REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Rezultatele loturilor Syngenta de tomate, castraveţi şi ardei de la Marcoser

1/7/2020

0 Comments

 
Picture
Pe 8 iunie, compania Syngenta a organizat o întâlnire digitală dedicată legumicultorilor, în care au fost prezentate rezultatele loturilor de tomate, ardei şi castraveţi organizate la Matca, în sera celor de Marcoser. 
Alături de reprezentanţii companiei, Andreea Caimac, director merketing culturi horticole protectia plantelor, Ramona Grama, director marketing Seminţe legume, Vasi Hoarcă, director vânzări Legume, Iulian Zafiu, director vânzări Protecţia plantelor, şi Livia Roşu, expert tehnic, a răspuns întrebărilor şi Marius Petrache, director general Marcoser. Syngenta testează anual peste 100 de produse din toate culturile legumicole, zeci de varietăţi la fiecare specie din portofoliu.

Anul acesta, Marcoser aniversează 15 ani, iar Marius Petrache afirmă că cea mai mare problemă rămâne în continuare vremea schimbătoare. Provocările acestui sezon atipic: ajustarea cantităţii de apă în sol şi a programului de fertilizare la fiecare cultură în parte din cauza alternanţelor de perioade însorite cu perioade cu ploi şi temperaturi scăzute.

Tomate

Anul acesta, în lotul de tomate au testat comportamentul hibrizilor cu creştere semideterminată (Gravitet, Qualitet, Devonet, Kaponet, Melonet cu mucron) şi cu creştere nedeterminată (Sandoline, Arawak, Landolino, Ciciu). Gama de tomate este însă foarte mare: de la hibrizi extratimpurii cu creştere semideterminată la hibrizi cu creştere nedeterminată, precum şi specialităţi (tomate roz, cherry). Dintre cei semideterminaţi, Iulian Zafiu a subliniat calităţile a trei noutăţi: Melanet (140-160 g/fruct, formează mucron natural), Devonet (timpurietate foarte bună, culoare uniformă, tolerant la pătarea cafenie, fruct de 200 g); Kaponet (legare foarte bună, sferic, roşu închis, 200 g). Hibrizi noi cu creştere nedeterminată: Kingset (fruct tip beef, costat, 220 g, se coace de la interior la exterior, se colorează bine), Ciciu (plantă viguroasă, culoare intensă, toleranţă la TSVW, îşi manifestă potenţialul maxim în ciclu lung). Sandoline - cea mai cunoscută varietate, alături de Gravitet, tolerante la TSVW, fusarium, la virusul rasucirii, au vigoare bună. Dintre specialităţi: Landolino - nedeteminat, tip prunişoară, culoare roşu-vişinie, fructele pot fi păstrate 10-12 zile după recoltare, coacere concentrată. În schema de combatere s-au folosit: Ridomil Gold (împotriva manei), Ortiva Top (alte boli foliare), Switch (putregai cenuşiu); Vertimec, Match (combatere trips), Affirm (Tutta absoluta, dăunător asupra căruia s-a atras atenţia mai ales pe ciclul II de cultură.) În schema de tratatament s-a introdus Taegro, un fungicid biologic, omologat pentru mai multe culturi şi boli, precum şi polenizarea integrală cu bondari. Directorul de la Marcoser a spus că specific zonei Matca este folosirea hibirzilor timpurii semideterminaţi, care, pe lângă acestă calitate, au şi coacere concentrată, acesta fiind un alt motiv pentru care legumicultorii de aici îi preferă. „Practic, în primele două săptămâni se recoltează mai mult de jumătate din producţie“, a precizat Marius Petrache. În opinia lui, Devonet şi Kaponet au un viitor promiţător, cel puţin în bazinul Matca.

Ardei

Cel mai cunoscut ardei galben este Barbie, dar alături de el au mai fost cultivaţi şi Kornelia (tip capia), Beniel (tip California, patru lobi, care la maturiate devine roşu), şi Sahem (ardei iute lung, cu grad moderat de iuţime, foarte plăcut la gust). De remarcat este toleranţa bună a hibridului Beniel la virusul petelor de bronz, ardeii fiind cunoscuţi pentru sensibilitatea la acestă boală. Are pulpa groasă şi poate fi recoltat şi în verde. Sahem este foarte productiv, se coace în roşu. Syngenta are în portofoliu şi ardei gogoşar Kabala.

Pentru protecţia culturii de ardei: Ortiva Top este unul dintre cele mai folosite fungicide, având spectru larg de boli, alături de Amistar, ThiovitJet (făinare), Ridomil Gold, Switch. Dintre insecticide, Livia Roşu recomandă o monitorizare atentă şi folosirea produselor Vertimec şi Voliam Targo pentru acarieni; musca miniera, molia tomatelor - Voliam Trago, Affirm; trips - Affirm, Match; nematozi - Nematorin, Tervigo (nematocid, produs nou). „Alegerea hibrizilor toleranţi în managementul integrat este foarte importantă, împreună cu combatere biologică a dăunătorilor. De asemenea, combaterea tripsului în vetre, unde presiunea este foarte mare, cu Vertimec şi Mach, aplicare consecutivă în bloc, apoi schimbarea clasei chimice de substanţe la următorul tratament“, a precizat şi Marius Petrache.

Castraveţi

În sera de la Marcoser s-au testat doi hibrizi: Spino (cornişon) şi Bomber (castravete lung). Spino este partenocarpic, are 10-12 cm, cu ţepi, toleranţă la făinare, la frig, se poate recolta la 30 de zile de la plantare, dă rezultate bune la plantare timpurie (chiar din ianuarie, dacă sera este încălzită). Castravetele lung Bomber este tolerant la făinare, foarte productiv, lungime de 30-35 cm. O altă recomandare pentru ciclu II - Ecol F1, iar pentru recoltare de toamnă- iarnă, din nou Spino. Pentru controlul bolilor: Cidely Top - combate antracnoza şi alte boli foliare, singurul omologat pentru Didimela.

Produse noi, în pregătire pentru 2021:
  • fungicidul biologic Taegro, care combate mana, făinare şi putregai, omologat la mai multe culturi de legume şi viţă-de-vie;
  • insecticidul Minecto Alpha, pentru combaterea Tuta absoluta şi a lepidopterelor la legume.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE