REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit la început de an

15/1/2017

0 Comments

 
Picture
Preşedinţia şi-a prezentat programul de lucru şi priorităţile în sectorul agricol şi cel al pescuitului. Principala prioritate în agricultură va fi monitorizarea situaţiei pieţelor şi a negocierilor în curs de desfăşurare privind comerţul, dar şi înregistrarea de progrese în dosare precum producţia ecologică, pădurile, rezistenţa la antimicrobiene şi medicamentele de uz veterinar.
În domeniul pescuitului, Preşedinţia va depune eforturi în direcţia adoptării unei serii de texte legislative esenţiale privind, printre altele, mai multe planuri multianuale, flotele de pescuit externe şi o serie de măsuri tehnice. „Vom avea ocazia, în cadrul reuniunii informale din Malta a miniştrilor agriculturii, să discutăm despre o parte din principalele provocări cu care ne confruntăm, cum ar fi adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi gestionarea eficientă a apei“ - Roderick Galdes, secretar parlamentar maltez pentru agricultură şi preşedinte al Consiliului.

Situaţia pieţei
Consiliul a fost informat cu privire la cele mai recente evoluţii ale principalelor pieţe agricole şi a discutat despre constatările celui de-al doilea raport cu privire la punerea în aplicare a aşa-numitului „pachet privind laptele“, precum şi despre concluziile forumului UE privind carnea de ovine. „Pieţele se redresează în ritm lent, dar este clar că unii fermieri trec în continuare printr-o perioadă dificilă. Urmărim îndeaproape situaţia şi vom lua măsuri suplimentare dacă acest lucru se va dovedi necesar“ - Roderick Galdes, secretar parlamentar maltez pentru agricultură şi preşedinte al Consiliului. În cadrul dezbaterii care a urmat, miniştrii au recunoscut că s-au înregistrat unele progrese, dar şi-au exprimat îngrijorarea faţă de nivelul constant de volatilitate din mai multe sectoare şi segmente ale pieţei, în special în ceea ce priveşte sectorul lactatelor, cel al cărnii de vită şi cel al cărnii de pasăre. De asemenea, Consiliul s-a declarat mulţumit de punerea în aplicare a pachetului privind laptele şi de prelungirea acestuia dincolo de anul 2020.

Aspecte comerciale internaţionale
Consiliul a fost informat cu privire la progresele înregistrate în negocierile comerciale în curs, cu relevanţă pentru agricultură, şi a desfăşurat un schimb de opinii cu privire la studiul economic efectuat de Comisie privind impactul cumulat al acordurilor de liber schimb (ALS) asupra sectorului agricol din UE. Miniştrii au subliniat importanţa schimburilor comerciale pentru agricultură şi beneficiile economice potenţiale ale acordurilor de liber schimb. Cu toate acestea, miniştrii au atras atenţia, totodată, asupra pericolelor unor acorduri inegale şi şi-au exprimat preocuparea cu privire la eventualele acorduri cu concurenţi direcţi. Aceştia au solicitat Comisiei să ţină seama pe deplin de sensibilităţile anumitor sectoare în cadrul negocierilor. Miniştrii au mai fost informaţi cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte consecinţele gripei aviare, la excepţiile de la normele privind denumirile de origine protejate pentru vinuri, precum şi la rezultatele celei de-a 40-a conferinţe a directorilor agenţiilor naţionale de plăţi.

Concluziile Consiliului: fermieri mai puternici, lanţ alimentar mai bun
Consiliul recunoaşte importanţa bunei funcţionări a lanţului alimentar şi îşi exprimă preocuparea cu privire la vulnerabilitatea fermierilor în acest context, în pofida unor eforturi multiple menite să le îmbunătăţească situaţia. În concluzii sunt propuse soluţii pe care Comisia şi statele membre le-ar putea pune în aplicare pentru a garanta, printre altele, că riscurile sunt partajate în mod mai echitabil de-a lungul lanţului de aprovizionare, operarea pe bază de contracte este consolidată, iar transparenţa pieţei şi gestionarea riscurilor sunt îmbunătăţite. Consiliul a subliniat importanţa unor condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi cei implicaţi în lanţul de aprovizionare, care ar putea fi realizate prin intermediul unui cadru legislativ comun la nivel european.

„Echitatea este noua regulă a jocului. Combaterea practicilor comerciale neloiale a intrat într-o nouă eră. Astăzi am accelerat lupta noastră împotriva practicilor comerciale neloiale. Sprijinul unanim al Consiliului înseamnă că practicile comerciale vor fi examinate îndeaproape la nivel european. Preşedinţia slovacă şi-a îndeplinit pe deplin obiectivul de a asigura un mediu de afaceri transparent şi echitabil pentru fermierii europeni“, a declarat Gabriela Matecná, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale din Slovacia şi preşedinte al Consiliului.

Miniştrii au fost informaţi în legătură cu stadiul negocierilor referitoare la propunerea de regulament privind producţia ecologică şi în legătură cu: drepturile amelioratorilor de plante şi punerea în aplicare a noului regulament privind măsurile de protecţie împotriva organismelor dăunătoare plantelor, rezultatele reuniunii inaugurale a Platformei UE privind risipa de alimente şi pierderile alimentare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE