REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Retete pentru mancaruri de Paste

15/4/2011

0 Comments

 
Picture
Între practicile culinare românești consacrate sărbătoririi Paștilor creștinești,
se înscriu și următoarele bucate tradiționale, pe care le-am regăsit în remarcabila „teză” gastronomică aparținând lui Al.O. Teodoreanu.

Borș de miel (pentru șase persoane)
Se curață carnea de mile de pielițe și se pune în apă rece, unde se lasă o oră. Fierbi într-o oală 2 litri de apă cu sare, în care adaugi 1-2 morcovi, o țelină întreagă, dar nu tăiată, ci numai crestată, și 100 de grame de ceapă tocată mărunt. Lași legumele să fiarbă și speli carnea în mai multe ape reci. Când legumele sunt aproape gata, pui și carnea în oală la fiert. După ce a fiert împreună cu legumele circa 15 minute, acrești cu borș și lași să mai dea un clocot. Tragi apoi oala de pe foc. Îi adaugi 2-3 legături de ceapă verde, calită în 80 de grame de grăsime, dar și mărar, pătrunjel și leuștean tocate mărunt. Ajuns aici, farfurii adânci și linguri să ai, că borșu de miel este gata!

Friptură de miel la tavă
Tai mielul în două, de-a lungul coloanei vertebrale, îl cureți și-l ștergi (este mai bine decât să-l speli), îl sărezi și-l așezi într-o tavă cu grăsime bine încinsă. Bagi tava la cuptor. Cuptorul trebuie să fie bine încălzit de un foc zdravăn. Din când în când, ungi mielul cu o pană înmuiată în zeama lui și, dacă-ți place, și în untdelemn. Când începe coaja să se scorojească, rumenindu-se frumos, nu-ți mai rămâne decât să-l așezi pe o farfurie caldă, să-l garnisești cu cartofi prăjiți și să-l duci la masă. Dacă nu ai salată verde, care i se potrivește cel mai bine, o poți înlocui cu murături în saramură sau oțet de vin.

Drob
Tocătura se face din măruntaie: ficat, inimă, plămâni, rinichi, splină. Le speli, le opărești, le speli iar și le pui la fiert în apă cu puțină sare. După ce au fiert, le lași să se răcească. Pe urmă, faci tocătura cum preferi (cu satârul sau cu mașina). Prăjești în grăsime ceapa tăiată mărunt. Când s-a prăjit ceapa, torni peste ea tocătura, adăugând și ceapa verde tăiată mărunt și le lași la prăjit încă 5 minute. Tragi apoi la o parte și, după ce s-a răcit puțin tocătura, adaugi sare, piper și unul sau două ouă, le amesteci și bagi totul în prapur. Se înțelege că, în timpul acestei operațiuni, prapurul a zăcut în apă rece, unde este necesar să stea cel puțin o oră. După ce ai umplut prapurul cu tocătura, dându-i o formă rotundă, îl tăvălești prin făină și ou, îl prăjești în grăsime încinsă la foc iute, până ce prinde o crustă frumoasă de culoare aurie și-l așezi apoi la gura cuptorului, ca să se pătrundă bine, fără să se ardă.
Poftă bună!
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE