REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Reglarea plugului PP - 4 - 30 M

15/8/2010

0 Comments

 
Picture
În scopul realizării unei arături de calitate, cu un consum minim de combustibil, este necesar ca, înainte de începerea lucrului, plugul să fie verificat și reglat corespunzător, în funcție de condițiile de lucru.


Plugul PP - 4 - 30 M este destinat să execute arături superficiale (12-15 cm), normale (18-20 cm) și adânci (28-30 cm) în solurile ușoare, mijlocii și grele și, respectiv, în condiții de lucru diferite, prin construcție acesta fiind prevăzut cu posibilități multiple de reglare. Principalele reglaje ce trebuie efectuate în exploatare sunt următoarele:

Reglarea lățimii de lucru a primei trupițe.
Se slăbesc șurubul de fixare a inelului și șurubul cu contrapiuliță de fixare a pârghiilor montate prin intermediul penei și a barei cotite. Bara cotită se deplasează spre dreapta (spre câmpul arat), astfel încât șurubul de fixare a inelului opritor să coincidă cu noul orificiu de pe bara cotită, pozitia C, după care se strâng la loc șuruburile inelului opritor și cel al pârghiilor, care se asigură cu contrapiuliță.

Micșorarea lățimii de lucru a primei trupițe.
Se execută aceleași operații ca în cazul măririi lățimii de lucru, cu singura deosebire că bara cotită se deplasează spre stânga (spre câmpul nearat), iar inelul se fixează în poziția (locașul) A. Pentru o lățime de lucru medie, bara cotită se va menține la mijloc, inelul fixându-se în poziția B.

Reglarea lățimii de lucru a plugului
Se slăbesc contrapiulița și șurubul de blocare a poziției șurubului de reglaj și apoi se rotește în sensul acelor de ceasornic, pentru mărirea lățimii de lucru, iar pentru micșorare, în sens invers. După efectuarea reglajului, se strânge din nou șurubul de blocare și se face proba în teren.

Reglarea adâncimii de lucru
Se efectuează prin ridicarea sau coborârea roții de sprijin a plugului, acționând tija filetată cu manivela. Dacă tractorul este prevăzut cu instalație hidraulică cu control automat de forță și poziție, reglarea adâncimii de lucru se realizează cu instalația hidraulică a tractorului, astfel: roata de sprijin a plugului fie se ridică în poziție maximă, fie se demontează; se coboară plugul în mod progresiv, prin acționarea manetei, pentru lucrul cu efort controlat până se obține adâncimea necesară; se limitează poziția de comandă a ridicătorului hidraulic, cu scopul păstrării adâncimii de lucru; după reglarea adâncimii de lucru, se trece sistemul hidraulic pe control automat.

Reglarea unghiului de pătrundere a trupiței în sol
Se realizează cu ajutorul tijelor filetate care fixează barele pe suporții lor, respectiv care dau poziția aripii cormanei.

Reglarea cuțitului disc
Se realizează prin ridicarea sau coborârea în suportul său a axului cotit până când limita inferioară a circumferinței sale este situată cu 30-50 mm deasupra planului tăișului brazdelor.

Reglarea călcâiului plazului ultimei trupițe
Se realizează prin ridicarea sau coborârea călcâiului față de plan, după ce s-au slăbit piulițele șuruburilor de fixare.

Reglarea paralelismului cadrului plugului cu solul
Pe direcția longitudinală, se realizează prin acționarea tirantului central de la mecanismul de suspendare, iar pe direcție transversală, prin modificarea lungimii tiranților verticali ai aceluiași mecanism. România dispune de toate categoriile de sol, iar valorificarea potențialului productiv al acestora depinde nu numai de executarea operațiilor tehnologice la momentul optim, ci și de posibilitatea executării lucrărilor solului la acest moment. Necorelarea acestei posibilități cu momentul optim poate fi determinată de imposibilitatea executării lucrărilor pe anumite categorii de sol, din cauza excesului sau lipsei de umiditate. Asemenea restricții sunt impuse de solurile hidromorfe, de tip lacoviște, care pot avea un potențial de fertilitate ridicat, dacă se acordă importanța cuvenită lucrărilor solului, care trebuie să fie adânci și energice. Lucrarea de arat pe lacoviște poate fi executată la parametri de calitate ceruți dacă se folosesc pluguri cu cormane lamelare. Prin specificul construcției acestor lamele și a modului în care interacționează cu solul, se creează posibilitatea mărunțirii stratului de sol excesiv de uscat, respectiv evitarea înfundării plugului cu sol excesiv de umed, favorizând executarea arăturii în orice perioadă a anului. Comportarea plugurilor echipate cu cormane lamelare, dar și asigurarea calității corespunzătoare a arăturii sprijină, într-o manieră de necontestat, utilizarea acestui tip de plug, pe o asemenea categorie de sol. Pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de asigurarea rigidității acestor lamele, configurației optime a acestora, eventualele posibilități de modificare în timpul lucrului a unghiurilor caracteristice ce profilează suprafața de lucru a cormanei cu lamele s-au efectuat numeroase studii și cercetări și în România, care au confirmat recomandările făcute de specialiștii de peste hotare privind utilizarea plugurilor cu cormane laterale, pe soluri cu exces de umiditatea sau lipsite de umiditate. Ca urmare a acestor concluzii, firme prestigioase de pluguri pe plan mondial au trecut la implementarea acestui tip de cormană în structura plugurilor pe care le fabrică. Astfel, în etapa actuală nu există firmă prestigioasă care să nu fabrice pluguri cu cormane lamelare. Concluziile specialistilor români în legatură cu avantajele utilizării acestui tip de cormană se suprapun peste ale cercetătorilor străini și sunt sintetizate prin: executarea unei arături la indici corespunzători de calitate, pe soluri grele și cu umiditate ridicată; reduceri semnificative de consumuri energetice; reducerea gradului de lipire a solului umed pe cormană, în comparație cu cormanele clasice; creștrea capacității de lucru a agregatului de arat pe seama creșterii vitezei de lucru, în comparație cu plugurile echipate cu cormane nedecupate.

Victor VĂTĂMANU
revista, agricultura, mecanica agricola, reglare plug, PP - 4 - 30 M
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE