REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Roboți cu degete moi pentru recoltarea fructelor

1/3/2024

0 Comments

 
Picture
​Omul, cu o simplă atingere, știe când un fruct este copt. Cam același principiu de ”pipăit” a fost aplicat și în cazul unor roboți ale căror degete pot aprecia gradul de coacere a unui fruct fără a fi dotate cu senzori. Până de curând, roboți erau dotați cu astfel de dispozitive, dar o companie olandeză specializată în robotică a reușit să obțină un altfel de robot pentru recoltarea automatizată a fructelor. 
​Shibo Zou și Bas Overvelde de la compania olandeză Amolf Soft Robotic Matter Group au dezvoltat o altă metodă de măsurare a interacțiunii roboților cu degete moi cu mediul, respectiv cu fructele pe care le apucă, și care nu necesită senzori încorporați. În plus, tehnica poate fi aplicată cu ușurință unei game de roboți deja existenți. Cercetarea lor a fost publicată în luna ianuarie 2024, în revista științifică Nature Communications.
La întrebarea ”Cum se poate <simți> fără senzori”, cercetătorii au explicat că ”putem face asta măsurând extern presiunea. Mai exact, măsurând presiunea aerului necesară pentru a mișca degetele robotului. Asta pentru că degetele prind ceva, fiind aruncate umflate ca un balon. Dacă întâlnesc ceva în timpul procesului de prindere, este nevoie de mai multă forță pentru a le mișca, la fel cum îți ia mai mult efort pentru a umfla un balon dacă îl strângi în același timp. Cantitatea de forță suplimentară necesară este ceva care poate fi măsurat extern, ceea ce înseamnă că senzorii nu mai sunt necesari în degetele robotului, au precizat ei.
Unul dintre fructele moi pe care s-a lucrat mai mult și pentru care roboții sunt adaptați este tomata, dar posibilitățile sunt nelimitate. Acest mecanism prinde fructul între degete și apoi îl desprinde de vrej prin rotire. Măsurând presiunea în timpul procesului de prindere, robotul știe dacă ține roșia corect. Brațul robotului poate și sorta roșiile culese. În cazul unei roșii supracoapte, sistemul măsoară mai puțină presiune decât în cazul unei roșii culese la maturitatea corectă și, ca urmare, lasă primul fruct deoparte.
Aceste ”decizii” ale robotului sunt deci determinate prin mecanismul de reglarea presiunii dezvoltat de cei doi cercetători.
Un alt motiv al dezvoltării acestui mecanism este faptul că „senzorii sunt duri, iar asta nu este de dorit pentru degetele moi ale robotului și pentru tegumentul fructelor pe care le poate recolta. Mai mult, pentru fiecare aplicație (specie), trebuie dezvoltați noi senzori, care trebuie să fie potriviți și pentru utilizarea în aplicații alimentare sau medicale, de exemplu.
”Am dezvoltat un plug-and -play (retrofit) și s-a demonstrat că poate fi folosit pe o gamă largă de roboți, fără a fi nevoie de multe ajustări. Culegerea roșiilor este doar o aplicație”, au mai explicat olandezii de la AMOLF Soft Robotic. (sursa info/foto: amolf.nl)
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE