REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Rolul PAC în dezvoltarea zonelor rurale

1/6/2021

0 Comments

 
Picture
Există decalaje privind dezvoltarea dintre zonele rurale şi urbane şi doar Politica Agricolă Comună (PAC), singură, nu este suficientă pentru reechilibrarea acestor zone interdependente. De aceea este necesară o coordonare mai bună a politicilor.

Pentru ca Europa să abordeze cu adevărat inegalităţile, trebuie să pună în aplicare un set mai larg de politici şi instrumente de finanţare.

Aceasta este concluzia unui raport al Comitetul Economic şi Social European (CESE), întocmit la cererea Comisiei, cu privire la modul în care instrumentele şi măsurile actualei Politici Agricole Comune a UE (PAC) 2014-2020 au contribuit la dezvoltarea teritorială echilibrată în zonele rurale, concentrându-se în special pe aspectele socioeconomice.

În timp ce au fost recunoscute efectele pozitive ale finanţării PAC asupra dezvoltării rurale, de la combaterea depopulării la diversificarea economiei din zonele rurale şi crearea de noi mecanisme de guvernanţă, măsurile PAC nu au fost suficiente pentru a răspunde provocărilor economice, de mediu şi societale cu care se confruntă ruralul, inclusiv în privinţa ocupării forţei de muncă. Este necesară 
o abordare holistică a dezvoltării rurale, iar PAC trebuie să fie legată de alte politici existente pentru a răspunde tuturor provocărilor cu care se confruntă zonele rurale, se arată în comunicatul instituţiei.

Pe baza consultărilor cu organizaţiile societăţii civile, precum şi cu autorităţile publice din cinci ţări selectate ale UE (Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia şi Spania) şi pe avizele anterioare ale CESE, în special avizul „O abordare integrată pentru zonele vulnerabile ale UE“, CESE a analizat contribuţia PAC la reducerea dezechilibrelor sociale şi economice în zonele rurale şi între zonele rurale şi cele urbane. În acest proces, a explorat cele mai sensibile aspecte ale incluziunii sociale, precum schimbările demografice, populaţiile şi regiunile vulnerabile şi accesul la servicii.

În ultimele decenii, multe state membre ale UE au cunoscut o tendinţă în creştere către concentrarea populaţiei, cu deplasări din regiunile rurale şi agricole în oraşele mari şi suburbii. Conform datelor Eurostat din 2018, 70,9% din populaţie trăieşte în oraşe şi suburbii şi doar 29,1% în mediul rural.

Lipsa de coerenţă între politicile UE

În timp ce PAC este politica-cheie pentru finanţarea şi menţinerea ocupării forţei de muncă în agricultură, alte programe de finanţare existente, complementare PAC, au, de asemenea, un rol critic de jucat. Cu toate acestea, coerenţa cu alte politici UE/naţionale/locale a fost evaluată ca fiind mai puţin decât optimă atunci când vine vorba de politici sociale, politici alimentare, politici de mediu, cercetare şi inovare şi comerţ. Sustenabilitatea ecologică, economică şi socială trebuie să meargă mână în mână.

O abordare holistică a dezvoltării rurale este urgentă, asigurând coerenţa şi complementaritatea PAC cu cadrele politice generale, cum ar fi Agenda 2030 şi Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD). În consecinţă, PAC trebuie să fie legată intrinsec de toate celelalte politici existente pentru a se asigura că se acordă suficient sprijin zonelor rurale pentru a face faţă gamei largi de provocări economice, de mediu şi societale.

Recomandări pentru viitoarea PAC

LEADER şi dezvoltarea locală condusă de comunitate s-au dovedit a fi cele mai eficiente dintre toate măsurile PAC, diversificând economia zonelor rurale, creând noi mecanisme de guvernanţă, păstrând patrimoniul istoric şi cultural şi susţinând antreprenoriatul. Cu toate acestea, astfel de măsuri trebuie să primească resurse mult mai mari şi să fie utilizate mai bine.

De asemenea, măsurile PAC ar trebui să joace un rol mai mare în privinţa ocupării forţei de muncă. PAC ar trebui să sprijine iniţiativele menite să organizeze partea din amonte a lanţului de aprovizionare, 
reprezentată de organizaţiile producătorilor, care nu numai că oferă fermierilor mai multă putere de negociere, printre altele, pentru a îmbunătăţi preţurile de vânzare, dar oferă, de asemenea, un potenţial enorm de ocupare a forţei de muncă printr-o gamă largă de activităţi şi servicii. Cooperativele joacă un rol important în această privinţă. Potrivit Comitetului Economic şi Social European, Politica Agricolă Comună trebuie să continue să sprijine fermierii şi dezvoltarea zonelor rurale, sprijinind în acelaşi timp schimbările necesare şi adaptarea sectorului agroalimentar şi a întregii economii rurale la această nouă realitate.

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE