ministerul agriculturii, madr, producatori agricoli, tineri fermieri, daniel constantin, reforma pac, pndr, saps, cndp
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE