REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Rezultate, obiective si propuneri ale MADR la inceput de an

15/2/2012

0 Comments

 
Rezultate, obiective si propuneri ale MADR la inceput de an - Agrimedia.ro
La începutul lunii februarie, Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a abordat o serie de subiecte precum balanţa comercială de produse agroalimentare, implementarea şi perspectivele PNDR, realizările anului trecut, dar şi obiectivele pentru 2012. Totodată, în cadrul evenimentului s-a vorbit despre o propunere ce trebuie analizată privind reducerea TVA la alimente.

În deschiderea conferinţei, fostul ministru al Agriculturii a dorit să precizeze că 2011 a fost un an agricol bun, dar nu unul în care s-au înregistrat producţii record. „Anul 2011 a fost un an agricol bun, cu producţii la un nivel bun, dar nu putem vorbi de o supraproducţie. A fost un an cu rezultate bune datorită câtorva factori, precum condiţiile climatice favorabile. Foarte rar se întâmplă ca într-un an să existe condiţii favorabile atât pentru cultura de grâu, cât şi pentru cea de porumb. Un alt factor decisiv în obţinerea producţiilor a fost asigurarea la timp a surselor financiare ale fermierilor. Rezultatele bune s-au obţinut, nu în ultimul rând, datorită efortului tehnic al fermierilor. Fermele au început să se tehnologizeze. Am făcut în dese rânduri aprecieri despre modul în care fermierii au lucrat terenul în toamnă, care a permis o bună gestionare a apei în sol, fapt ce va ajuta culturile agricole din 2012”, a spus dl Tabără. În privinţa producţiilor, fostul ministru a precizat că România trebuie să producă mult peste necesar în toate sectoarele agricole. „Avem nevoie de o dezvoltare a tuturor sistemelor de producţie în România. Toate sunt importante, pornind de la sistemul ecologic de producţie şi până la cel intensiv. Toate sunt complementare, toate participă pe o anumită nişă de economie agricolă şi ca atare ele trebuie sprijinite. România trebuie să rămână exportator de produse agricole, să fie un jucător important pe piaţa internaţională. Este o realitate şi o necesitate”, a declarat Tabără. Fostul ministru al Agriculturii a încurajat construcţia de silozuri. „Salut construcţia de silozuri în porturile dunărene şi de la Marea Neagră, indiferent cine le face, pentru că voi fi întotdeauna într-o relaţie bună cu cei care deschid piaţa mondială.” Cu privire la anul agricol ce tocmai a început, Tabără a declarat că va fi unul dificil şi că va încerca să obţină o suplimentare a fondurilor alocate de Guvern pentru agricultură chiar la prima rectificare bugetară. „Am putea beneficia de un aport suplimentar la prima ractificate, care este necesar. Avem nevoie, în primul rând, pentru că anul agricol 2012 nu este unul uşor, ci unul greu. Ştiu sigur că acea cantitatea de apă necesară plantelor pe adâncimea de 100 cm este satisfăcută la această dată, însă am emoţii legate de ger şi temperaturile de -25...-30 de grade Celsius.”

Deficitul balanţei comerciale a scăzut cu 30,8%
În cadrul conferinţei de presă, fostul ministru al Agriculturii a vorbit despre scăderea deficitului balanţei comerciale. „În aceste zile, se discută foarte mult despre performanţele unor programe de guvernare. Nu doresc să intru în detalii, însă vă prezint câteva date. În anul 2008, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare era de 2,63 mld. euro, în 2010 acesta era de 729,4 milioane de euro, iar în primele 10 luni ale anului 2011, deficitul estimat este de 457,3 milioane de euro, mai scăzut cu 30,8% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2010”, a afirmat dl Tabără. Potrivit fostului ministru valoarea totală a exporturilor produselor agricole în primele 10 luni ale anului 2011 a fost de 3,1 mld. euro, în creştere cu 28,1% faţă de valoarea înregistrată în 2010. „Dacă vom merge în acest ritm, în perioada 2014-2015, România va avea un sold pozitiv privind balanţa comercială cu produse agroalimentare.” Seminţele de floarea-soarelui au dominat topul produselor agricole la export, cu o pondere valorică de 13,1% şi încasări de 405,2 milioane de euro. Urmează în top export produsele din tutun şi porumbul, cu ponderi valorice de 12,3% şi, respectiv, 11,3%, încasările fiind de 382,8 mil. euro şi, respectiv, 351,6 mil. euro. Seminţele de rapiţă şi grâul ocupă următoarele locuri în clasamentul produselor exportate în 2011, cu ponderi valorice de 7,8%, încasările fiind de 241,6 mil. euro şi, respectiv, 240,6 mil. euro. Importurile de produse agroalimentare în primele 10 luni din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010 au crescut cu 15,5%, până la nivelul de 3,5 mld. euro. În topul produselor agroalimentare importate se află zahărul şi carnea de porc, cu ponderi valorice de 6,9% şi, respectiv, 6,1%, valorile fiind de 246,7 mil. euro şi, respectiv, 216,9 mil. euro. UE a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Astfel, în primele 10 luni ale anului 2011, exporturile de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 74,3%, iar importurile din statele membre UE au deţinut 79,3%.

Propunere privind reducerea TVA
În cadrul conferinţei de presă, fostul ministru a declarat că reducerea sub 10% a TVA pentru produsele agroalimentare şi reducerea nivelului accizelor sunt două probleme care trebuie discutate în perioada următoare. „Ar trebui să discutăm foarte serios în perioada următoare despre reducerea TVA la alimente şi produse agroalimentare şi nivelul accizelor. Reducerea TVA să nu fie doar la produse finite, ci pe întreg lanţul. Avem un studiu finalizat la nivelul ţărilor europene pe ceea ce înseamnă TVA la produsele alimentare şi producţia alimentară, care este foarte diferită de la o ţară la alta. Rezolvând această chestiune, lovim dur evaziunea fiscală. Taxarea inversă la cereale, care este pentru o anumită perioadă, nu va rezolva problema de fond. Este chiar o chestiune de abordat cu FMI”, a spus dl Tabără. În opinia fostului ministru al Agriculturii, taxarea inversă a cerealelor nu a redus foarte mult evaziunea fiscală, deoarece aceasta s-a dus pe linii colaterale ale producţiei principale de materii prime, adică în sistemul de panificaţie: „Am rezolvat evaziunea la grâu, dar nu şi la pâine”.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE