REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Romanian AgriBusiness Forum 2013, perspectivele agriculturii de succes in Romania

15/9/2013

0 Comments

 
Picture
La data de 11 septembrie, la Bucureşti, publicaţia economică în limba engleză The Diplomat-Bucharest a organizat a treia ediţie a conferinţei anuale „Romanian AgriBusiness Forum 2013”, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii - Serviciul Agricol Extern şi al Ambasadei Republicii Argentina.

Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Toma Dinu, decan al Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a reunit factori de decizie ai sectorului agricol din România, ce au dezbătut şi comentat cele mai importante aspecte ale domeniului. Au luat cuvântul invitaţii de onoare ai conferinţei, Valentin Olimpiu Soneriu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii, şi E.S. Claudio Pérez Paladino, ambasador al Republicii Argentina la Bucureşti, care au enumerat şi analizat provocările sectorului agricol din România, aducând la cunoştinţa publicului modele de succes în agricultură.

Valentin Soneriu a mărturisit că una dintre cele mai mari provocări pe care le întâmpină sectorul agricol în momentul de faţă, nu doar la nivel naţional, ci şi european, o reprezintă utilizarea eficientă a resurselor agricole. „Conservarea resurselor de bază şi dezvoltarea unei agriculturi intensiv durabile reprezintă provocări la care trebuie să găsim soluţii. În plus, o atenţie deosebită trebuie acordată bunelor practici, în vederea protejării apei şi solului împotriva fenomenului de degradare şi poluare. (...) Consider că un rol extrem de important în dezvoltarea unei agriculturi intensive îl au şi biotehnologiile”, a precizat Valentin Soneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Importanţa biotehnologiilor agricole în România a fost prezentată de domnul Duane Butcher, care subliniază faptul că Statele Unite ale Americii şi-au dezvoltat agricultura cu succes pe baza acestora. „Ţările pun din ce în ce mai mult accent pe agricultura durabilă, care se bazează pe mai multe principii: profitabilitatea pe termen lung, îndrumare şi atenţie în ceea ce priveşte resursele naturale. Tehnologia este veriga comună acestor principii”, a spus Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii. „În SUA, la nivelul fermierilor, cel mai important instrument introdus, de la Revoluţia Verde din anii ‘70, este biotehnologia agricolă, pe care o recunosc toţi producătorii noştri. Biotehnologia a crescut, productivitatea agriculturii a generat beneficii economice pentru fermierii noştri şi le-a permis să producă într-o manieră neagresivă cu mediul. Astfel, consumatorii şi mediul nostru culeg roadele acestei tehnologii prin intermediul preţurilor mai mici şi a consumului redus de pesticide şi erbicide”, a adăugat dl Butcher.

În ceea ce priveşte un model de succes în agricultură, Argentina ar putea constitui un foarte bun exemplu pentru România. Cu o arie totală cultivată aproape cât suprafaţa României, Argentina are o producţie anuală de cereale de 50 de milioane de tone. Ba, mai mult, în prezent reprezentanţii oficiali ai celor două ţări lucrează la un memorandum de înţelegere între România şi Argentina, cu scopul de implementare a unor proiecte de cooperare în agricultură. „În acest domeniu, Argentina şi România pot parcurge un drum lung şi de succes. Argentina şi România, ca şi SUA, fac parte din grupul select şi restrâns al ţărilor care au un sol optim pentru producţia agricolă. Cernoziomul este motivul pentru care România a fost recunoscută ca unul dintre marii grânari capabili să hrănească milioane de oameni. Ţinând cont de această resursă neregenerabilă, astăzi este imperativă folosirea tehnologiilor care să reducă eroziunea şi să permită o conservare adecvată a calităţii cernoziomului”, a spus E.S. dl Claudio Pérez Paladino, ambasador al Republicii Argentina la Bucureşti. „Este important de menţionat că tehnologia argentiniană este folosită cu succes şi în Republica Moldova, care are acelaşi tip de sol ca România. La nivel mai important, este utilizată în Rusia şi Ucraina. Suntem convinşi că tehnologia, managementul şi experienţa noastră se pot aplica şi în România”, a adăugat dl Paladino.

Tot în cadrul sesiunii, au fost prezentate biotehnologiile ca mijloace de rezolvare a unor probleme punctuale şi soluţiile pentru dezvoltarea unei agriculturii intensive durabile, aspecte importante prezentate de Dominique Zygmont, Head Corporate Affairs South East- Europe Syngenta, Eugen Diaconu, Field Operation Lead Monsanto România, dr. Ralph Scorza, Research Horticulturist and Lead Scientist, United States Department of Agriculture, şi Macy Merriman, Senior Manager Government Affairs, Europe, DuPont Pioneer.
revista, agricultura, evenimente, romanian agribusiness forum 2013
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE