REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Rezultatele si obiectivele Ministerului Agriculturii

15/2/2011

0 Comments

 
Picture
La data de 25 ianuarie a.c., Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a susţinut o  conferinţă de presă, în cadrul căreia a vorbit despre rezultatele şi obiectivele pe care instituţia le-a îndeplinit sau le are în vedere. Pe lista celor mai importante realizări, ministrul Agriculturii a amintit de înţelegerea pe care a avut-o cu directorul general al OLAF, în decembrie, la reuniunea Consiliului de Miniştri, în legătură cu unele probleme la proiectele derulate prin Programul SAPARD.


„Aşa cum se ştie s-a început monitorizarea programului SAPARD. de către OLAF. Foarte multe dintre unităţile realizate prin acest program au avut şi au probleme. Era necesară o intervenţie pentru lămurirea oricărui tip de neregularitate. Ceea ce este important este faptul că s-a obţinut la Comisia juridică a DG Agri să se sancţioneze doar acele segmentele din proiecte asupra căror planează suspiciuni şi se demonstrează juridic că ele au fost dobândite ilegal. Nu se mai execută întregul proiect. Dacă s-ar fi continuat cum era până acum, cu tot felul de blocaje, am fi pus în pericol cea mai parte a unităţiilor înfiinţate prin programul SAPARD. Aceste dialoguri pot aduce un câştig pentru partea română”
Ministrul a precizat că unele nereguli ale proiectelor SAPARD pot fi şi din cauza funcţionării necorespunzătoare a instituţiilor naţionale.
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) analizează un număr de 66 de proiecte, cu o valoare de 64,066 milioane de euro.
În cadrul conferinţei de presă, ministrul agriculturii a afirmat că un obiectiv de primă importanţă este reluarea exportului la carnea de porc. În cadrul întâlnirii de la Bruxelles pe care a avut-o cu comisarul John Dalli, care coordonează Direcţia generală pentru sănătatea animalelor de la Comisia Europeană (DG SANCO), Valeriu Tabără a explicat că România est pregatită pentru a relua exportul de carne de porc. „Aceasta înseamnă o compartimentare la nivelul ţării în unităţi de creştere şi în unităţi procesatoare, care îndeplinesc normele europene de securitate alimentară .Acest lucru este realizat la această dată. Am vorbit cu crescătorii de porci să facă o mai bună compartimentare astfel încât să putem relua exportul în lunile aprilie - mai. Ni s-a cerut separarea de gospodăriile populaţiei, o compartimentare mai exactă. Compartimentarea este obligatorie şi pentru cazurile apariţiei unu focar de pestă pentru ca să poată fi identificat rapid. Nu este uşor de realizat. Pe lângă faptul că trebuie să te desprinzi de ceea ce înseamnă sistemul de creştere al porcilor în sistem gospodăresc, trebuie să gestionăm distinct fondul vânătoresc. Sperăm ca împreună cu ANSVSA si ceilalţi factori de răspundere să putem permite ieşirea pe piaţa internaţională cu carne de porc, mai ales că există interes inclusiv şi pe pieţele terţe, cum ar fi Ucraina, Rusia etc.”
Al doilea subiect discutat cu comisarul european Dalli a fost despre relaţiile comerciale cu Republica Turcă, de existenţa anumitor blocaje cauzate de cerinţele mai mari în ceea ce priveşte principiile de calitate la carnea de ovină şi bovină dacât cele practicate de Uniunea Europeană. „Am discutat despre clarificarea cauzelor acestei probleme. De asemenea, voi purta o discuţie pe această temă şi cu ambasadorul Republicii Turce la Bucureşti. O altă discuţie va fi despre evaluarea resurselor piscicole la Marea Neagră”, a afirmat dl Tabără.
O notificare făcută recent la Comisia Europeană se referă la redeschidera unităţilor mici de sacrificare a animalelor. „Foarte multe unităţi sau puncte de sacrificare a animalelor au fost desfinţate prin Ordonanţa din 2005. Atunci erau circa 2.500 – 3. 000 de unităţi de procesare lapte, carne şi puncte de sacrificare. Au dispărut aceste mici unităţi şi au apărut cele mari, cu o amplasare inadecvată în raport cu materia primă de pe piaţă. Sunt multe dintre aceste unităţi care funcţionează doar la 15 - 20% din capacitate”, a afirmat dl Tabără.În opinia dânsului, redeschiderea acestor mici puncte de sacrificare a animalelor înseamnă un suport pentru producţia de produse tradiţionale.
În cadrul evenimentului, ministrul agriculturii a abordat şi tema biotehnologiilor. „Am avut intâlniri cu patru misiuni diplomatice din SUA, Brazilia, Argentina şi Canada pentru a discuta despre biotehnologii şi folosirea plantelor obţinute prin biotehnologie. Uniunea Europeană importă anual circa 40 milioane de tone de soia, din care 90% este obţinută prin biotehnologie. Am pus la dispoziţia comisarului Dalli un raport făcut de Academia Română, împreună cu ASAS şi universităţile agricole şi vom continua de a pune la dispoziţia comisiei DG Sanco documentări ştiinţifice, inclusiv din zona fermierilor”, a precizat dl Tabără.
Referitor la biotehnologii, ministrul agriculturii a afirmat că niciodată nu îi va fi teamă să abordeze acest subiect, deoarece face parte din profesia sa. „Înainte de a fi politician, sunt profesionist. Nu îmi este teamă să vorbesc despre biotehnologii pentru că vorbesc despre viitor”, a spus dl Tabără..
Ministrul a afirmat că Uniunea Europeană continuă să producă scump şi, din păcate, prin neacceptarea culurilor modificate genetic ea a rămas în urmă. „Sunt ţări precum Brazilia, Statele Unite, China sau India care produc cu 60% mai ieftin decât UE. Importă foarte mult proteină provenită din soia obţinută prin biotehnologii”, a spus dl Tabără.
Pe lista rezultatelor obţinute în cele patru luni de când conduce instituţia, dl Tabără a pus modul de gestionare a fondurilor europene derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. La Măsura 322 privind renovarea şi dezvoltarea satelor, a făcut o notificare la CE pentru ca elementul de eligibilitate să nu se mai acorde în funcţie de valoare şi selecţia proiectelor să fie pe obiective precise. „Am făcut acest lucru pentru a nu exista nici un fel de suspiciune că fondurile se duc în altă direcţie”, a precizat ministrul agriculturii. Ministrul a precizat că va urmări o simplificare în accesarea fondurilor europene, iar pentru anul 2011 ar dori să fie atins un nivel cât mai înalt. În acest sens, a început şi un turneu de promovare în trei locaţii din ţară. În privinţa întocmirii proiectelor de accesare a fondurilor europene, ministrul agriculturii a afirmat că firmele de consultanţă care fac astfel de proiecte trebuie să fie licenţiate şi acreditate.
În cadrul conferinţei de presă, dl Tabără a afirmat că a făcut demersuri pentru creşterea subvenţiilor acordate pentru zonele defavorizate. Pentru zona montană subvenţia a crescut de la 50 euro/ha la 90 euro/ha, pentru zonele defavorizate altele decât zona montană de la 60 euro/ha la 80 euro/ha, iar pentru zonele semnificativ defavorizate, precum Delta Dunării subvenţia a crescut de la 90 euro/ha la 95 euro/ha.
Ministrul agriculturii a calificat drept reuşită semnarea protocolului de colaborare cu Germania pentru ca România să fie ţară parteneră pentru 2012 la Expoziţia internaţională pentru industrie alimentară agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde" din anul 2012.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE