REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Reuniunea lunară a Consiliului Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit

15/12/2016

0 Comments

 
Picture
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în perioada 12-13 decembrie 2016, la cea de-a 3.509-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), la Bruxelles (Belgia).
Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte ce vizează domeniul Pescuit, mai exact propunerea pentru un Regulament al Consiliului privind stabilirea oportunităţilor de pescuit şi a cotelor de pescuit aplicabile în apele Uniunii şi pentru flotele de pescuit în unele ape non-UE. De interes pentru România a fost propunerea pentru Regulamentul Consiliului privind cotele de pescuit în Marea Neagră. Cu privire la acest punct, România a susţinut adoptarea unui regulament care asigură menţinerea cotelor la nivelul celui aplicabil pentru anul 2016 (calcan: 42,5 tone/an). În ceea ce priveşte domeniul Agricultură, pe agendă s-a aflat Proiectul de Concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare şi practicile comerciale neloiale. Preşedinţia a propus un set de concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare şi practicile comerciale neloiale. S-a agreat asupra faptului că fermierii reprezintă veriga slabă şi că sunt aplicate practici comerciale neloiale. Cu privire la acest capitol, statele membre au avut reacţii diferite, o parte din acestea, printre care şi România, susţin aspecte precum consolidarea poziţiei fermierului pe lanţul alimentar în cadrul textului de concluzii. O altă parte a statelor membre susţin necesitatea consolidării poziţiei fermierilor în cadrul lanţului alimentar, dar se opun adoptării unei legislaţii la nivel european care să reglementeze practicile comerciale neloiale. Principalele argumente în acest sens le reprezintă posibila creştere a birocraţiei, existenţa unor legislaţii şi sisteme funcţionale la nivel naţional, principiul subsidiariţăţii, perturbarea pieţei interne.

Comisia Europeană a luat notă de observaţiile statelor membre şi va ţine cont în analiza sa de componenta de subsidiaritate. Apreciază pozitiv setul de concluzii ale Consiliului, iar intenţia nu este de a reduce protecţia sistemelor existente. Importanţa iniţiativei pentru consolidarea puterii de negociere a fermierului în cadrul lanţului alimentar va fost abordată şi la forumul de la nivel înalt organizat de DG GROW pe 15 decembrie a.c.

Un alt subiect pe ordinea de zi a fost reprezentat de schimbările climatice şi agricultura, în discuţie fiind propunerea de regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind reducerile anuale a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030.

Despre politica privind agricultura şi pescuitul
Consiliul adoptă, în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European, acte legislative într-o serie de domenii legate de producerea hranei, dezvoltarea rurală şi gestionarea activităţilor de pescuit. Printre domeniile politicii agricole se numără Politica Agricolă Comună (PAC), normele privind piaţa internă pentru agricultură, silvicultură, producţia ecologică, calitatea producţiei şi siguranţa produselor alimentare şi a hranei pentru animale. Măsurile legate de PAC au drept obiectiv creşterea productivităţii agricole, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă, stabilizarea pieţelor, garantarea disponibilităţii aprovizionărilor şi asigurarea unor preţuri rezonabile pentru produsele livrate consumatorilor. De asemenea, Consiliul adoptă acte legislative privind politica în domeniul pescuitului, stabilirea capturilor totale admisibile (TAC) anuale şi a cotelor pentru fiecare specie, precum şi alocarea posibilităţilor de pescuit. Una dintre principalele provocări este de a face pescuitul mai durabil din perspectiva mediului şi mai viabil din punct de vedere economic, abordând, în acelaşi timp, chestiuni precum pescuitul excesiv şi supracapacitatea flotelor.

Priorităţile Consiliului Agricultură şi Pescuit pe perioada preşedinţiei slovace
Consiliul va examina modalităţile de consolidare a poziţiei fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare. Acesta va lua, de asemenea, decizii privind măsurile de stabilizare a pieţelor agricole, mai ales în sectoarele produselor lactate şi cărnii de porc. Miniştrii vor continua discuţia privind simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC) şi negocierile privind agricultura ecologică şi etichetarea produselor ecologice. În acelaşi timp, Consiliul Agricultură şi Pescuit va desfăşura lucrări referitoare la punerea în aplicare a Strategiei UE pentru păduri şi va promova gestionarea globală durabilă a pădurilor. În sectorul politicii în domeniul pescuitului, Consiliul se va concentra pe stabilirea limitelor de captură pentru Marea Baltică, Marea Neagră, speciile de adâncime şi alte stocuri.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE