REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Replica DSVSA Bucureşti la cele spuse de Cristian Lungu

15/2/2015

0 Comments

 
Picture
«Nu au fost înregistrate plângeri oficiale cu privire la tergiversarea înregistrării sanitare veterinare a automatelor de vânzare lapte crud.»
Chiar dacă a fost nejustificat de lungă aşteptarea replicii DSVSA Bucureşti cu privire la acuzele de tergiversare a înregistrării sanitare veterinare a automatelor de vânzare a laptelui crud, răspunsul transmis prin intermediul biroului de presă al ANSVSA este clar: „Nu au fost înregistrate plângeri oficiale“. „La nivelul DSVSA Bucureşti nu au fost înregistrate plângeri oficiale cu privire la tergiversarea înregistrării sanitare veterinare a automatelor de vânzare lapte crud“, au transmis oficialii direcţiei, precizând totodată că „din verificarea evidenţelor disponibile, toate documentele de înregistrare pentru vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor de lapte au fost eliberate pentru operatori economici care deţin exploataţii comerciale de bovine - vaci de lapte, autorizate sanitar-veterinar, pentru care au depus documente care atestă acest fapt“, demontând unele dintre acuzele fermierului Cristian Lungu. Mai mult, în aceeaşi ordine de idei, conform DSVSA Bucureşti, în anul 2014, prin corespondenţă cu direcţiile sanitare veterinare judeţene în care se află exploataţiile de animale producătoare de lapte, direcţia „a solicitat comunicarea rezultatelor verificărilor la nivelul exploataţiilor de animale producătoare de lapte, de la care se realizează alimentarea automatului/automatelor pentru vânzarea laptelui crud, a condiţiilor de igienă prevăzute în Anexa III, Secţiunea IX, Cap. I, pct. II şi III din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu modificările şi completările ulterioare (număr total de germeni/ml, număr de celule somatice/ml, conţinutul în reziduuri de antibiotice, contaminanţi), nefiind înregistrate situaţii deosebite în acest sens“.

Ordinul 55/2010 - baza legală care stabileşte condiţiile de vânzare a laptelui crud prin automate

Conform informaţiilor transmise de biroul de presă al ANSVSA, Ordinul nr. 55/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor reprezintă baza legală care stabileşte condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor. Astfel, exploataţiile de unde provine laptele trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, inclusiv pentru activitatea de vânzare directă a laptelui crud. În vederea asigurării unui autocontrol al calităţii laptelui crud conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti pentru efectuarea de analize.

Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se alimentează cu lapte zilnic, iar laptele crud nevândut va fi preluat de către proprietarul fermei de origine şi va fi utilizat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Alimentarea unui automat se efectuează numai cu lapte crud provenit de la un singur operator, producător de lapte crud şi numai de către producătorul de lapte căruia îi aparţine exploataţia de animale producătoare de lapte şi automatele pentru distribuirea laptelui. În cazul în care, în urma controalelor oficiale efectuate de medicii veterinari sau în baza rezultatelor de laborator, laptele nu se încadrează în parametrii de calitate şi salubritate stabiliţi de legislaţia în vigoare, respectiv la numărul total de germeni, numărul de celule somatice, reziduuri de medicamente, parametri microbiologici şi fizico-chimici, se va dispune suspendarea sau interzicerea vânzării directe a laptelui crud până la eliminarea neconformităţii şi remedierea deficienţelor constatate.

Verificările automatelor de lapte sunt efectuate în conformitate cu prevederile Ordinului 29/2014 al preşedintelui ANSVSA

Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr. 29/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, prevede şi conduita de control oficial prin verificare/testare/recoltare de probe în unităţile înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel că, potrivit Programului strategic menţionat anterior, se prelevează probe pentru determinarea criteriilor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală. Verificările automatelor de lapte (inspecţii şi recoltări de probe) sunt efectuate în conformitate cu prevederile Ordinului 29/2014 al preşedintelui ANSVSA, care stabileşte Normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor.

În conformitate cu prevederile art. 31 lit. (f), pct. (1) din Regulamentul Parlamentului European nr. 882/2004 privind controalele oficiale, autoritatea veterinară competentă trebuie să întocmească şi să actualizeze lista cu operatorii din domeniul alimentar înregistraţi/autorizaţi şi supuşi controlului oficial, pe care trebuie să o pună la dispoziţia publicului, această situaţie putând fi consultată pe site-ul ANSVSA, secţiunea „unităţi înregistrate“, fişierul excel - automate de vânzare a laptelui crud.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE