REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Reforma PAC dupa 2013 & Situatia terenurilor agricole vazuta prin ochi francezi

15/6/2012

0 Comments

 
Reforma PAC dupa 2013 & Situatia terenurilor agricole vazuta prin ochi francezi - Agrimedia.ro
Peste 70 de participanţi, reprezentând diferite segmente ale sectorului agricol, au participat la data de 5 iunie la seminarul „Reforma Politicii Agricole Comune după 2013 & Situaţia terenurilor agricole”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), în parteneriat cu Serviciul Economic din Bucureşti, Ambasada Franţei în România.


Scopul evenimentului a fost acela de a discuta propunerile Comisiei europene la reforma PAC 2014-2020, situaţia terenurilor agricole din Romania, dar şi dezbateri cu privire la experienţa agricultorilor francezi şi romani.

„Gestiunea suprafeţelor agricole trebuie să ţină seama de coabitarea în Romania a unui model tradiţional de agricultură şi a unui model viabil din punct de vedere economic. Trebuie să se permită o gestiune durabilă a pămantului, pentru a proteja acest potenţial natural de care Romania este mandră astăzi. Reforma PAC post- 2013 ajută agricultorii să se adapteze mai bine nevoilor unei pieţe în evoluţie, incurajandu-i să devină mai competitivi, respectand în acelaşi timp constrangerile legate de mediul inconjurător. Franţa are o mare tradiţie agricolă şi mulţi agricultori francezi s-au instalat în Romania, unii dintre ei chiar în urma cu 20 de ani”, a declarat dl Bruno Roche, preşedintele CCIFER.

„Cu ocazia instalării în funcţie, la data de 17 mai, noul ministru francez al agriculturii, Stephane Le Foll, a declarat faptul că una dintre mizele majore din urmatoarea perioadă va fi miza europeană legată de reforma PAC, cu o intrebare cheie adresată tuturor europenilor: ce direcţie vrem să dăm agriculturii sau mai degrabă agricultorilor din Europa, ţinând cont de marea lor diversitate?

Franţa şi Romania au împărtăşit întotdeauna ambiţia unei politici agricole comune puternice în sânul politicii europene. Cred că este esenţial ca aceste două mari ţări agricole să continue, aşa cum o fac de multă vreme, să işi apropie punctele de vedere într-o voce comună, pentru a apăra această politică esenţială pentru Europa de maine”, a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în Romania.

În cadrul conferinţei, cei prezenţi în sală s-au bucurat de intervenţia lui Christian Pees, vicepreşedinte fondator al Momagri, precum şi vicepresedinte al COGECA, Confederaţia generală a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. Acesta a explicat că obiectivele Politicii Agricole Comune ar trebui să fie, în primul rand, asigurarea competitivităţii fermierilor europeni în raport cu celelalte agriculturi dezvoltate din ţări precum Statele Unite, Brazilia, China sau Australia.

Competitivitatea europeană în domeniul agricol fiind în primul rand garantată de protejarea fermierilor de volatilitatea specifică a preţului materiilor prime. În opinia sa, sistemul de subvenţionare la suprafaţă din primul palier al PAC este neadaptat şi mai scump decat o politică de intervenţie punctuală în caz de volatilitate crescută a preţului materiilor prime. „Planeta are nevoie de o producţie de materii prime alimentare din ce în ce mai mare, pentru a satisface toate nevoile celor 9 miliarde de locuitori. Trăim intr-o lume globalizată, în care nu se mai pune problema că fermierii nu işi pot vinde producţia. Trebuie să dublăm producţia în următorii 30 ani, iar regularizarea volatilităţii preţului materiilor prime este absolut necesară. Astăzi asistăm la o mare volatilitate a preţurilor, de pe urma căreia consumatorul final va fi din ce în ce mai vulnerabil, dar în primul rand fermierii sunt cei care pierd, indiferent de mărimea lor. Fermierii trebuie să se asocieze şi să obţină perspective clare privind preţurile producţiei lor, deoarece singuri nu pot face faţă în circuitele concentrate ale comerţului mondial cu produse agricole”, a mai spus Christian Pees.

În a doua parte a evenimentului, agricultori romani şi francezi stabiliţi în România au participat la o masă rotundă despre situaţia terenurilor agricole din Romania. Printre temele dezbătute putem menţiona: făramiţarea terenurilor agricole, restructurarea fermelor agricole etc. Robert Levesque, director de studii la FNSAFER, a vorbit despre experienţa SAFER în Franţa, obiective, guvernare, metode de intervenţie şi politica de organizare aplicată în Franţa de 50 de ani.

O nouă viziune pentru agricultură

Momagri este o organizaţie mondială agricolă prezidată de Pierre Pagesse, preşedintele Limagrain. Aceasta reuneşte cei mai importanţi manageri din lumea agricolă şi urmăreşte promovarea unui sistem de reglementare pentru pieţele agricole, incurajează dezvoltarea comerţului, în special în ţările în curs de dezvoltare, consolidează potenţialul de cercetare, precum şi abilităţile de investiţii, productivitate şi ocuparea forţei de muncă, combate tendinţele speculative şi de sprijin excesiv, care denaturează operaţiunile de piaţă în detrimentul dezvoltării durabile.

CCIFER reuneşte peste 350 de companii aderente, care activează în sectoare diferite. In 2011, companiile membre au realizat o cifră de afaceri globală de 20 mld. Euro şi au angajat peste 110.000 de persoane.

CCIFER are ca misiune dezvoltarea relaţiilor franco-romane şi propune o gamă completă de servicii de dezvoltare a afacerilor în Romania. în cadrul CCIFER funcţionează diferite grupuri de lucru tematice dedicate structurării dialogului intre sectorul public şi privat şi inaintării de propuneri şi iniţiative specifice.

Acest seminar este al doilea dintr-o serie de patru care vor fi organizate în 2012, următoarele fiind dedicate organizării filierei „lapte” şi gestiunea riscului financiar şi comercial în sectorul agricol.

Lazăr CHIRA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE