REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Rezultate preliminare ale negocierilor purtate la Bruxelles

15/12/2012

0 Comments

 
Picture
La data de 27 noiembrie, ministrul Daniel Constantin a invitat la sediul MADR reprezentanţii fermierilor, pentru a le aduce la cunoştinţă rezultatele preliminare ale negocierilor purtate la Bruxelles în cadrul Consiliului European din 22-23 noiembrie 2012.

În cadrul întâlnirii, ministrul DanielConstantin s-a declarat nemulţumit de rezultatele negocierilor, arătând că sumele negociate până în acest moment au rămas la nivelul celor convenite cu prilejul negocierilor de aderare din perioada 2004-2005. Principala nemulţumire şi preocupare, atât a ministrului Agriculturii, cât şi a reprezentanţilor fermierilor prezenţi la discuţii, a reprezentat-o propunerea preşedintelui Herman Van Rompuy ca nivelul cofinanţării pentru proiectele derulate pe dezvoltare rurală să fie de 25%.

În acest sens, ministrul Agriculturii a arătat că România s-a descurcat destul de greu şi cu o cofinanţare de 5%, efortul bugetar necesar pentru o cofinanţare de 25%, în actualul context al crizei globale, riscând să pună România în situaţia de a nu putea face faţă efortului bugetar propus şi de a nu putea atrage toate fondurile europene puse la dispoziţie în perioada 2014-2020.

„Pe zona de investiţii este foarte important să avem un grad de cofinanţare cât mai mic. În acest moment, gradul de cofinanţare al României este de 5% şi avem dificultăţi în a asigura partea de la bugetul de stat şi cu 5%. Mă întreb cum va fi cu 25%? (…) Eu îmi fac datoria să îi informez pe fermieri, pentru că altfel va exista riscul ca 7 ani să ne întrebe fermierii de ce nu au un sprijin la fel de mare ca alţi agricultori din Uniunea Europeană: pentru că la acest moment trebuie să fim puternici, să negociem bine. Eu cred că se vor modifica lucrurile (...) Sunt anumite lucruri pe care putem să le îmbunătăţim, mă bucur că există acest timp şi toate eforturile se vor face şi la nivelul Consiliului de Miniştri şi în discuţiile bilaterale între miniştri şi între prim-miniştri şi chiar între şefi de state. Sunt convins că este în interesul tuturor să avem sume cât mai mari, fie că vorbim de Politica Agricolă Comună, fie de Politica de Coeziune. Dar repet, dacă vrem să dezvoltăm parteneriatul acesta social este important să fim în permanentă legătură cu fermierii”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.

În altă ordine de idei, ministrul Daniel Constantin a arătat că România a fost una dintre puţinele ţări europene care în anul 2012 a acordat fonduri consistente de la bugetul naţional pentru sprijinirea fermierilor, dând astfel exemplul plăţilor pe suprafaţă, a ajutorului de minimis, respectiv plăţile pentru bunăstarea animalelor.

„România este una dintre puţinele state care în anul 2012, şi pe fondul unei secete puternice, a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat. Este pentru prima dată când jumătate din fermierii din România primesc nivelul maxim admis, de 176 de euro pe hectar, iar cealaltă jumătate, 154. Este o diferenţă semnificativă faţă de anul trecut, de 132 de euro pe hectar. Aici sunt problemele, în primul rând vizavi de sprijinul pe care îl vom primi. Acesta va creşte progresiv. (…) Despre această creştere vorbea şi preşedintele; sigur că dânsul spune că a negociat o creştere a subvenţiilor cu 50%, de la 119 euro în 2012, la 180 de euro. Dar această negociere a fost făcută în anul 2004-2005 şi reglementată prin Tratatul de Aderare, iar în anul 2016 să ajungem la 180 de euro pe hectar. Sigur că era important să avem un buget cât mai mare, pentru a recupera decalajele pe care le avem faţă de ceilalţi fermieri până în anul 2020. În momentul de faţă, aşa cum arată negocierile, este posibil ca în anul 2020 să ajungem la un sprijin mediu de 196 de euro pe hectar.” Totodată, ministrul Agriculturii le-a solicitat participanţilor la discuţii ca în anul 2013 să se stabilească un calendar al întâlnirilor tematice cu fermierii,în cadrul cărora să se realizeze şi noul Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020, acesta urmând a fi mai suplu şi mai uşor de implementat, atât pentru administraţie, cât şi pentru beneficiari.

„A doua problemă, care implică mai mult administraţia, este legată de partea de cofinanţare. Până acum cofinanţarea pe fondurile europene, pe fondurile de dezvoltare rurală a fost de 15%, deci contribuţia de la bugetul de stat. Preşedintele Herman Van Rompuy doreşte ca fiecare stat să contribuie din bugetul propriu cu 25%. (…) Bugetul de stat nu-şi va permite foarte uşor să cofinanţeze, să facă un efort atât de mare, astfel încât să atragem fonduri europene. Cu alte cuvinte, de renegocierea care se face în acest moment depinde capacitatea de absorbţie pe care o va avea România în perioada 2014-2020. Este foarte important să ne batem cu toate argumentele pe care le avem la îndemână. Ne-ar părea rău, pentru că Programul de Dezvoltare Rurală în România chiar a mers. În momentul de faţă, sunt aproape 4,3 miliarde de euro care sunt deja atrase, deja rambursate de către Comisia Europeană. Mai avem puţin până la 8,1 miliarde de euro. Gradul de contractare este de aproape 70% în momentul de faţă.”
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE