REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Robotica în agricultură nu mai este «science fiction»

1/3/2023

0 Comments

 
Picture
​Tehnologiile robotizate în agricultură nu mai sunt o noutate. În multe țări din lume, precum SUA, Franța, astfel de roboți lucrează deja în câmp, făcând parte din parcul tehnic al fermelor agricole. La expoziția EIMA 2022 din Bologna, Italia, un pavilion a fost destinat celor mai noi tehnologii în materie de robotizare și digitalizare.
​Cererea de roboți începe ușor să crească și să câștige teren deoarece pot crește productivitatea, suplimentând forța de muncă și, în același timp, reduc impactul asupra mediului înconjurător.
Principala piedică în adoptarea acestei tehnologii rămâne însă siguranța în operare.
Roboții pot fi folosiți pentru multiple activități agricole, pornind de la îngrijirea plantațiilor de pomi și viță-de-vie, până la efectuarea practicilor fitosanitare necesare pentru combaterea buruienilor și a bolilor din culturile agricole. De asemenea, roboții pot fi un instrument eficient pentru reducerea cantității de pesticide – o cerință actuală a Comisiei Europene prevede reducerea cu 50% a produselor de protecția plantelor până în 2030.
La expoziția de profil din Italia s-a pus accent pe viitorul agriculturii, unde roboții pot avea rolul lor bine definit deoarece ei nu mai țin de <science fiction>, ci de o realitate care se concretizează în multe ferme agricole.
 
Inovația tehnologică
Un viitor prefigurat chiar de FAO susține faptul că fermele vor trebui să se schimbe din ce în ce mai mult și să devină „inteligente”, cu un conținut tehnologic ridicat. Universitățile și centrele de cercetare își îndreaptă atenția pe crearea de roboți capabili să completeze eficient munca umană, asigurând în același timp condiții de siguranță maximă. Cel din urmă aspect fiind un factor crucial pentru răspândirea roboticii în sectorul agricol.
Alessio Bolognesi, expert în tehnologie digitală la FederUnacoma – asociația italiană a producătorilor de mașini agricole implicată în desfășurarea expoziției internaționale EIMA, a precizat că acest domeniu, al roboticii în agricultură, este la început de drum și că există multă curiozitate din partea fermierilor.
„Obstacolul pe care trebuie să-l depășim este acela al siguranței mașinii atunci când interacționează cu omul”, a spus acesta.
În completare, Riccardo Basantini, director de vânzări al 12 Steps Distribution, afirmă că o altă barieră în adoptarea acestor tehnologii o reprezintă scepticismul din partea agricultorilor.
„Totuși, astăzi, robotica este o tehnologie prezentă în toată lumea, ce poate fi folosită într-un mod simplu.”
Mai mult decât atât, robotica poate fi un aliat valoros, putând efectua toate acele operațiuni dificile sau periculoase.
Pentru a îmbunătăți performanța roboților sunt o serie de proiecte atât venite din mediul private, cât și din cel public.
În rândurile care urmează vă prezentăm trei echipamente autonome, ce pot face lucrări de întreținere a pajiștilor, semănat și controlul buruienilor și al bolilor.
Picture
​FarmDroid FD20 este un robot care realizează în mod autonom lucrările de însămânțare și de plivire mecanică. Robotul este disponibil cu diferite configurații pentru a permite lucrul automat cu 6 sau 8 rânduri. Mașina permite eliminarea muncii repetitive, asigurând continuitatea operațiunilor de cultivare și deci o eficiență crescută.
FD20 funcționează în deplină autonomie și siguranță, permițând reducerea costurilor cu forța de muncă și lărgirea ferestrelor tradiționale de lucru. Este echipat cu 4 panouri solare pentru o alimentare independentă, minimizând impactul asupra mediului.
Robotul integrează tehnologia RTK GPS pentru un semănat precis și plivit perfect. De asemenea, integrează un senzor pentru detectarea erorilor în timpul lucrului.
 
Compania italiană MDB are în portofoliu o linie de produse Green Climber – un mini tractor controlat de la distanță cu ajutorul telecomenzii. Roboții pot cosi iarba fără probleme chiar și pe terenuri în pantă, dar pot executa și lucrări forestiere grele. Linia de produse este extinsă, mașinile variind de la 25 până la 140 CP, având sisteme hidraulice hidrostatice integrate.
 
Agro Intelligence produce o gamă de roboți pentru lucrul în câmp. Robottti 150 D dispune de 2 motoare, o priză de putere și o configurație tradițională diesel-hidraulică. Poate fi folosit pentru lucrări de însămânțare și de aplicare a produselor fitosanitare. Compania a făcut multiple teste intensive și practice în teren, ceea ce au dus la creșterea funcționalității produsului. Firma va continua să dezvolte noi servicii cum ar fi cartografierea buruienilor, pentru a contribui la o agricultură modernă și durabilă.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE